Nederlandstalige auteurs in de Spotlight Hoofdstuk 2 **MET WINACTIE**

Nederlandstalige auteurs in de Spotlight 

Omdat we zo goed bezig zijn het Nederlandstalige boek te promoten, draag ik graag een steentje bij. 

Ik probeer iedere week een interview te plaatsen met een Nederlandstalige auteur om hen even extra in de spotlight te zetten. 
Foto door Thomas Sweervaegher

Deze keer is de beurt aan Gert-Jan van den Bemd.


1. Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 
Ik ben Gert-Jan van den Bemd. Ik ben schrijver, kunstenaar en wetenschapsjournalist, geboren en woonachtig in Breda. Eerder publiceerde ik 
vooral korte verhalen, gedichten en wetenschappelijke artikelen. Voor een overzicht: www.grandfoulard.com Dit voorjaar verscheen mijn debuutroman ‘De Verkeerde Vriend’.

2. Hoe kwam je op het idee voor je eerste boek? 

Met mijn vrouw kampeerde ik op een camping. Er vlakbij was een discotheek. Ik dacht: hoe zouden de vaste campinggasten erop reageren als de jongelui vanuit die discotheek ’s nachts de camping op sluipen om de boel op stelten te zetten. Vanuit dat idee ben ik verder gaan werken.

3. En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt? 

Ik had veel prijzen gewonnen met mijn korte verhalen, onder andere de Aspe Award, genoemd naar de meest succesvolle Vlaamse thrillerschrijver Pieter Aspe. Daardoor kwam ik in contact met een redacteur van uitgever Manteau/Angèle en kreeg ik, nadat zij mijn manuscript hadden gelezen, een contract aangeboden. 

4. Heb je een favoriete passage van je eigen hand? 

Lilly glimlacht. ‘Ik vind jou echt tof.’ ‘Ik jou ook.’ Hij zet de lege flesjes geruisloos in het krat, tilt het op en moet een stap bijzetten om niet te vallen. ‘Kom, ik breng je naar de poort, niet verder.’ Ze slaat haar arm om zijn middel en ze lopen rammelend naar de receptie. Bij de slagboom geeft ze hem haastig een droge zoen. Zonder om te kijken, als voorschot op de schaamte van morgen voor wat ze niet hebben gedaan, loopt ze weg. Hij blijft haar net zolang met zijn ogen volgen tot ze oplost in oranje tranen. 

5. Welk boek heb je zelf meerdere keren gelezen? 

The talented Mr Ripley van Patricia Highsmith. 

6. Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven? 

Nee, niet echt. Ik kan natuurlijk interessant gaan zitten doen en een intellectuele passage overtikken, maar ik ben niet zo goed in het onthouden van passages uit boeken. Vreemd, maar bij films lukt me dat beter. Ik ben, denk ik, vooral visueel ingesteld. 

7. Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop? 

Schrijf al je ingevingen op, ook al lijken ze niet relevant voor je boek. Vroeg of laat kun je ze gebruiken. En nog een tip: schrijf elke dag, al is het maar een kwartiertje. 

8. Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan? 

Ja, mijn tweede roman gaat over een jonge vrouw die op zoek gaat naar de waarheid: wat gebeurde er voordat zij werd geboren? In dit geval had ik de eerste zin in m’n hoofd. Vanuit daar fantaseer ik verder. 

9. Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven?)
             Heb je een idee hoe je je boek onder de aandacht van het publiek wil brengen? 

Dat is heel belangrijk. Vanzelf gebeurt er eigenlijk niets. De media gaan niet over je schrijven, niemand koopt uit zichzelf jouw boek. De meeste uitgevers doen voor een debutant erg weinig. Pas als je succesvol bent, trekken ze hun marketing-trucjes uit de la. Ik probeer zelf veel aan de weg te timmeren. Dat is niet altijd makkelijk, want mijn tijd is beperkt en reclame maken gaat ten koste van schrijftijd. 

*************** 

Gert-Jan heeft voor de lezers van dit blog nog een leuke actie; Je kunt een gesigneerd exemplaar winnen van zijn boek 'De Verkeerde Vriend'! 

Wat moet je hiervoor doen? Laat hieronder een reactie achter waaruit blijkt dat je mee wil doen.
 Het is wel de bedoeling dat je een (korte) recensie achterlaat op bv. Hebban.nl of Goodreads.com 
De winnaar wordt 10 september bekend gemaakt op mijn FBpagina, dus die liken is wel zo makkelijk!

Reacties

Een reactie posten