Wat ik nou vind van... 'Hazelwoud' van Melissa Albert?

Wat ik nou vind van... 'Hazelwoud' van Melissa Albert?


In februari dit jaar ontving ik via Celebrate Books, de 'Dark Fairytales'-box.
Beide boeken die daar in zaten kende ik niet, en daar kwam nu dan verandering in; 'Hazelwoud' werd mijn volgende boek.

Het verhaal in het kort; Alice, 17 jaar lijkt door het ongeluk achtervolgd te worden. Samen met haar moeder Ella is ze gedwongen steeds te verhuizen als er weer iets gebeurt. Dan krijgt Ella een brief dat haar moeder Althea is overleden. Zij hadden al jaren geen contact meer. Althea heeft in het verleden een sprookjesboek geschreven, en dat is alles wat Alice over haar oma weet.

En dan verdwijnt Ella plotseling. Alice krijgt aanwijzingen die het vermoeden doen rijzen dat haar oma er op één of andere manier mee te maken heeft. Samen met een vriend, Finch, gaat ze op zoek naar het landgoed van haar overleden oma, 'Hazelwoud'.  Maar dat is niet zonder gevaar...
Al snel begeeft Alice zich in een wereld waarvan ze het bestaan alleen maar had kunnen dromen... maar... heeft ze dat dan al niet?
Het verlangen naar haar moeder zorgt ervoor dat Alice haar doel voor ogen houdt, maar wat als ze haar echte leven lijkt te vergeten... inclusief Ella?

'Hazelwoud' is een boek zoals ik nog niet eerder heb gelezen; een sprookje over (gruwelijke) sprookjes. Waarin sprookjesprinsessen achterop de fiets springen en verlegen prinsen een verborgen agenda blijken te hebben.
Waarin realiteit en fantasie in elkaar overlopen, sterker nog, de bewoners van deze verschillende werelden weten de oversteek te maken naar de andere kant.

Vrijwel vanaf het begin zat ik in het verhaal, en het ís dat mijn collega's me op het werk verwachtten, want anders had ik het waarschijnlijk in één ruk uitgelezen.

De schrijfster heeft het verhaal erg beeldend geschreven, waardoor de ongrijpbare materie van verschillende werkelijkheden ineens ontzettend logisch lijkt. Erg knap!
En, zoals in de échte sprookjes (vóór ze 'verDisneyfied' worden)... het is niet altijd 'en ze leefden nog lang en gelukkig' ...

Het boek is verschenen als een 'Young Adult'-boek, maar dus ook voor 'Slightly Less Young Adults' prima te doen. Wel verwacht ik dat de gemiddelde lezer van 14 jaar of jonger het boek misschien wel leuk vind, maar de logica van de 'lus van een Verhaal' bijvoorbeeld wat lastig te bevatten vindt. Wat ik daarmee bedoel? Tja, dat vind je in het boek..

Gooi alles wat je verwacht van een standaard sprookje maar aan de kant, en laat je verrassen door hetgeen Melissa Albert heeft gecreëerd.
Trek je niets aan van de tekst op de kaft, die je waarschuwt vooral wég te blijven uit het Hazelwoud.
Je gaat er een uniek avontuur tegemoet.

'Hazelwoud' krijgt van mij.... 4 duimpjes 👍👍👍👍Reacties