Nederlandstalige auteurs in de Spotlight Hoofdstuk 5 **MET WINACTIE**

En zo komen we bij alweer Hoofdstuk 5 van deze reeks interviews.
Dit maal zijn de vragen voor niemand minder dan Tamara Haagmans

En, niet geheel onbelangrijk, aan dit interview zit weer een WINACTIE vast! Lees snel verder!

1. Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 

Ik ben Tamara Haagmans, en je kunt me kennen van een hele hoop dingen. Ik schrijf Feelgood, Romance, Erotiek, Young Adult, noem het op en ik heb het waarschijnlijk ooit wel eens ergens geschreven. Een paar van mijn titels zijn ‘Lot uit de loterij’, ‘Sprong in het diepe’, ‘Ctrl Alt Delete’ of het lesbische: ‘De ontmaskering’

2. Hoe kwam je op het idee voor je eerste boek? 

Ik hoorde een verhaal over iemand wiens man vreemd was gegaan en nadat ik iets opving over ‘Ballen eraf’ ging er bij mij een lampje branden en bedacht ik: ‘Dat zou pas een grappig verhaal zijn!’ Sowieso zie ik overal een verhaal in. Laatst zelfs met iemands tuin. Ik hoor en zie van alles en het meeste komt ooit ergens in een boek terecht.

3. En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt? 

Mijn eerste? Dat stuurde ik naar uitgevers en die wezen het natuurlijk allemaal keihard af. Dat was niet eens zo raar want het was vreselijk slecht! Ik had geen idee hoe je een boek moest schrijven, ik deed maar wat, en dat zie je ook terug in het boek. En mijn eerste boek bij een uitgever was door het winnen van een wedstrijd. Daar hoefde ik eigenlijk helemaal niets voor te doen. Sindsdien gaat het eigenlijk een beetje vanzelf…

4. Heb je een favoriete passage van je eigen hand?

Ja, maar die zit in mijn nieuwe boek en die kan ik dus niet vertellen. Ik kan wel al zeggen dat het mijn absolute favoriet is uit élk boek. En als ik moet kiezen uit een boek dat al uit is, dan is het denk ik de scene uit Ctrl Alt Delete waar Lily aan het bed van een klein meisje zit.

5. Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven?

“All humans make mistakes. What determines a person's character aren't the mistakes we make. It's how we take those mistakes and turn them into lessons rather than excuses.” 
Hij is van Colleen Hoover, en komt uit ‘It ends with us’. Ik vind hem zo mooi, en zo waar.

6. Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop? 

Blijven schrijven. Elke dag. Of je zin hebt of niet. Stuur je iets naar een uitgever en wijzen ze je af? Volg workshops, cursussen, lees boeken over schrijven en doe het opnieuw. Volhouden, volhouden, volhouden. Ik ben wel twintig keer afgewezen, en ik heb toch doorgezet. Als je talent hebt, komt er ooit een keer iemand die dat ziet. En je wil toch niet dat jij opgegeven hebt, terwijl de volgende uitgever degene zou zijn geweest die je ‘beroemd maakt’? Volhouden!!!!

7. Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan? 

Ik ben áltijd bezig met een volgend boek. De inspiratie voor dit boek was een bezoekje aan een
winkel waar ik iets zag staan en dacht: Hoe komt dat hier terecht en waarom zou iemand dat in vredesnaam willen kopen? Ik bleef er maar over nadenken en voor ik het wist had ik een verhaal bedacht met dat voorwerp, in díe winkel. Al mijn inspiratie valt meestal voor mijn voeten. Buiten, op tv, iets dat iemand zegt of dat ik hoorde in de trein.

8. Wat zou je nog willen bereiken als schrijver? 

Mijn allergrootste wens? Ik wil naar het boekenbal. Je hoort altijd dat het pretentieus is, dat er niets aan is, en saai. Ik pas er ook voor de dooie dood niet tussen maar daarom wil ik het juist. Gewoon om te zeggen ‘Ik was op het boekenbal.’ Het zal bij een droom blijven maar hey, als je niets meer te dromen hebt, waarom zou je dan nog schrijven? De bestseller top zoveel zou ook wel leuk zijn, maar eigenlijk ben ik op dit moment hard bezig om mijn dromen waar te maken en de dingen die ik wil te bereiken. Ik ben snel tevreden.

9. Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer?

Dat is zonder twijfel ‘Grenzeloos’ van Lis Lucassen. Ik ken Lis al heel lang, en ik ben stik jaloers op de manier hoe ze schrijft. Ik vind het heerlijk om haar boeken te lezen. Haar verhalen zijn origineel en niet standaard. Grenzeloos is de laatste nieuwe en die overtreft echt alles!

10. Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven?) 

Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had? 

Ikzelf zou heel graag ‘The stand’ (van Stephen King) geschreven willen hebben. Het is zo’n geweldig verhaal, met zoveel verschillende lagen en personages, en elke keer als ik het lees ontdek ik weer iets nieuws. Ik lees het minimaal 1x per jaar, en als het geen 1135 pagina’s zou hebben, dan zou ik het misschien nog vaker lezen. (Alleen gaat dat dan weer van de tijd af dat ik mooie nieuwe boeken kan lezen dus ik laat het bij 1x) .

Goed, en dan nu de winactie! 


Wat kun je winnen? Tamara's boek 'Sprong in het diepe'!!

Wat moet je doen?
Vertel hier dat je graag kans maakt en deel de pagina (openbaar!).

1 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt!

Reacties