Wat ik nou vind van... 'de vrouwenslagerij' van Ilja Gort?

Wat ik nou vind van... 'de vrouwenslagerij' van Ilja Gort?


Vroeger las ik van Guus Kuijer 'Grote mensen, daar kun je beter soep van koken'.
Dit is de volwassenen-variant ervan: 'Mannen, daar kun je beter worst van draaien'...

Geef ik daarmee te veel weg? Mwah, heel verrassend is het denk ik niet. Alleen al uit de titel kon ik halen dat het hier op uit zou draaien.
Weinig verrassend dus. Is dat erg? Welnee! Ondanks het ietwat voorspelbare verhaal, heb ik dit boek met een grijns gelezen. Heerlijk!

4 Vrouwen die het (letterlijke) heft in eigen handen nemen. Die het zát zijn als voetveeg of boksbal gebruikt te worden. En die géén bewijzen willen achterlaten. De prijs wordt steeds hoger 😅 en de vriendschap steeds inniger.
En dan verschijnt er een 'nieuw' manspersoon in het dorp. Eén die zonder morren de handen uit de mouwen steekt en de dames helpt in hun slagerij. Schoonmaken, opruimen, klussen, niets is hem te gek. Niets?

Ik heb niet eerder een boek van deze schrijver gelezen, maar ik zal nu ongetwijfeld vaker een boek van hem oppakken. 
Niet omdat dit boek zo ontzettend spannend was (dat was het niet), maar vanwege de manier waarop hij deze 4 vrouwen heeft neergezet en het laat lijken alsof hun manier gewoon de énige manier was, alsof het volkomen logisch was wat ze hebben gedaan. Alsof het jou morgen ook kan overkomen.       
***Note to husband: No worries 😇***

De beschrijvingen van het slachten en verwerken van de koeien, varkens, enz zijn heerlijk plastisch ("Ze begon de darmen leeg te knijpen. Terwijl dikke klodders bruine smurrie in en afvalton spetterden, wees ze met haar hoofd op de afgesneden varkenskop die onder het lamplicht op de snijtafel lag. ~ Met een kletsend geluid viel de laatste klodder stront in de ton. Bernadette begon de slappe, bleek-witte darm in een bak water te soppen. 'Je moet van de week eens blijven eten!'") en de dialogen tussen de dames belachelijk nuchter.
Ik hou er van.

Ik las het boek (192 blz) binnen 2 uurtjes uit, het is imo dus gewoon een fijn tussendoor-boek (daarmee wil ik zeggen dat het niet te zwaar is, dus niet denigrerend bedoeld) wat je daarna met een grimlach weer dichtslaat. 

4 duimpjes voor 'de vrouwenslagerij' 👍👍👍👍

Girlpower!

Reacties