Wat ik nou vind van... 'Gezworen wraak' van Edwin Zonneveld?

Wat ik nou vind van... 'Gezworen wraak' van Edwin Zonneveld?



Eind 18e eeuw komt er met een vloot schepen een boek aan in Vollenhove. 
Het is een bijzonder waardevol boek, het 'boek van Enoch'. 
Enoch was de overgrootvader van Noach (ja inderdaad, die met die ark). 
Het boek heeft niet alleen grote historische waarde, maar zorgt ook voor onrust, want de katholieken willen dat het verdwijnt omdat de bijbel voor hen het enige belangrijke boek is, en de protestanten willen het beschermen. 

Als een aantal belangrijke heren in die tijd het boek willen bemachtigen om te laten verdwijnen tijdens een storm, vindt de onwetende Jan Jacobs het boek en brengt het in alle onschuld naar dezelfde heren. Dat moet hij met zijn leven bekopen. 
Wanneer zijn broer hierachter komt, zint hij op wraak. 
Hij zál de moord op zijn broer wreken, hoe lang het ook moet duren. 

2016, dezelfde omgeving. 

Een aantal moorden lijken verband met elkaar te houden, hoewel het wat vergezocht schijnt. Inspecteur Starck en zijn team proberen verbanden te leggen, maar worden tegengewerkt door de hoofdinspecteur. 
Als tijdens het onderzoek ineens óók nog één van zijn rechercheurs vermist raakt, zet Starck alles op alles om erachter te komen wat er precies aan de hand is. 
Maar de dader lijkt hen steeds één stap voor te zijn... 

Wederom (alhoewel 'wederom' niet helemaal klopt aangezien dit eigenlijk het eerste deel is) een boek wat in tijd verspringt tussen heden en verleden met de door de tijd ontstane verbanden. 
Een erg leuk gegeven, ik lees graag historische romans, maar óók een spannend boek, en de combinatie ervan is dus écht wel in mijn straatje. 

Deel twee en drie van de inspecteur Starck-reeks had ik reeds eerder gelezen, dit eerste deel werd mij wederom door de auteur toegezonden, waarvoor erg veel dank. 

Ik merk aan de schrijfstijl dat de auteur bij ieder volgend boek beter wordt! 
Er zit duidelijk groei in, en dat bedoel ik zo positief als maar kan. 
Zoals ik in mijn vorige recensies van deze serie al aangaf, het tweede deel sprak mij qua verhaal meer aan dan het derde, maar boek 3 vond ik beduidend beter geschreven. (Wat alleen maar goeds belooft, aangezien deel 4 in aantocht is!) 

Hoewel ik het verhaal van dit deel best heel goed vond, vond ik het geheel soms wat rommelig overkomen. Wellicht heeft dat te maken met de hoeveelheid personages en organisaties waardoor ik af en toe door de bomen het welbekende bos niet meer zag; ik heb zelfs een schemaatje gemaakt hoe iedereen met elkaar in verband stond en wie wát heeft gedaan of is overkomen. 

Verder maken we in dit eerste deel natuurlijk kennis met Starck en zijn team; de charmante Jannie, computergenie Jurre, harde werker Harry, de intelligente Maurice, nieuwkomer Wilma en de stugge hoofdinspecteur Bart Sloter. Een prima team om meerdere boeken mee te vullen (want ieder heeft z'n eigen verhaal), wat zorgt voor herkenbaarheid gedurende de serie. 
Alhoewel je dit natuurlijk nog niet weet als je deel een netjes als eerste leest. Waarbij ik toch wil benadrukken, dat de boeken prima los van elkaar gelezen kunnen worden. 

Het is duidelijk op te maken uit het boek dat de schrijver tijd heeft besteed aan research. Dit waardeer ik zeer, het is altijd leuk om iets op te steken uit een boek, en er dan nog even verder naar te Googelen. Een nawoord van de auteur leert de fictie van de feiten te scheiden (enige vrijheid moet je je als auteur toch gunnen), wat maakt dat niet iedereen met bepaalde achternamen in de betreffende streek voortaan met de nek worden aangekeken. Namens deze families ongetwijfeld dank daarvoor 😉 

Goed, de score dan! Ook dit boek krijgt van mij 3,5 duim 👍👍👍✊, wat toch gewoon neerkomt op een 7. Ik heb dan ook hoge verwachtingen van het 4e boek over Jan Starck, want nogmaals... vooralsnog vind ik ieder boek van Edwin Zonneveld beter worden!

Reacties