Wat ik nou vind van.... Wie is de Mol? Afl. 9

Wat ik nou vind van... Wie is de Mol? Afl. 9

'Finalisten'

De finale aflevering, waar we eigenlijk niet veel aan hebben. Switchen van Mol? Doet bijna niemand meer en heel veel nieuwe info krijgen we niet.

Wat we kunnen verwachten: 2 in plaats van 3 opdrachten. Veel terugblikken. Daarna op een mooie locatie de 3 kandidaten (eigenlijk dus 2 en de Mol) op een rij tegenover Art.
Art houdt voor ieder van de 3 een praatje waarin hij vertelt waarom ze een goede kandidaat of juist Mol zouden zijn, terwijl de 3 mysterieus glimlachend Art aankijken.

Art vraagt na dit ein-de-loze praatje: "Wie... is de Mol?" Gevolgd door indringende blik in de camera. "Dát.... ziet u volgende week..." en dan een hoop geïrriteerd gezucht en gevloek van de molloten thuis.


We zitten er weer klaar voor!

Beginstand:
Jan en Olcay kandidaten, Ruben de Mol.
In de pot: €14.250,-Tijdens een biertje op een privé terrasje ergens in Georgië heeft Ruben een 'out of body experience', kan Jan geen normale vormen meer zinnen en is Olcay trots dat ze alle vrouwen heeft verslagen.
Jan zegt dat weinig mensen kunnen zeggen in de finale van WIDM te hebben gezeten (Jan, reken mee: in NL 18 seizoenen, x 3 mensen, is al 54 mensen. Van de 180 deelnemers. Plus die van WIDM België.)

Goed dan, de eerste opdracht van deze aflevering heet: Maneschijn.

Ze gaan naar het Abastumany Observatory, een sterrenwacht in Georgië. Daar staan een aantal gebouwen met koepel. Op 3 daarvan is een WIDM sticker op de deur geplakt. Als ze daar naar binnen gaan moeten ze met een telescoop de maan vinden. €1000,- te verdienen in een half uur. Ik ga opslag vragen.
Na een vaag overleg roept Olcay de klungels op aan het werk te gaan.
Gelukkig vindt de uitvoering van de opdracht pas later op de dag plaats, want het leek me wat lastig om midden op de dag die maan te gaan vinden, maar als ze dan daadwerkelijk aan de gang gaan, is het al aan het schemeren en schijnt de maan door de bomen. Zie je zo ook wel, geen telescoop nodig.
Toch gaan ze fanatiek aan de wandel. De een wat fanatieker dan de ander, dat wel.
Ruben wil meteen afwijken van wat er afgesproken is, maar daar steekt Olcay een stokje voor.
 Jan heeft wel meteen het juiste gebouw en vindt de telescoop. Niet zo lastig want het ding is minstens 4 meter groot. Hoe het echter werkt, dat is andere koek. En zolang je buiten met Olcay gaat staan kleppen, kom je daar ook niet achter.
Ruben heeft dan ook een telescoop gevonden, de werking ontdekt, het ding gesloopt (en het losse onderdeel vakkundig in zijn zak verstopt) en raakt in extase van de prachtmaan. Hij portofoont Art met de vraag dit moment met hem te delen, en die komt (nog net niet in slo-mo) aanrennen. Hoppaaa, das één.

Olcay heeft het intussen ook voor elkaar en voelt zich één worden met de mensheid. Daar heb je blijkbaar een maan voor nodig.
Nu alleen Jan nog. Jan besluit de pot te gaan gebruiken om de boel thuis te verbouwen, hij wil ook zo'n koepel. Nét binnen de tijd heeft ook hij Art laten zien dat hij de maan heeft gevonden en de buit? Die is binnen! Tjakkaaaaa, high five, yeah, we did it!

Terwijl de 3 terugblikken op hun mooiste WIDM-momenten (✔), rijdt Art 3 4-wheeldrive Lada's de berg op (Lada Niva's, ik bedoel maar even he) voor de volgende opdracht, genaamd: Verbergen. (verbérgen? Of vérbergen).

De groep (het groepje) moet binnen het uur puzzelstukken vinden en dan de puzzel maken. De puzzelstukken hangen in setjes van 2 aan paaltjes met een Multiple gok-vraag. Voor antwoord A pak je het ene stuk, voor antwoord B het andere.
De vragen zijn niet moeilijk; gaatjes tellen, pionnetjes meten, motorkapje open... Ruben, MOTORKAP OPEN dus. Ruben?  Ruben gokt. Dit is hem te lastig. Welke auto heeft er dan ook een hendeltje links zitten voor de motorkap? In ieder geval IEDERE auto waarin Jan Versteegh ooit heeft gereden.
Maar ook Olcay heeft moeite het hendeltje te vinden, ze bluft echter tegen Jan 'dat ze al dacht dat het daar zat'.
Olcay ramt haar Niva vakkundig tegen de paal met puzzelstukken door haar handrem flink aan te trekken en gas te geven om te checken hoeveel toeren haar motor maakt in de 2e versnelling met 25 km/h. (huh? Echt? Ja echt)
Dan besluit Ruben dat een Lada Niva bij gevarenlicht maar 5 lampjes laat branden ipv 6. Want er is er één stuk,
Als ze allen (behalve Ruben, want 3) 4 puzzelstukken hebben, is het tijd te verzamelen om de puzzel te maken.
Ruben laat zijn puzzelstukken op de motorkap liggen als hij wegrijdt, maar komt er op tijd achter als hij er daar ineens nog maar één ziet liggen. Hij gaat terug om de andere 2 op te pikken. Jan is niet in de buurt maar wordt vriendelijk doch dringend gesommeerd ook naar het dorp te rijden, want Ruben verdwaalt in de bergen en de opkomende mist.
Terwijl Jan zijn Lada de sporen geeft, beginnen Olcay en Ruben vast met puzzelen. Op de puzzelstukken staat tekst. Georgische tekst. En aan wie kun je beter vragen dit naar het engels te vertalen dan aan kinderen van een jaar of 8.
Als ook zíj erachter komen dat dat niet werkt, worden de grote mensen des dorps aangesproken en zij hebben het over een kruispunt in het dorpje Moliti.
Terwijl Jan in zicht komt, wordt het roer dus omgegooid; Moliti it is!
O nee, toch niet.... de tijd is op.
Helaas, géén €1500,- verdiend.

En daarmee was de laatste opdracht een feit.
Jan en Ruben hijsen zich in het net en gedrieën nippen ze van een goede Georgische wijn en mijmeren tijdens, wat ze zelf hun 'bonte avond' noemen, nog even over al het moois dat ze hebben gezien (✔) gedurende hun WIDM-avontuur.

De volgende dag tjilpen de vogeltjes en huppelen de konijntjes en de deelnemers richting Art. Eén voor één (de deelnemers dan, wellicht gingen de konijntjes in groepsverband).
Daar krijgen ze van Art nog een laatste gewetensvraag;
Via welke route loop je naar de test?
A. de korte route, waardoor je meer tijd hebt voor die test?
B. de iets langere route, waarbij je nog €2500,- op kan pikken voor de pot?
C. De lange route, waarbij je oog in oog komt te staan met de Mol?

Eerst Jan. Enthousiaste, fanatieke Jan. De Mol weet hij al, dus money it is. Hij rent zich het zweet op de rug en grijpt inderdaad een enveloppe met geld. Om daarna na-puffend aan de test te beginnen.
Hij maakt de test vol op Ruben.

Dan Olcay. Die neemt zich voor zich niet af te laten leiden, en gaat direct voor de test. Het kost wat moeite daar te komen, de routebordjes waren wat aan de kleine kant, maar ze heeft qua tijd het dubbele voor de test van Jan. We zien nog even een beeld waarin haar spiegelbeeld te zien is in het water, maar aangezien ze niet de route voor de Mol had gekozen, ga ik ervan uit dat dat niets betekent.
Ze maakt de test vol op Ruben.

En dan Ruben. Als Mol gaat hij natuurlijk niet voor het geld. (Huh, WAT? Oo, maar dan zorgt hij dat het niet lukt en ivm tijd slaat hij dan toch het geld over, maar dan líjkt het of hij wél geld wilde binnenhalen. Slimme Mol-actie Ruben!) En dan pakt Ruben het geld. Dat betekent dat de Mol willens en wetens, zónder dat het nodig was, een extra €2500,- in de pot brengt?????
O jee.... nu ga ik twijfelen...
Ruben maakt de test vol op Jan.

Gelukkig hebben we wel de zekerheid van Arts praatje op een mooie locatie, zoals altijd.
De deelnemers lopen een hotel binnen. Ze zullen wel op een panoramadak gaan staan ofzo.
Daar staat Art ze dan op te wachten. Maar wacht.... ook híer geen ✔???
Wat ís dit voor flauwekul, Rooijakkers!?Ze zitten ieder afzonderlijk weer in een inspiratieloze hotelkamer waarin Art ze via de tv toespreekt. Aha, het praatje is er gelukkig nog wel.
En nu gaat 'ie vertellen dat wij als kijker volgende keer zien wie de Mol is.
Maar wácht.... deze keer horen ook de deelnemers pas in het Vondelpark volgende week hoe het zit?

Pfff, WIDM... niets is wat je verwacht   het lijkt...

Eind van deze aflevering:
In de pot: €20.250,-
Punten in de app: 51.200 (maar die zijn voor iedereen verdubbeld, want niemand is eruit)
En een volhardende doch twijfelende stem op Ruben als Mol. Nog steeds.


UPDATE; ik lees net ergens dat het geld dat tijdens de route naar de test binnengebracht is, alléén in de pot komt als de winnaar het heeft meegebracht. (die had ik ff gemist!)
Ik voel opluchting. Ruben heeft hier dus niets bijgedragen aan de pot, en is gewoon nog de Mol.

Dit vond ik van de vorige aflevering.

Reacties