Wat ik nou vind van... 'de Amulet' van Simone van der Vlugt?


Wat ik nou vind van....'de Amulet' van Simone van der Vlugt?

  

Dit boek gaat over  Nina, en speelt zich af in 1630. In de stad waar Nina woont, belanden steeds meer vrouwen op de brandstapel omdat zij heksen zouden zijn. Iedere tegenslag (de melk is zuur of de oogst is mislukt) komt door heksen.
Ertegenin gaan is gelijk aan zelfmoord.


Nina woont bij haar oom en tante omdat ook háár moeder als heks is berecht. Het enige dat Nina van haar heeft is een zilveren amulet, én een gave. Nina ziet soms dingen die nog moeten gebeuren. Uiteraard houdt ze hier wijselijk haar mond over; alleen haar oom weet ervan.


Toch gebeurt het dat men over Nina begint te praten, en haar oom en tante besluiten niet af te wachten tot het te laat is; ze huwelijken Nina met de beste bedoelingen uit aan een man in een andere stad.


Onderweg daarheen besluit Nina echter haar leven in eigen hand te nemen en niet op haar dertiende als getrouwde vrouw door het leven te gaan.
Ze vlucht.

Nina maakt van alles mee, ontmoet veel mensen en leert overleven zonder dak boven haar hoofd. Al die tijd is ze bang ontmaskerd te worden en doet ze zich voor als een ander.


Wanneer ze jaren later weer in de buurt van haar eigen stad is, gaan er berichten rond dat het afgelopen is met de heksenjacht.


Zou ze dan echt weer naar huis kunnen?


Weinig boeken die zo prettig weglezen als de historische romans van Simone van der Vlugt.
Persoonlijk lees ik deze boeken van haar liever dan haar thrillers, alhoewel ik die óók met veel plezier lees.


Iedere keer als ik één van deze romans lees valt het me op hoe weinig moeite het me kost me in het verleden te wanen; zij aan zij met de hoofdpersoon ga je op in het avontuur.


 Dit boek valt onder de jeugdboeken van Van der Vlugt. Maar het is absoluut niet kinderachtig geschreven; het leven in die tijd was hard en dat wordt niet mooier gemaakt of verbloemd.
Voor mijn tienjarige is dit boek wellicht too much; vanaf een jaar of 12, 13 moet het prima te doen zijn; achterin het boek is een woordenlijst te vinden waarin genoemde begrippen als bijvoorbeeld likduivel en secreet worden uitgelegd.


Geschiedenis is niet saai, als het maar goed verteld wordt. Aan de hand van de verhalen van Simone van der Vlugt doe je onbewust een hoop kennis op, terwijl je van een spannend, goed geschreven boek geniet.
Ik heb een behoorlijk aantal van haar titels op mijn wishlist staan om de hele verzameling compleet te krijgen, en hoop oprecht dat mijn junior te zijner tijd ook haar boeken van de plank plukt.


 Een absolute score van 5 duimpjes voor 'de Amulet'! 👍👍👍👍👍
Reacties