Wat ik nou vind van... 'Het schaduwspel' van Simone van der Vlugt?

'Het schaduwspel'. Het zou makkelijk de titel kunnen zijn van een nieuwe thriller van Simone van der Vlugt.
Maar nee, het betreft hier één van haar historische romans.

Het verhaal speelt zich af in de tijd van de VOC.
De hoofdpersoon is Eva, een jonge vrouw die in het huwelijk treedt met Jan Pieterszoon Coen, één van de belangrijkste figuren uit die tijd en de oprichter van de stad Batavia.

We volgen Eva van vóór haar kennismaking met Jan tot haar terugkomst in Amsterdam.
Gedurende deze jaren maakt ze méér verdriet en verlies mee dan een mens zou moeten, haar  verhaal is werkelijk hartverscheurend.

Jan Pieterszoon Coen is niet een erg geliefd historisch figuur, hij heeft dingen gedaan waar de honden geen brood van lusten.

Toch schildert van der Vlugt hem hier niet af als de typische bad guy. Want ook híj had een gezin waar hij van hield, en dat van hem hield.
En hoewel Eva ook niet achter zijn daden stond (verre van), kon zij wél begrip opbrengen voor de situatie waarin hij verkeerde en die hem tot zijn keuzes leidde.

Waaruit dan maar weer eens de wijze les te leren valt, dat 'je iemand wel vóór de kop maar niet er ín kunt kijken';
Het is makkelijk te (ver)oordelen, maar zolang je niet in diegene zijn schoenen staat, weet je gewoon niet wat de achterliggende gedachte van een beslissing was.

De personen waar het in deze roman om draait, waren mij niet erg bekend, ook over de VOC-tijd weet ik weinig meer dan wat ik nog onthouden heb van mijn schooltijd... en dat is niet veel meer helaas.

Die kennis is dus weet wat bijgespijkerd. Waar was Simone toen ik nog op school zat? Wat hadden de geschiedenislessen leuk geweest met zo'n fijne vertelster voor de klas?!

Wederom een mooi geschreven verhaal, waar ongetwijfeld weer héél wat research aan vooraf is gegaan.

4 duimpjes voor 'Het Schaduwspel' 👍👍👍👍

Reacties