Wat ik nou vind van... "Gruwelijke rijmen' van Roald Dahl?Roald Dahl, wie kent deze naam niet? Schrijver van o.a. Mathilda, de GVR, de Griezels... stuk voor stuk heerlijke boeken waarin altijd een nóg heerlijker stukje gruwel in zit. 
En juist die gruwel maakt zijn boeken enórm herkenbaar. Een verhaal van Dahl, pik je er zó uit.

Ik ben fan. Niet van het dwepende, brievenschrijvende, stalkende soort (al zou de beste man daar nu zelf weinig last meer van hebben gehad), maar ik hóu echt van zijn boeken.

En 'Gruwelijke rijmen' behoort tot mijn favorieten.  De bekende sprookjes op Dahliaanse wijze. Fantástisch!
Ik heb deze dan ook zowel in de Nederlandse vertaling als het origineel ('Revolting Rhymes'). 
Want hoewel:
"'t Kind lachte en trok in een wipje
een revolver uit haar slipje'"
(uit Roodkapje)

al fantastisch klinkt, de originele teksten zijn gewoonweg geniaal.

" He wrote to every magazine
And said, 'I'm looking for a Queen.'
At least ten thousand girls replied
and begged to be the royal bride.
The king said with a swifty smile,
'I'd like to give each one a trial.' "
(uit Sneeuwwitje)

Natuurlijk worden Dahls teksten vergezeld door de tekeningen van Quentin Blake, en dat maakt het echt áf. Ik kan me geen Roald Dahl boek voorstellen zónder de tekeningen van Blake. Zij dragen bij aan het absurde, het gruwelijke, het grappig griezelige.

De rijmen zijn enorm goed, en ik heb heel veel bewondering voor Huberte Vriesendorp, die de vertaling heeft gedaan. Ik bedoel; ga er maar aan staan! Chapeau!

Ondanks de vele grapjes die waarschijnlijk alleen door volwassenen begrepen worden (zoals hierboven) en het 'geweld en gescheld' 

"zij krijste stampvoetend van drift:
'Ben je nou helemaal geschift?
Heb jij, jij misselijk wangedrocht,
de koe voor één zo'n boon verkocht!' "
(uit Jakob en de bonenstaak)

is het geen moment te véél voor (niet al te kleine) kinderen. Het levert een hoop geschaterlach op, maar het wordt nergens eng. 
Hoewel ik echt anti-geweld ben in spelen en films etc. voor mijn junior, deze mag hij gewoon lezen. En er hartelijk om lachen.

Alle sprookjes zijn bekend, maar met een twist. Nooit eindigt het zoals je verwacht. 
Wil jouw kind dus een sprookjesboek waarin de verhalen eindigen met 'en ze leefden nog lang en gelukkig..'...   kies dan een ander boek. 

Maar de beste tip die ik kan geven is sowieso altijd weten wat je kind leest. Lees een boek eerst zelf door om te weten of het bij je kind past.
En dat is in dit geval geen straf. Ik weet zéker dat je er zelf het hardst om lacht!

5 duimpjes voor dit boek van de Meester der Kinderboeken, 👍👍👍👍👍

O ja, nog een mooi detail: Roald Dahl heeft een fonds opgericht: het Roald Dahls Fantastische Kinderfonds.  Dit fonds zet zijn werk om ernstig zieke kinderen te helpen voort. 10% van de opbrengst van het boek gaat dan ook naar dit fonds. 
Dus als je kind hardop zit te schateren om Goudhaartje en de drie beren , weet je dat je dit boek voor twéé heel goede redenen hebt gekocht!

Reacties