Wat ik nou vind van... 'Goed ziek' van Lia van Nuys?

Van uitgeverij Ellessy ontving ik dit boek, om te recenseren. Hartelijk dank hiervoor!

En boek over het syndroom van Münchhausen (by Proxy). Ik heb een ander boek in de kast staan, geschreven door een vrouw die als kind slachtoffer was van haar moeder, die aan Münchhausen by Proxy leed.
In het boek vertelt ze dan ook over haar eigen leven. Het heet 'Verziekt' en ik vond het behoorlijk indrukwekkend.

Het boek van Lia van Nuys is dan wel fictie, maar dat wil niet zeggen dat dit soort dingen niet daadwerkelijk gebeuren. Gelukkig niet op grote schaal, maar ieder kind dat dit soort ellende mee moet maken is er één teveel.

Het boek is geschreven vanuit veel verschillende perspectieven.
Dat van Angel. de hoofdpersoon. Vanuit haar echtgenoot Jean, huisarts Jochem, de dierenartsassistente, de dierenarts zelf, diverse artsen in het ziekenhuis en Angels vriendin Miep.

Hierdoor lijkt het een beetje op een documentaire; iedereen mag zijn zegje doen, vertellen dat 'het altijd zo'n aardig mens was' of dat ze 'altijd wel het gevoel hadden dat er iets niet klopte'  en laten weten wanneer het in zijn of haar ogen duidelijk werd dat er iets niet in de haak was.
Op zich weer eens een hel andere manier van schrijven, waarvan ik de originaliteit wel kon waarderen, al vond ik het niet echt prettig lezen. 
Gevolg was ook; als er niet op de kaft vermeld werd dat het fictie was, had ik gedacht dat ik een verslag aan het lezen was over een daadwerkelijk bestaand persoon en haar omgeving en situatie.

Vooral de hoofdstukken vanuit Angels perspectief zijn heftig, en hoe verder in het boek, hoe misselijkmakender.
Haar dochter Ariadne is zowel letterlijk als figuurlijk het lijdend voorwerp van haar zieke acties en je kunt niet anders dan onnoemelijk veel medelijden met het meisje hebben en hópen dat iemand op tijd haar moeder doorziet.

Als uiteindelijk meerdere betrokkenen vrijwel tegelijk doorkrijgen hoe de vork in de steel zit, blijkt dit geen seconde te vroeg. Niet veel later hadden de gevolgen vele malen erger geweest.

Met slechts 118 bladzijdes is het boekje geen zwaargewicht. Anderzijds had het ook niet veel langer hoeven zijn en is ook alles wel gezegd. 

Ik geef 'Goed ziek' een score van 3 duimpjes👍👍👍
Reacties