Wat ik nou vind van...'Om alles!', de voorstelling van Richard Groenendijk?

Wat ik nou vind van...'Om alles!', de voorstelling van Richard Groenendijk?We spreken mei 2017. Het programmaboekje (nou ja, -je? De Gouden Gids *kent u die nog?* is er niks bij) van de plaatselijke schouwburg valt in de bus.
Vakantiegeld komt eraan, dus heerlijk tickets shoppen! Tegen de tijd dat de voorstelling dan daadwerkelijk is, is het een kadootje voor jezelf!

Een jaar eerder waren Echtgenoot en ik naar Richard Groenendijk geweest, en hebben we een fantastische avond gehad. Dus toen we nu zijn nieuwe show in het boekje zagen staan, besloten we al snel: Daar gaan we ook heen!

Eind februari 2018:"Ja heel vervelend, maar ik kan dus niet mee naar Richard Groenendijk, want ik heb dan een klus die ik niet kan laten schieten. Anders neem je je moeder toch gezellig mee?"

Ochtend van 7 maart 2018: "San, ik kan écht niet mee vanavond, ik ben hartstikke ziek!"

Eeuh, ok....  gelukkig is er al snel een back up gevonden en gaat vriendin E. graag mee.

Zij is niet erg bekend met Richard Groenendijk, maar daar kunnen we verandering in brengen en gezamenlijk gaan we op pad, en niet veel later nemen we plaats in de stoelen van de Grote Zaal. En staan we weer op. En nemen we weer plaats. En staan we weer op. En nemen we weer plaats. En staan we nog maar een keer op. Om vervolgens weer plaats te nemen. Het lijkt wel of we in de sportschool zitten. Maar dan is de rij helemaal vol en kunnen we blijven zitten. Fijn.

Het doek gaat open en Groenendijk laat de zaal in volledige verbazing en verbijstering na dé goocheltruc van de eeuw. Hans Klok, eat your heart out! Bijna dan ;)

Hij vertelt over verlies. Verlies van mensen om je heen, door verschillende oorzaken. Verlies van vertrouwen, van de lust om te leven, van jeugd.  Verlies van ledematen en van 2 man publiek (?? Écht?  Hoe kun je hier nu bij weglopen?).
Maar zonder dat het somber wordt, de tranen rollen over onze wangen en we hebben kramp in de kaken van het lachen.
Hij neemt alles, inclusief zichzelf op de hak, gooit er af en toe een serieuze noot door, maar weet dit op het goede moment steeds weer om te buigen naar een grap, zodat de stemming er goed in blijft.
Sushi eten van een 'bijzonder buffet', Jopie Parlevliet en een aquarium, #metoo en #Iwish, dingen die je boos maken... het komt allemaal voorbij.

Dan zingt hij een práchtig nummer wat bij mij emoties naar boven brengt, en opnieuw rollen de tranen over mijn wangen. Nu echter niet van het lachen, maar vanwege een herinnering aan het verlies van een goede vriend.  En dat vind ik niet erg, want dat mág. Ik denk graag aan hem en de vriendschap die we hadden.

Niet lang daarna zitten we echter alweer in een volgende hilarische situatie en na 2 uur verlaten we de zaal met een grote grijns op ons gezicht.
Wat hebben we een gewéldige avond gehad!

De volle 5 duimpjes voor Richard Groenendijk met 'Om alles!' 👍👍👍👍👍


Reacties