Wat ik nou vind van... 'de Helden van het Hoofdkwartier... en het duistere leger' van Dex?


Ik lees het liefst thrillers, maar op een goede tweede plek staan bij mij kinderboeken. Boeken zoals 'Brief voor de koning' en 'de Zevensprong' van Tonke Dragt, 'Kruistocht in Spijkerbroek' van Thea Beckman... door deze boeken ben ik echt van lezen gaan houden.
En nog steeds heb ik er dus een zwak voor ( zie bijvoorbeeld 'Stranders') en staan er genoeg van dit soort boeken tussen de Mo Hayders en Peter James' (voor een toch wat andere doelgroep geschreven) in mijn kast.

'De helden van het hoofdkwartier' had dan ook direct mijn aandacht; de titel en de cover maakten me nieuwsgierig en zagen er goed uit. De schrijver is Dex, een pseudoniem.
Op de achterzijde staat, buiten de pakkende flaptekst, dat het boek binnen het genre 'fantasy' valt en geschreven is voor de doelgroep 'vanaf 12 jaar'.

De verwachtingen zijn hoog, ik ben nieuwsgierig en begin vol goede moed aan de avonturen van Quint en Bejamin.
2 vrienden die een eigen wereld hebben ontwikkeld. Een fantasiewereld waarin zij gedurende de zomervakantie verdwijnen, om daar allerlei avonturen te beleven.
En nee, niet achter de pc, of in de achtertuin waar een geknutseld kasteel staat... een échte wereld met échte uitdagingen. Welk kind wil dit niet?

Maar waar hun wereld en avonturen normaal op hun persoonlijkheden worden afgestemd, is er dit jaar iets aan de hand... Er zijn vreemdelingen in hun wereld... Hoe zijn die daar gekomen? En wat komen ze doen?

Klinkt goed he? Dat dacht ik ook.. Helaas viel het boek mij erg tegen.

Aan de schrijfstijl mag nog behoorlijk gewerkt worden. Dit is het debuut van de auteur, wellicht groeit dit naarmate hij meer schrijft.
Dan het verhaal; ik vind het idee écht leuk, dat een fantasiewereld werkelijkheid wordt! Ik hou van avonturen met ridders en magie, maar het komt allemaal niet uit de verf. De jongens en hun vrienden kunnen ineens dingen als het voor het verhaal goed uitkomt, maar hoe en waarom? Dat komt niet naar voren.
Het duistere leger vind ik een goede vondst, de familie die gered moet worden is ook een best aardig idee, maar de manier waarop vond ik wat simpel weergegeven.
Ook de [SPOILER]dubbelgangers[/SPOILER] voegden weinig aan het verhaal toe. Nogmaals, het idee was leuk, maar er had meer mee gedaan kunnen worden. Laat je ze nu weg uit het verhaal, mis je eigenlijk niks.

Ook vraag ik me na het lezen af hoe deze wereld is ontstaan, hoe zijn de jongens erachter gekomen dat ze hier naar toe kunnen en hoe wordt hun afwezigheid gedurende de hele zomer verklaard?

Ik heb mezelf echt meerdere malen ertoe aan moeten zetten om door te lezen, als ik niet beloofd had een recensie te schrijven had ik het waarschijnlijk weggelegd.

Ik vind het absoluut niet leuk om een negatieve recensie te schrijven, maar wil wel mijn eerlijke mening geven.
Ik geef het boek slechts 2 duimpjes 👍👍

Reacties