Nederlandstalige auteurs in de Spotlight Hoofdstuk 3 **MET WINACTIE**En alweer deel 3 van de interview-reeks met Nederlandstalige auteurs!


Dit keer waren de vragen voor Mirjam Hildebrand!


1. Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 

Ik ben Mirjam Hildebrand, een 33 jarige Haarlemse auteur en kinderpsychologe. Je kunt me kennen van mijn Young Adult boek ‘Voorlopers’ dat in 2017 uit kwam en de Jonge Jury debuutprijs 2018 won. Ook werd het derde bij de Hebban awards in de categorie YA. Het vervolg, ‘De kracht van velen’ kwam dit jaar vlak voor de zomer uit. Daarvoor schreef ik al twee prentenboeken: ‘Rumme Rups’ en ‘Opsekopse wereld’.

 2. Hoe kwam je op het idee voor je eerste boek?

Omdat prentenboeken erg verschillen van Young Adult en ‘Voorlopers’ eigenlijk het eerste boek was dat ik schreef, zal ik de vraag voor dát boek beantwoorden.
Ik lag met heel veel pijn thuis op bed na een operatie waarbij ze per ongeluk zenuwbanen hadden vast gekliefd. Heel lang wisten ze niet waar mijn helse pijn vandaan kwam en was ik ook min of meer gehandicapt. Ik kon alleen maar liggen en af en toe even staan of een stukje wandelen. Zitten ging sowieso niet. In het jaar dat de pijn het ergste was, besloot ik dat ik moest zorgen dat mijn geest goed bleef. In zo’n tijd wil je niet depressief worden. Ik kocht een Ipad mini en kon vanaf bed steeds een kwartiertje wat typen. Daar ontstond het idee van Emma als Voorloper. Ik vond het heerlijk om over haar en die wereld na te denken. Het idee is ontstaan vanuit de doelgroep, hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen, waar ik als psycholoog veel mee werk. Ik zag voor me hoe ze worstelde met het anders zijn en creëerde voor haar een gemeenschap met mensen die allemaal meer voelen, weten en kunnen.3. En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt?

Toen ik het manuscript van ‘Voorlopers’ af had stuurde ik het op naar de Zoute Zoen wedstrijd. Dat was vanwege het grote geldbedrag plus de belofte van publicatie, de grootste prijs in de jeugdliteratuur. Ik vond het dan ook heel tof toen ik zag dat Voorlopers tot één van de vijf genomineerden behoorde. Helaas bestaat de prijs nu niet meer, doordat tijdens mijn nominatie de sponsor wegviel en de hele wedstrijd een beetje in duigen viel. Wel was het voor uitgevers een aanwijzing dat dit een manuscript van waarde was. Dat heeft me wel geholpen. Al snel had ik contact met uitgeverij Kluitman voor een kennismaking en vanaf toen is het snel gegaan.

4. Heb je een favoriete passage van je eigen hand?

Ik vond in ‘Voorlopers’( deel 1) de les Hersenkijken erg leuk om te schrijven. Geweldig om uit te denken hoe zoiets in zijn werk zou gaan en hoe ze dan werkelijk op een hele speciale manier de hersenen kan bestuderen. Ook vond ik het erg leuk om te laten zien wie belangrijke andere klasgenoten zijn en hoe ze op elkaar reageren. Ik zal hem hier niet kopiëren, want het is veel te leuk om de passage in het boek te lezen, nadat je helemaal bekend bent met de hoofdpersoon Emma.

5. Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven?

Uit ‘The fault in our stars’: I couldn’t be mad at him for even a moment, and only now that I loved a grenade did I understand the foolishness of trying to save others from my impending fragmentation: I couldn’t unlove Augustus Waters. And I didn’t want to.

6. Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop?

Schrijf vanuit je hart. Schrijf zoals je het zou willen opschrijven zonder te denken aan publiek. Denk wel na over je woordkeus. Speel met de woorden. Spreek ze hardop uit. Zoek een mooie melodie, die bij je past. Als dat je is gelukt dan geloof je in je eigen tekst en kun je vol vertrouwen een uitgever zoeken.

7. Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan?


Ja, momenteel werk ik aan een nog een beetje geheim project ;) Ook wil ik deel 3 van voorlopers schrijven.

8. Heb je een idee hoe je je boek onder de aandacht van het publiek wil brengen?

Zoals ik nu ook al doe. Op social media en bij evenementen waar ik voor wordt uitgenodigd. Ook zijn de bloggers zo leuk!

9. Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven?) 

Wat zou je nog willen bereiken als schrijver?
Het lijkt mij geweldig om vertalingen van mijn boeken te zien. Ook zit ik af en toe dichtbij een verfilming. Dat lijkt me helemaal gaaf.

Ook deze keer een mooie winactie. Uitgeverij Kluitman zorgt voor een gesigneerd exemplaar, mét exclusief voor het boek gemaakt leeslint!

Laat op mijn FB pagina onder het bericht dat bij dit interview hoort, een reactie achter waaruit blijkt dat jij dit boek zou willen winnen!!

Reacties

  1. Zulke mooie boeken , om in te verdwalen . Leuk dat je Mirjam Hildebrand koos om te interviewen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb deze boeken al voorbij zien komen op Facebook en al recensies gelezen en zou ze heel graag zelf ook lezen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten