Wat ik nou vind van.... 'De Mol' van Bart Debbaut?

Wat ik nou vind van.... 'De Mol' van Bart Debbaut?
                                                                                   

Iedereen die mij een béétje kent, of mijn blog volgt, wéét van mijn 2 tics.
2 Ietwat uit de hand gelopen hobby's....lezen, en...'Wie is de Mol?'
Dus ja, als er dan een bóek uitkomt over dat tv programma....

(Al moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat de salto alleen in mijn hoofd gebeurde....)

Ok, het duurde dan ook niet lang voor ik het boek in huis had, en nu is het dus uit. 

'De Mol', zoals het programma in België heet, speelt zich af op een locatie in Frankrijk.
De 10 kandidaten (waaronder natuurlijk de Mol) zijn, in willekeurige volgorde: Karel, Eric, Hilde, Steven, Mary Ann, Andreas, Patricia, Nadia, Yves en Iris.
Het team dat het programma maakt, en waar de kandidaten het meest mee te maken hebben; presentator Hannes, regisseur Anja, redactielid Bea, en cameramannen Jef en Peter.

En met deze groep moeten we het stellen. 
De hoofdstukken worden telkens vanuit iemand anders' oogpunt geschreven, makkelijk herkenbaar aan diegene zijn/haar naam bovenaan het betreffende hoofdstuk.

Omdat er óók vanuit de programmamakers wordt geschreven, heb ik VOOR HET EERST (Jáwel!!!) de Mol ontmaskerd vóór zijn/haar naam daadwerkelijk werd uitgesproken!! 
Nu was dat in dit geval niet héél lastig, maar heey, gun mij ook eens wat...

Goed, het team van 'de Mol' krijgt het benauwd als Mary Ann na 1 dag in het spel verdwenen lijkt te zijn. Als er vervolgens berichtjes binnen komen met opdrachten, met Mary Anns leven als onderpand, wordt die benauwdheid ronduit verstikkend.
Hoe de ontvoerder van Mary Ann het klaarspeelt blijft voor hen een vraagteken, maar het duurt niet lang of er zijn nog 2 kandidaten uit het spel verdwenen en de ontvoerder blijkt alle touwtjes in handen te hebben, óók wat betreft het verloop van het spel.

De deelnemers aan het spel merken weinig van al het drama achter de schermen, en als er iets van onrust dreigt te ontstaan, wordt dit makkelijk weggeschreven onder het mom "het zal wel bij het spel horen".
Ook de 3 'missende' kandidaten hebben niet meteen door wat er aan de hand is. Tot hun ontvoerder zijn spel naar een hoger niveau tilt....


De timing van dit boek is natuurlijk perféct, nét na het zien van de Nederlandse finale van 'Wie is de Mol' (Ruben! Jan..) en vlak vóór het begin van het seizoen in België.

Als het boek maar half zo goed is als het programma, dan kan het al niet meer stuk.
 
De sfeer van het programma komt goed over in het boek, de beschreven opdrachten zouden goed in het programma kunnen zitten (sterker nog, de opdracht met de traptreden kwam me bekend voor, iemand die me kan zeggen in welk seizoen WIDM ik die gezien zou kunnen hebben??) en de genoemde hints waarmee de Mol ontmaskerd zou kunnen worden, zijn hints die ik graag zie, omdat ik die wellicht zelf ook had kunnen opmerken, als ik niet in een Ruben-tunnel zat en daarmee de naam Jan op het pakketje over het hoofd had gezien, en de manier waarop hij bovengronds de hele groep ophield, en bij de kaart met de letter J erop gewoon niet wílde zien dat dat op Jan sloeg, want het is gewoon Ruben!!!
En net als bij het daadwerkelijke tv-programma, zat ik bij het boek óók met een notitieboekje in de aanslag, om alles wat me opviel op te schrijven. En terug kijken (bladeren) deed ik ook.

Waarom dan geen 5 duimpjes? Omdat de reden van de ontvoerder me wat vergezocht leek voor zo'n uitgebreide wraakactie. Omdat degene die van zijn plannen wisten erin mee gingen. Omdat de Mol achterhield wat hij achterhield. Misschien aan de ene kant om duidelijke reden, aan de andere kant... ook weer wat vergezocht imo.
Maar het is WIDM, en 'niets is wat het lijkt' en 'Trust nobody' dus wie weet verdraai ík de boel hier wel.... Wie zegt dat ík de waarheid hier spreek?
Je zult het dus zélf moeten ervaren.... En daar is geen woord van gelogen.
Ik kom op een eindoordeel van 4 duimpjes: 👍👍👍👍


Reacties