Nederlandstalige auteurs in de Spotlight Hoofdstuk 6 **MET WINACTIE**


Daaarrrr gaan we weer! Het volgende deel van de interviewreeks, dit keer met Pat Craenbroek.!
Benieuwd naar haar antwoorden? Lees hieronder snel verder.

En... je maakt kans op haar fantastische debuut Uitgebroed!

1. Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen?

Ik ben in de eerste plaats een moeder van drie volwassen kinderen, daarnaast ook arts. Ik werkte vroeger als gerechtsarts, nu doe ik nog twee dagen per week diabetesconsultaties in het UZ Brussel en dat vul ik aan met consultancy in de farma. Ik sport graag, lees graag en heb twee honden. Me kennen? Voorlopig nergens van, of het moet van mijn debuut  zijn!

2. Hoe kwam je op het idee voor je eerste boek?

Moeilijke vraag, ik weet het eigenlijk niet. Ik ben en schrijf vrij chaotisch vrees ik. Dus heb ik het verhaal ook in stukken bedacht, net zoals het boek geworden is: verschillende stukken van een puzzel die samen een geheel vormen.

3. En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt? 

Tja, nu… vooral veel promotie maken, zorgen dat mijn boek bekend geraakt en dat ik als auteur wat naam kan maken. Een weg zoeken in de aparte wereld van uitgevers, boekhandelaars en lezers… een hele ervaring.

4. Heb je een favoriete passage van je eigen hand? 

In Uitgebroed staat een kort stukje dat me zeer dierbaar is, het gaat over een oude vrouw die een beroerte krijgt. Het is letterlijk wat mijn moeder is overkomen. Ze is twee jaar geleden overleden, dit stukje is een eerbetoon aan haar. Ze zou ontzettend trots zijn geweest, dat vind ik wel jammer, dat ze dat niet meer heeft kunnen zien. Ook staat er een zin in over Maxx, de jongen met het Smith Magenis Syndroom waar de winst van het boek naartoe zal gaan. Dat ene zinnetje heeft een grote betekenis voor mij.

5. Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven? 

Uit een versje van Toon Hermans:
Sterven doe je niet ineens,
Maar af en toe een beetje,
En ieder beetje dat je sterft,
Het is vreemd, maar dat vergeet je.

6. Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop?

Schrijf, schrijf, schrijf. Volg je gevoel, doe wat jij denkt dat goed is. Aarzel niet om uit de gangbare sporen te treden ook al zegt men je dat het een beetje ongewoon is. Wees koppig, geloof in jezelf en zet door. Geniet van je geschrijf zonder zorgen waar het heen zal gaan. En neem een goede redactrice bij de hand, die is goud waard.

7. Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan?

Ja, inderdaad, het gaat een soort vervolg zijn op Uitgebroed maar ook weer niet. Het gaat een op zichzelf staand verhaal worden dat ook een hele poos terug in de tijd gaat. Weer een combinatie van verschillende verhaallijnen, een medische geschiedenis en wat weetjes uit de gerechtelijke geneeskunde. De inspiratie haal ik uit wat ik gezien heb en nog zie in de kliniek. Aangevuld met wat morbide fantasie, waar die vandaan komt weet ik niet.

8. Wat zou je nog willen bereiken als schrijver? 

Als ik echt mag dromen: een werk schrijven zoals de Stad der Blinden, of de Jongen in de Gestreepte Pyjama, of De Vliegeraar. Zoiets. Met wat meer realiteitszin: nog een aantal boeken de wereld inzetten, halftijds kunnen schrijven en halftijds werken. Op zeer korte termijn: de trofee van LZWL (Lang Zullen We Lezen) binnenhalen.

9. Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had?

De voorgaande, alles eigenlijk van Khaled Housseini of van José Saramago. Of “Het Parfum” van Suskind. Maar ook “De zaak Alzheimer” van Jef Geeraerts, dat vind ik zo’n goede vondst. Kan ik echt jaloers op zijn.

10. Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer? 

Als kind maakte het boek “Ratje” Van Anne de Vries veel indruk op mij. Nu zeker “Woesten” van Kris van Steenbergen.

11. Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven?) 

Ben je eerder een ochtend-of een avondmens? En ben je ook productiever gedurende een deel van de dag?

Zonder twijfel een avondmens, vroeger eerder een nachtmens, wat natuurlijk niet haalbaar is als je studeert en moet gaan werken. Maar toch, ik ben het type dat nooit zijn bed uit geraakt, de wekker een paar maal op snooze zet en ’s avonds nooit op tijd naar bed kan. Ik ben inderdaad veel productiever als het avond wordt, in mijn bed tollen mijn gedachten steeds door. Soms moet ik het licht terug aansteken om iets op te schrijven dat ik zeker niet wil vergeten.

Pat stelt een exemplaar van 'Uitgebroed' ter beschikking als prijs! 

Kijk daarvoor hier verder!

Reacties