Wat ik nou vind van... 'Stranders' van Iris Stobbelaar?


Even voor een gesprek op de school van mijn zoon. Terwijl ik wacht op de leerkracht valt mijn oog op de boekenkast in de klas. Heey, dat lijkt me een leuk boek.... diep verzonken in het boek als de meester binnenkomt dus😅.

"Eeuh, mag ik dit boek lenen?"

Gelukkig,  dat mocht! Ik moet toch weten hoe het  verhaal verder gaat?

Na het lezen van de tekst op de achterflap, doet het verhaal bar veel denken aan de film 'Labyrinth' van Jim Henson, met in de hoofdrol David Bowie. (Mocht je deze film nooit hebben gezien, een aanrader!)

Job moet vaak op zijn zusje Kaatje passen, daar heeft hij lang niet altijd zin in. Als op een zaterdag het oppassen zijn plannen flink in de war schopt, verwenst hij haar, niet wetende dat dit uit zou kunnen komen. Wel dus....

Dan wordt Job door een vreemde man opgehaald, die hem zegt te weten waar Kaatje is. Job volgt hem naar een andere wereld, waar gevaren op de loer liggen en Job niet weet wie wel en wie niet te vertrouwen is.
Zal Job Kaatje vinden én weer terug naar huis krijgen?


Een waanzinnig leuk, spannend jeugdboek voor kinderen vanaf een jaar of 10. Jongere kinderen zullen de monsters in het boek wellicht wat eng vinden.

De voorspellingen en legendes in de andere wereld hebben allemaal hun nut en komen later in het  verhaal terug; er zijn weinig 'nutteloze' zijsporen en dat maakt het boek erg goed.
Ook zijn alle karakters goed uitgewerkt, is voor al hun acties en gedragingen een meer dan prima uitgewerkte beweegreden.

Een eventueel 2e deel zou prima geschreven kunnen worden, er zijn nog genoeg eindjes om verder mee te breien. Toch voelen deze niet als 'open eindjes'. Het boek an sich is wel gewoon klaar.

Een boek dat ik met een tevreden gevoel dicht sloeg en het liefst in één ruk had uitgelezen, maar ja... verplichtingen zo nu en dan he...

Een absolute aanrader naar mijn mening die niets minder  verdient dan de volle 5 duimpjes 👍👍👍👍👍

Top!

Reacties