Nederlandstalige auteurs in de spotlight... Hoofdstuk 7

Hoofdstuk 7 alweer! Wat vind ik het toch ontzettend leuk dat zoveel auteurs open staan voor een interview op mijn blog!
Dit keer zijn de vragen voor Joris van Leeuwen, waarschijnlijk bij het lezend publiek beter bekend als J. Sharpe.

1. Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 
Mijn naam is Joris van Leeuwen. Onder mijn pseudoniem J. Sharpe schrijf ik thriller-, horror- en fantasyboeken (ik noem mijn genre altijd “suspense”.) Inmiddels heb ik negen boeken op mijn naam staan, waaronder Gebroken geheugen, Syndroom, Eden en Reflectie.2. Hoe kwam je op het idee voor je eerste boek? 

Dat was het boek Gevaarlijk Spel (althans, dit is het eerste boek dat van mij gepubliceerd werd. Uiteraard heb ik daarvoor ook boeken geschreven, maar die hebben – gelukkig – nooit het levenslicht gezien). Ik schreef het boek toen ik voor zes maanden in Mexico woonde en werkte. Ik kan me niet meer precies herinneringen hoe ik op het idee kwam, om eerlijk te zijn.

3. En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt?

Ik deed al regelmatig mee aan schrijfwedstrijden binnen het genre en had op die manier best al wat contacten gelegd met mensen uit die wereld. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en het naar een van die uitgeverijen op te sturen.

4. Heb je een favoriete passage van je eigen hand? 

Ik blijf een speciale band houden met Ella, de hoofdpersonage uit het korte verhaal, Het meisje dat vlam kon vatten. Een meisje dat leeft in een wereld waarin alles uit ijs bestaat, maar waarin zij tevens in staat is om vlam te vatten.

5. Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven? 

Euhm. Nee, niet echt, hahaha

6. Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop? 

Ga zitten en schrijven. Klink logisch, maar je wilt niet weten hoe vaak ik mensen spreek die ooit eens een boek willen schrijven. Als ik dan vraag hoe er tijd voor maken, zeggen ze vaak dat ze dat eigenlijk niet doen. Er zijn altijd wel smoesjes om niet te schrijven.

7. Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan? 

Ik werk eigenlijk altijd aan iets nieuws. Momenteel werk ik aan drie projecten, waaronder een verhalenbundel.

8. Wat zou je nog willen bereiken als schrijver? 

Tegen doorbreken in het buitenland zeg ik geen “nee”.

9. Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had?

De Kooi (Birdbox) van Josh Malerman

10. Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer? 

De boeken van Kim ten Tusscher; in mijn ogen de beste fantasyauteur van dit moment in Nederland.
(Dat komt goed uit! Het volgende interview in deze reeks ís met Kim!)

11. Ben je eerder een ochtend- of avondmens? En ben je ook productiever gedurende een deel van de dag? 

Ik ben echt een ochtendmens. ‘s avonds kak ik echt helemaal in, hahaha

12. Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven?) 

Hoelang zij over de eerste versie van hun verhaal doen. (Ik doe er meestal zo’n 4 maanden over)

Reacties