Wat ik nou vind van...'Ctrl Alt Delete' van Tamara Haagmans?


Jeetje, de eerste druk is van net twee maanden terug en ik heb al zó veel positiefs gehoord over dit boek! Ik kon (wilde) er gewoon niet omheen.. dit boek moest ik lezen!

Een beetje huiverig was ik er wel om; in mijn directe omgeving hebben een best aantal mensen die dicht bij me staan kanker (gehad). In behandeling of schoon verklaard en helaas ook overleden. Hoe dichtbij komt een boek dan?

Het is het verhaal van Lily, die als kind Non-Hodgkin had. Na een lange, zware behandelperiode kwam het verlossende woord: Genezen!!

In die periode heeft ze echter haar toekomstdroom in duigen zien vallen; professioneel danseres worden.

Nu is Lily 19 en voelt ze zich sterker dan ooit. Als ze na het opsturen van een auditievideo uitgekozen wordt om te dansen in de clip van een beroemde boyband kan ze haar geluk dan ook niet op. Zal het haar dan tóch nog lukken? Mooier kan het niet meer worden toch?
Wel dus. Want dan leert ze Jim kennen. 

Al snel gaan Jim en Lily samen, verkleed als superheld en sprookjesprinses, op bezoek bij de kinderafdeling van het ziekenhuis. Om de zieke kinderen een paar mooie momenten te  bezorgen.

Jim weet echter niet dat Lily vroeger zélf een van die kinderen was; zij houdt dit angstvallig voor iedereen verborgen, bang om anders behandeld te worden.

Maar dan krijg Lily het bericht waar ze in haar achterhoofd altijd bang voor was; de kanker is terug.
Niet alleen wil ze het voor zichzelf niet weten, ook aan haar vrienden en Jim wil ze dit niet kwijt. 
Natuurlijk is dit niet haalbaar als ze zich ziek gaat voelen. Haar ouders en Jim willen alles in het werk stellen om Lily te laten behandelen... maar Lily wil dit niet.

Een verhaal over een meisje dat vól zit met dromen, dat nog helemaal niet toe is aan haar sterfbed. Maar ook een meisje dat niet haar laatste maanden in een ziekenhuis wil doorbrengen, als de kans op genezing minimaal is. Een meisje dat ook tijdens donkere momenten de zon ziet. Een meisje dat dor middel van haar soms zwarte humor haar hoofd boven water probeert te houden.

En een verhaal over een jongen die verliefd wordt, om vervolgens te horen dat zijn meisje ziek is. Écht ziek. En misschien niet meer beter wordt. Hoe gaat hij daar mee om? Helpt hij haar door haar haar zin te geven? Moet hij tóch aandringen op behandeling?

Een verhaal over liefde, offers brengen voor elkaar, jezelf aan de kant schuiven voor de ander.

Maar bovenal een verhaal over léven!

Een verhaal dat ik met alle liefde 4,5 duim geef 👍👍👍👍✊


En een verhaal dat me doet denken aan een gedicht. Ik las het ooit op een forum (Bokt.nl) en het is geschreven door Dorine (haar achternaam weet ik niet). Dorine had kanker, maar stond ontzettend in het leven, was ontzettend positief. Ze is een aantal jaar terug overleden, maar haar woorden blijven me altijd bij;

Ik ben het niet van plan,
jij zult mij niet krijgen
ook al zul je me nóg zo vaak
met uitzaaiingen bedreigen

Ik ben het niet van plan,
dit lijf, dit is van mij
daar mocht ík mee gaan leven
en JIJ hoort daar niet bij

Ik ben het niet van plan
je hebt véél kapot gemaakt
het zijn niet alleen mijn longen,
dit keer werd mijn ziel geraakt

Wachten tot jij weg bent
en dan pas weer beginnen
Nee, jij zult niet opnieuw
zo veel tijd gaan winnen

Ik wil nog erg veel doen
naar zoveel dingen streven
Natuurlijk, je hebt mijn lijf,
maar nóóit... mijn leven...

Dorine

Reacties