Wat ik nou vind van.... Wie is de Mol? Afl. 3

Wat ik nou vind van.... Wie is de Mol?   Afl. 3

Kreupelstraat

Beginstand aflevering 3:
-€640,- "in de pot"
Emilio, Stine, Bella en Simone zijn ieder in het bezit van een joker.

De 8 overgebleven kandidaten (eigenlijk 7 en de Mol) zitten aan het ontbijt. Het idee dat er vandaag misschien wel daadwerkelijk een plus-bedrag bereikt gaat worden, zorgt ervoor dat er over een penningmeester wordt gesproken. Wie gaat dit op zich nemen?
Emilio geeft aan niet te willen, maar Olcay weet niet hoe snel ze moet roepen dat zíj dit wel gaat doen.
Stine oppert nog even dat er misschien nog wel iemand anders wil, Olcay gilt, hyper van de suiker, dat ze al hebben besloten, Stine fluistert dat zij dit zelf ook wel wil doen?
Een alleszeggende stilte overheerst en Olcay is in haar nopjes.
Dat de rest daarmee akkoord gaat, verbaast me, aangezien Olcay op de markt in afl. 1 niet erg handig was met geldsommetjes.
Maar heey, er is een nieuwe vibe in de groep, waarin iedereen elkaar aardig en lief vind en we gaan het met z'n allen redden tot de finale, en we vertrouwen elkaar toch?
Toch zéker tot de volgend opdracht.

De opdracht ('Tijd is geld') gaat als volgt (althans, dat is de bedoeling);
Er zijn 5 groene auto's, die door de groep worden bestuurd. Op die auto's staan bedragen, €50,- (Ruben), €200,- (Simone), €250,- (Emilio en Loes), €750,- (Olcay en Bella) en een verdubbelaar (Stine en Jan).
Iedere auto moet minstens 15 minuten door het dorp rijden zónder door de rode autootjes (waarvan er 3 zijn) te worden klemgereden.
Daarna moeten ze óók nog zorgen op de startplek terug te komen om geld te verdienen.

Ons heldere lichtje Olcay roept meteen dat er een auto op verkenning moet gaan, zodat de rest weet waar de rode auto´s zich bevinden. Olcay... niet alleen groene auto´s hebben wielen, óók de rode kunnen zich verplaatsen.
Gelukkig grijpt Loes in, en legt zij nog even uit dat als er 5 groene auto´s tegelijk rondrijden, de kans het kleinst is dat er meer auto´s worden ingesloten, aangezien er maar 3 rode zijn.
Let wel.... dan moeten ze wel rondrijden. Niet stilstaan. En dat gebeurt uiteraard, want Wie is de Mol is Wie is de Mol niet als spontaan alle rijbewijzen bij een pakje boter meegeleverd lijken te zijn. De auto's slaan spontaan af, kunnen niet in de achteruit, verkeersregels? Wat zijn dat (ik kijk jou aan Olcay, althans, dat zegt Bella en aangezien Bella niet de Mol is, geloof ik haar)? en daar komt nog bij dat de lessen van Ellie Lust tevergeefs zijn geweest, want portofoons zijn ook zó ongelooflijk ingewikkelde dingen... laat staan een telefoon waarbij een timer moet worden aangeklikt...

De Mol lacht in zijn/haar vuistje, want de rest van de groep regelt de chaos zélf wel.
Desondanks besluit Ruben dat hij zich als eerste klem laat rijden, want goed voorbeeld doet immers goed volgen, moet hij gedacht hebben. Eerst zien we hem nog even als enige zwarte schaap in een kudde met witte schaapjes (jaja, ik begin in een tunnel te zitten), maar dan sluit hij aan achter een stilstaand object, zodat de rode auto zich daar erg makkelijk achter kan prakken.

Olcay en Bella halen het kwartier op 20 seconden na. Loes en Emilio halen de finish, evenals Simone.  Jan en Stine hebben de 15 minuten gered, maar onderweg naar de finish slaat hun motor af. Spannende momenten, maar toch weten ze de finish te bereiken doordat ze het laatste stuk geduwd worden door degenen die al bij de finish waren.
Joepiedepoepie! Er is 250 +200 = 450 x2 (want verdubbelaar) dus in totaal €900,- verdiend. In aflevering 3 staat de pot dan al op een bedrag van maar liefst ...tromgeroffel.... €260,-! TADAAA!!

De groep is blij en Bella stoort zich daar aan, "iedereen is maar gezellig en niet kritisch maar hallooooo we zitten in Wie is de MOL!" Nog wel Bella, nog wel...

Volgende opdracht. Art vertelt, al grijnzend en handenwringend, aan de groep dat kennis macht is en tactiek doorslaggevend kan zijn. En dat ze in duo's bakje op paaltjes moeten openen. Ieder 4 stuks. Maar de 2 helften van het duo zien niet wat de ander ziet in zijn /haar bakjes.
Aan het eind komen ze een soortgelijk duo tegen. Dan mogen ze elkaar advies geven, welke 2 bakjes ze het best kunnen openen. Daarvan moeten ze de inhoud meenemen.
Had ik al gemeld dat deze opdracht de naam 'Kwestie van vertrouwen' mee heeft gekregen?
Overigens is bovenstaande uitleg voor Art, mocht er in een volgend seizoen een zelfde opdracht komen. Deze is namelijk een stukkie duidelijker als die van Art. Ik ging bijna geloven dat Art de Mol zelf was na zijn verhaal.

Goed, hoe de opdracht verliep:

Ruben en Emilio waren duo 1.
Ruben vond -500, -250, zwarte vrijstelling en +750. Dit gaf hij eerlijk door aan Emilio. Althans, hij vertelde Emilio wat hij de kijker vertelde.
Emilio vond van alles, maar wat weten we niet. En dat wilde hij ook niet zeggen. Hij adviseert alleen bak 1 en 3, maar laat in het midden wat er in zit

Zij kwamen duo 2, Loes en Bella, tegen.
Loes vond in bakje 3 een vrijstelling, en vertelt Bella dat in het achterste bakje 2 x 250 zat, in de middelste (?) niks, toen weer 500 en in de laatste weer 500 zat. En dat het verstandig is om duo 1 haar pad op te sturen en het 1e en laatste bakje te adviseren.
Bella vond (vertelt ze duo 1): 2 minbedragen, een leeg doosje en een leuk geldbedrag op haar pad, en vertelt duo 1 er slim aan te doen ver van haar pad te blijven.
Loes vertelt duo 1 dat zij: 500, niks, -500 en 500 heeft gevonden.

Ruben vertelt duo 2 de waarheid, met uitzondering van de vrijstelling. Dat bakje is volgens hem leeg.
Emilio houdt zijn stilzwijgen vol en adviseert wederom bakje 1 en 3 zonder verder uitleg.

Uiteindelijk openen Loes en Bella bakjes 1 en 3 in de rij van Emilio en vinden daar 250 en -500.
Totaal dus -250.
Ruben en Emilio volgen Loes' pad en vinden in bakje 1 500, en -500. Totaal dus... 0


Stine en Olcay zijn duo 3.
Olcay vindt in haar 1e bakje 500, in het 2e niks, in het 3e een vrijstelling en in het 4e weer 500,-.
Stine vindt dat het spel om vertrouwen draait en dat ze eerlijk moeten zijn.


Simone en Jan vormen het 4e duo.
Simone zegt tegen Jan dat ze "alleen maar poen" heeft gevonden, maar vertelt later dat dit zowel plus als mingeld was.
Jan heeft een zwarte vrijstelling gevonden!

Olcay vertelt duo 4 dat haar pad verstandig is, want in bakje 1 en 4 zit 500, maar aan Stines kant zou alleen maar mingeld liggen.
Jan en Simone vragen wat er in de andere 2 bakjes van Olcay ligt, en die vertelt dat het 2e bakje leeg is en in de 3e een vrijstelling.
Stine verbetert Olcay en vertelt -500, -500, niks en +500 te hebben gevonden.
Simone en Jan vinden dat ze Olcay's pad op gepusht worden en brengen vervolgens geen advies uit, om de kans zo klein mogelijk te maken dat de zwarte vrijstelling wordt gevonden.

Simone en Jan volgen het pad van Olcay en Jan vindt in bakje 2 (leeg volgens Olcay), een vrijstelling. Simone ziet dit niet, maar Jan deelt dit met haar, Simone vindt -500.

Olcay en Stine gaan het pad van Jan op en vinden in bakje 3 (afhankelijk van vanaf welke kant er geteld wordt! Zoals Stine ook al zegt, is de andere kant niet bakje 1?) de zwarte vrijstelling! In bakje 1 vinden ze -500. Totaal? -500.

Wel grappig hoe geïrriteerd Olcay reageerde op het oneerlijke van Jan en Simone en vervolgens zelf ook heeft gelogen...

De hele opdracht heeft in totaal niet veel opgeleverd (behalve voor de Mol). Er is -€2000,- gepakt en +€750. Dat betekent dus -€1250 voor de pot, die daarmee op een totaal komt van -€990,-

Dan gebeurt er iets opmerkelijks... Olcay geeft haar zwarte vrijstelling aan Stine, "want we zouden de buit verdelen". Maar dit is weggeven, niet verdelen? 
Ik kan me (wil me) niet voorstellen dat zij hem niet nodig heeft omdat ze de Mol is, omdat ik
A. een andere Mol heb
B. Olcay van mij wel weg mag.

Jan vertelt Emilio dat hij een vrijstelling heeft, omdat hij een bondje met Emilio wel ziet zitten.

Opdracht 3, genaamd 'Molcast', dient zich al vrij snel aan in de vorm van Art, die zich verbaast over het filmische ontbijttafereeltje.
Schijn bedriegt, Art, dat zou je intussen toch moeten weten...

Art vraagt de groep om 4 'dapperen' en 4 'organisatoren'.
Er is €4000,- te verdienen.
Olcay, Jan, Bella en Simone zijn er als de kippen bij om zichzelf in het dappere team te wurmen. Ruben zegt niets, Emilio wil niet (wéér niet) en Loes? Die zegt dat ze 'te laat' was met haar hand opsteken en wel wil ruilen om toch met de dapperen mee te gaan. Beetje raar.
Olcay maakt echter gebruik van deze kans en zo gezegd zo gedaan.

De 4 dapperen verdwijnen en de rest volgt Art naar een tafel met briefjes met vragen, voelen zich direct wat suf dat zij niet voor de andere groep hebben gekozen, maar het is nu eenmaal niet anders.
Overigens is dit de plek die m.i. het handigst is voor de Mol, dus Ruben staat hier helemaal goed.
De vragen zijn in 4 categorieën onderverdeeld, ieder neemt een categorie onder zijn hoede. De antwoorden kunnen ze vragen aan de andere helft van de groep. Die paragliden intussen rond in het Kaukasusgebergte, maar kunnen hier maar ten dele van genieten omdat ze saaie stof moeten beluisteren over kaas en Georgische voetballers. Wél verteld door Art, via een podcast.
Ennieweej, die saaie stof bevat wél de antwoorden die ze nodig hebben.
Dus als ze het gevraag door de porto moe worden, besluiten ze toch maar de lesstof bóven het uitzicht te verkiezen en de vragen zo goed en zo kwaad te beantwoorden.
Aangezien het slecht te verstaan is, daar boven in de lucht, wat de rest wil weten, gaat Bella de hele tekst herhalen. Bella, lieve meid, zo gaat níemand jou verdenken, en voor je het weet lig je uit het spel!

Goed, met deze opdracht wordt zomaar geld verdiend, €1800,- maar liefst! Olcay gaat spontaan 3 seconden van de groep houden (niet langer, het kán te gek he) en maakt even duidelijk dat deze winst wel écht mede door haar komt.
In de pot totaal nu: €810,-

Goed, tijd voor de test:
  • Ruben verdenkt Simone
  • Simone verdenkt Ruben, Jan en een klein beetje Stine.  Ze zet haar joker in.
  • Loes denkt dat Emilio de Mol is
  • Emilio denkt dat Loes de mol is.
  • Olcay verdenkt Ruben
  • Jan gebruikt NIET zijn vrijstelling, omdat hij vermoedt dat Olcay de zwarte vrijstelling nog heeft en die in gaat zetten. Wie hij verdenkt is niet te zien.
  • Bella zet geen joker in om dezelfde reden, en ook haar verdenking blijft onbekend.
  • Stine (in bezit van de zwarte vrijstelling), zet alleen haar joker in.

De executie volgt: Simone, Jan en Loes krijgen een groen scherm. Nét aan want Arts laptop waait bijna van zijn tafeltje. Helaas voor Bella gebeurt dit nét niet, waardoor zij een rood scherm te zien krijgt. Alsof het een ingestudeerd dansje is, slaat de hele groep simultaan de handen voor de mond.

Helaas Bella.... Ik denk ook niet dat er nog iemand naar huis wil, zodat je terug kan komen.

Eindstand?

€810,- in de pot.
Emilio heeft een joker.
Jan een vrijstelling.
Stine een zwarte vrijstelling.
6 kandidaten. Één mol.


Bella was te lief om de Mol te zijn...


Reacties