Nederlandstalige auteurs in de Spotlight Hoofdstuk 1


 Nederlandstalige auteurs in de Spotlight  


 Omdat we zo goed bezig zijn het Nederlandstalige boek te promoten, draag ik graag een steentje bij.

Ik probeer iedere week een interview te plaatsen met een Nederlandstalige auteur, om hen even extra in de spotlight te zetten.

Saskia van Mieghem mocht aftrappen, haar antwoorden lees je hieronder.

1.       Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen?

Mijn naam is Saskia van Mieghem, ik ben geboren en getogen in Eindhoven. Getrouwd en moeder van een tweeling, waarvan een in de hemel. Waarschijnlijk kennen jullie mij van de volgende boeken:  ´Voor altijd twee´, ´Door rood verbonden´ en ´De gynaecoloog´. Ik ben actief op Facebook, Twitter en Instagram en heb een website: www.saskiavanmieghem.nl

2.       Hoe kwam je op het idee voor je eerste boek?

Dat idee bestond al een aantal jaren, maar de tijd ontbrak altijd. Totdat ik plotseling mijn baan verloor en daardoor een zee van tijd kreeg. Mijn eerste boek ´Voor altijd twee´ is non-fictie en gaat over het verlies van één van de tweeling tijdens de bevalling. Een verhaal geschreven met een lach en een traan.

3.       En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt?

Dat was spannend. Het manuscript was klaar en taalkundig nagekeken. Wat nu? Door research wist ik al dat het aanschrijven van grote uitgeverijen geen zin had.  Daarbij kwam ook nog dat ik niet maanden op antwoord wilde wachten; ik was veel te enthousiast. Op facebook stuitte ik op een bericht van een auteur die erg tevreden was over zijn uitgever. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en zo kwam ik in contact met uitgeverij aquaZZ.  Zij reageerde positief en wilde mijn boek uitbrengen. Op dat moment heb ik een vreugdedansje gemaakt.

4.       Heb je een favoriete passage van je eigen hand?

Teveel eigenlijk. Ieder boek heeft wel een paar favoriete passages. Als ik dan toch een keuze moet maken, dan kies ik voor de eerste pagina van ´De gynaecoloog´. Dit stukje tekst komt nog een terug in het verhaal, maar met een iets andere betekenis. 


5.       Welk boek heb je zelf meerdere keren gelezen?

De Harry Potter boeken; compleet stuk gelezen.

6.       Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven?

Niet uit een boek. "Carpe Diem" vind ik persoonlijk heel mooi omdat we vaak vergeten stil te staan bij de simpele en eenvoudige dingen van het leven.

7.       Heb je een tip voor ons lezers?

Vooral blijven lezen. Ik blijf in ieder geval wel schrijven.

8.       En misschien een tip voor schrijvers in de dop?

Ook al denk je dat je verhaal helemaal geweldig is, laat het altijd door een paar mensen lezen. Een schrijver is vaak blind voor fouten die er ongemerkt zijn ingeslopen. En sta vooral open voor feedback.  Feedback leert je wat lezers willen en verwachten van je verhaal.  En als laatste: schrijf niet voor de verkoop; schrijf vanuit je hart en gevoel. Dan is het altijd goed.

9.        Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven?)

Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan?

Jazeker! Schrijven is mijn grootste passie. Het is een proces waar ik altijd energie van krijg. Momenteel speel ik met de gedachte om een vervolg te schrijven op ´De gynaecoloog´. Vervolg is misschien een verkeerd woord, de kunst is om het zo te schrijven dat beide boeken ook los van elkaar te lezen zijn. Dat gaat mij lukken omdat dit een uitdaging is. Mijn inspiratie komt uit verschillende hoeken. Meestal als ik in een verhaal zit, komen de ideeën vanzelf. Soms weet ik niet meer waar ik de fantasie vandaan haal en ben af en toe verbaasd over de woorden die op papier verschijnen. Als ik vastloop, ga ik even de tuin in en probeer mijn hoofd leeg te maken. Meestal ren ik na vijf minuten weer naar binnen om de zinnen die in mijn hoofd opkomen zo snel mogelijk uit te typen.Het volgende interview zal zijn met Gert-Jan van den Bemd!
Reacties

  1. Heel leuk Sandra dat je dit voor elkaar gekregen hebt. Veel plezier met alle auteurs !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi iniatief. Succes met je blog. Succus Saskia met je boeken. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten