Wat ik nou vind van... 'Tik Tak' van Chris McGeorge?

Wat ik nou vind van... 'Tik Tak' van Chris McGeorge?


'Een gesloten kamer
Een lijk
Vijf verdachten
Drie uur om de moordenaar te vinden...'

Morgan Sheppard is een zogenaamde 'tv-detective'. Keyword? "Zogenaamde".
Want hoewel hij het heerlijk vindt om op tv te verkondigen wie er schuldig is aan wat, het daadwerkelijke detectivewerk, dat is er niet. Eén en ander wordt door zijn team uitgezocht, en veel uitspraken doet hij op basis van 'wat het op tv het best doet'.
Hij is bekend geworden doordat hij op elfjarige leeftijd de moord op zijn wiskundeleraar heeft opgelost. Tegenwoordig leeft hij op drank, drugs en de roes van zijn bekendheid.

Op een dag wordt hij vastgeketend aan een bed in een hotelkamer wakker. Helaas voor Sheppard is dit níet het resultaat van een spannend avontuurtje met een mooie dame; hij blijkt ontvoerd te zijn. En hij niet alleen. Nog 5 anderen ontwaken in dezelfde kamer uit hun verdoving.
Geen van allen kent de andere 5.
Dan krijgen ze een boodschap: Een van hen is een moordenaar... en Sheppard moet zijn skills als 'detective' inzetten om erachter te komen wie.
Drie uur heeft hij de tijd... lukt het hem niet? Dan wordt het hele hotel opgeblazen.

Om een moord te hebben, is een lijk nodig... en dit ligt dan ook keurig in de badkamer van de hotelkamer. Het lijk identificeren lijkt Sheppard belangrijk om de moord überhaupt op te kunnen lossen, maar dan blijkt dat hij het slachtoffer erg goed kent...
En.. wie zijn de andere vijf? En wie van hen is de moordenaar? Waaróm overkomt dit hen?

De rest van het verhaal zal ik voor me houden, anders blijft er weinig spanning over, mocht je het boek nog willen lezen.

En persoonlijk vond ik al dat er niet héél veel spanning in zat... 
De moord op de wiskundeleraar, daar was een persoon aanwezig die er imo niet had horen te zijn en daarmee was die al snel opgelost. Het motief wist ik nog niet maar de (toen nog vermoedelijke) dader dus wel. 

En dan de situatie in de hotelkamer; vanaf het moment dat duidelijk is hoe en wat betreffende het einde van de eerder genoemde leraar is het ook duidelijk wie er achter dit plan zit. 
Ook de compagnon is niet moeilijk te raden,  er wordt zelfs indirect genoemd hoe je hierachter kunt komen als Sheppard in gedachten alles op een rijtje probeert te zetten. (Hij vergelijkt de situatie met zijn programma en 'daarin maken de producers regelmatig gebruik van de techniek om de verdenking van de werkelijke dader af te leiden zodat de schok des te groter is als de waarheid uiteindelijk aan het licht komt'.) Ook dit was dus al snel ontrafeld. 

Al met al vond ik dat erg jammer, want ik hou wel van (zoals het op de achterflap genoemd wordt) 'locked room murder mysteries' en ook de schrijfstijl vond ik prettig.

Ik had hoge verwachtingen van dit boek, maar die werden slechts deels waargemaakt. Ik geef het 3,5 duimpjes 👍👍👍✊


Reacties