Wat ik nou vind van... 'Bodemloos' van Loes den Hollander?

Wat ik nou vind van... 'Bodemloos' van Loes den Hollander?Met een inmiddels toch redelijke verzameling 'Loes' op de plank, kwam ik er tot mijn eigen verbazing achter dat ik nog over géén van haar boeken een blog had geschreven.
En met zo'n uitgebreid oeuvre kan dat natuurlijk niet. Dus toen ik dit boek zag liggen, kocht ik het dan ook met het idee er over te bloggen. Maar éérst even lekker lezen natuurlijk!

Tjeerd en Lizzie (broer en zus) komen uit een ontwricht gezin. Een vader die hen misbruikte, een moeder die zo labiel als maar kan zijn was.... gelukkig was daar tante Mies, zus van hun moeder en steun en toeverlaat.
Nu, jaren later, hebben de twee hun leven weer redelijk op de rit; beiden hebben een eigen bedrijf, Tjeerd is voor het eerst in tijden echt verliefd aan het worden en Lizzie heeft een relatie met een man (Jaap) die, voor de verandering, níet getrouwd is en zowaar serieus relatiemateriaal lijkt. Enig minpuntje; zijn ex Romy, die Jaap niet kan loslaten en ook Lizzie lastigvalt.

Dan krijgen ze een telefoontje; Hella, de moeder van Tjeerd en Lizzie, heeft een zelfmoordpoging gedaan.
Alle drie reageren ze daar op hun eigen manier op.
Maar er lijkt nóg iemand op te reageren. Zowel broer en zus als Mies krijgen berichten met dreigementen en chantage. Want waar iedereen wel zijn eigen duistere geheimpjes heeft, blijkt hier iemand van die van hén op de hoogte te zijn, en hen in de gaten te houden. Alles wat ze doen, heeft gevolgen.
Mies is nu ook weer het baken waar ze koers op varen. Maar dan biecht Mies haar eigen geheim op.
Tjeerd en Lizzie hebben het er moeilijk mee, maar hebben gelukkig beiden een man in hun leven om op terug te vallen.

Is de biecht van Mies genoeg om hun stalker te laten stoppen?
Wat heeft Romy met dit hele gebeuren te maken?
Waarom lezen we eerst dat Mies de vader van Tjeerd en Lizzie 2 dagen vóór het misbruik uitkwam nog had gezien, maar later zit er 3 weken tussen? (Ok, dit is denk ik een foutje in het boek en staat los van het verhaal, maar het viel me op).

[SPOILERALERT]
Als iemand intieme dingen en erg recente gebeurtenissen weet te gebruiken in bedreigingen, kun je ervan uitgaan dat deze persoon erg dicht bij de hoofdpersonages staat. Met 2 nieuwe liefdes in het leven van die personages, is het een kwestie van kiezen; wie van de twee gaat het worden? Als dan gesproken wordt over testamenten en geld erven, is díegene die over trouwen begint, dan ook de aangesproken persoon om verdacht gevonden te worden. En jawel! Was WIDM maar zo makkelijk ;)
[EINDE SPOILER]

Desondanks wist Loes me toch nog even aan het twijfelen te brengen, dus de suspense blijft.
Daarbij vind ik het knap dat in haar boeken (zo ook in deze dus) de personages zo echt menselijk zijn.
En daarmee bedoel ik dat zij allemaal ook wel eens de dingen denken die iedereen denkt maar niet uitspreekt. Dat ze onzeker zijn, of laf. Dat ze twijfelen aan hun keuzes, dat ze soms dingen doen die niet netjes zijn, dat ze niet reageren zoals ze zelf liever wel hadden gedaan en dat ze allemaal dus herkenbare, menselijke trekjes hebben.
Alhoewel, niet allemáál... gelukkig heeft niet iedereen moorddadige trekjes, die dan ook nog tot uiting gebracht worden.

Goed, en dan het eindoordeel! Wederom een fijn boek, één die qua niveau weer helemaal aansluit bij de meeste van de boeken van Loes den Hollander. Ik geef het dan ook 4 duimpjes!👍👍👍👍


Reacties

 1. Aan Loes den Hollander, die nu in het ziekenhuis ligt, wens ik alle goeds en van harte beterschap!
  Dank je wel voor je fijne recensie.
  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anita,
   kon je je in mijn recensie vinden? Wat vond jij van het boek? Vervelend inderdaad, Loes in het ziekenhuis... hoop dat ze snel weer opknapt en naar huis kan. Groetjes, Sandra

   Verwijderen

Een reactie posten