Nederlandstalige auteurs in de Spotlight... Hoofdstuk 9 ***MET WINACTIE***

Voor hoofdstuk 9 van deze interview reeks mocht ik de vragen voorleggen aan Suzanne Peters.
Een dame die al een aanzienlijke hoeveelheid boeken op haar naam heeft staan. Hoog tijd om haar een beetje beter te leren kennen!


Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 


Ik ben Suzanne Peters en ik schrijf boeken.
De boeken waar je me vooral van kunt kennen, zijn mijn feelgood boeken. Deze liggen in vrijwel iedere bibliotheek in Nederland. Enkele titels van me zijn ‘Getekend’, ‘Min of Meer’, ‘Daar zijn vrienden voor’ en ‘Reken maar!’. Kenmerkend aan mijn boeken zijn dat ik vrijwel altijd een maatschappelijk thema in mijn boeken verwerk. Denk aan pesten, zelfbeschadiging en eetstoornissen.

Hoe kwam je op het idee voor je eerste boek?

Mijn allereerste boek was er eentje in eigen beheer, maar gezien die niet meer verkrijgbaar is, zal ik vertellen over mijn eerste roman. Dat was ‘Geheime liefde’. Dit boek is ontstaan, omdat ik het irritant vond dat de personages in romantische boeken allemaal een perfect uiterlijk hebben. In Geheime Liefde wordt de hoofdpersoon verliefd op een man met overgewicht.

• En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt? 

Ik had al heel veel geschreven en ingestuurd naar uitgevers voordat ik een uitgever vond voor ‘Geheime liefde’. Ik zag toevallig dat de uitgever net begonnen was met een romantisch fonds, en ik had het idee voor ‘Geheime liefde’ al een tijd in mijn hoofd. Ik mailde de uitgever om te laten weten wat ik wilde schrijven en ik mocht langskomen op gesprek.

• Hoelang doe je over de eerste versie van je verhaal? 

Meestal schrijf ik twee romans per jaar. De eerste versie van een verhaal kan al binnen een paar maanden af zijn, maar daarna begint het herschrijven en aanpassen.

• Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan? 

Ja, ik ben eigenlijk altijd wel bezig met een nieuw boek! De inspiratie haal ik uit dingen die ik zie, hoor of die ik me misschien afvraag.

• Heb je een favoriete passage van je eigen hand? 

Dit is een moeilijke vraag, omdat ik al zo veel boeken geschreven heb. Ik ben wel heel erg tevreden met het begin van ‘Min of meer’. Dit boek gaat over eetstoornissen en mijn hoofdpersonage Tobias gaat naar de winkel om laxeermiddelen te halen. Hij is doodsbang dat iemand in de gaten heeft waar hij die voor wil gebruiken.

• Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven? 

Ik denk bij quotes altijd: ‘Oh die is mooi.’ En vervolgens vergeet ik hem weer…

• Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop? De belangrijkste tip is om te schrijven! 

We laten ons te vaak tegenhouden door allerlei angsten. Het zou niet goed genoeg zijn, niet origineel genoeg. Stap één is toch echt gewoon om te gaan schrijven. Daarna kun je het verbeteren.

• Wat zou je nog willen bereiken als schrijver? 

Een vertaling of verfilming lijkt me te gek.

• Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had? 

Misschien ooit van Colleen Hoover.

• Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer? 

Aldus Sybren van Micha Meinderts

• Ben je eerder een ochtend- of avondmens? En ben je ook productiever gedurende een deel van de dag? 

Ik ben vooral een ochtendmens, al is dat met name in de zomer. In de winter heb ik veel meer moeite met uit bed komen.

• Als iemand een blind date heeft met een van jouw boeken, wat verklapt dan dat het een boek van jou is? 

Ik heb in ieder boek een kleine verwijzing naar de Verenigde Staten zitten. Verder denk ik dat ik vooral te herkennen ben aan de actuele thema’s die ik in mijn boeken gebruik.

• Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven?) 

Wat is je favoriete plek om te schrijven?
In mijn geval: ik schrijf overal graag. Soms vind ik het heerlijk om thuis te schrijven, maar andere momenten werkt het voor mij beter om ergens in een café te zitten met mijn laptop.
Van Suzanne en haar uitgever Ellessy mag ik 2 exemplaren van haar nieuwste boek 'Reken maar!' weggeven!
Wat je daarvoor moet doen? Kijk daarvoor even naar dit bericht op de facebook-pagina!

Reacties

  1. Leuk ik ga zeker meeloten , ik lees nooit Feelgood ,dus ik ga eens uit mijn comfort zone stappen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten