Nederlandstalige auteurs in de Spotlight... hoofdstuk 15 **MET WINACTIE**

Hoofdstuk 15 van deze reeks is voor Edward Petrovics, die mij een tijd terug een recensie-exemplaar stuurde van zijn boek 'de Huns', begeleid door een brief die enórm nieuwsgierig maakte om het raadsel van de Huns te ontrafelen. Tijd om Edward een aantal vragen voor te leggen:

Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 

Ik ben Edward Petrovics, geboren in 1961 te Noordwijk aan zee en sinds 15 jaar wonende in het mooie, landelijke, rustieke Drenthe. Ik ben sinds 1984 zelfstandig ondernemer, werkzaam in de audiovisuele techniek.

Hoe kwam je op het idee voor je eerste boek?

Mijn passie is films dus al heel snel had ik een grote droom: een bioscoop speelfilm maken. In beginsel denk je ‘ver van mijn bed’ maar op een moment dacht ik waarom niet. Voor een film is een verhaal nodig, dus dat ben ik gaan bedenken en na een periode van 7 jaar schrijven is het boek verschenen.

En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt?

Ik had geen zin met het boek te leuren en de rechten (of een deel) aan een andere partij over te dragen, dus heb ik zelf een uitgeverij binnen mijn bedrijf ondergebracht en zelf het boek uitgegeven. Uiteraard vraagt dat een flinke investering en kosten, maar dat zie ik als investering.

Hoelang doe je over de eerste versie van je verhaal?

7 jaar dus.

Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan?

Het boek leent zich prima voor een vervolg en wellicht zelfs een trilogie. De eerste ideeën staan al op één A4-tje

Heb je een favoriete passage van je eigen hand?

Verschillende. Ik ben trots op het hele resultaat.

Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven?

Zoveel, niet specifiek één die mijn voorkeur heeft.

Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop?

Doorzettingsvermogen. Als je het wil moet je verder gaan. Zet een stip op de horizon waar je heen wil.

Wat zou je nog willen bereiken als schrijver?

Dat het boek landelijk opgepakt wordt. Dat is het grootste probleem, je boek onder de aandacht brengen. Probleem = uitdaging. Maar wel heel lastig.

Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had?

Harry Potter

Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer?

Ik heb nu pas Enter, Rebound gelezen van Willem Asman. Die is aan te bevelen.

Als je jouw levensverhaal mocht laten schrijven door een bekend auteur, wie koos je dan?

Haha, dat gaat toch niet gebeuren.

Ben je eerder een ochtend- of avondmens? En ben je ook productiever gedurende een deel van de dag?

Ik was een avondmens, maar naarmate ik ouder word gaat ook daar de energie weg. Dus overdag ben ik wel productiever.

Wat is je favoriete plek om te schrijven?

Wisselende plaatsen. Het meest heb ik geschreven in lobby’s van hotels in het land. Als ik ergens ben en heb een paar uurtjes over, dan duik ik weg in een lekkere fauteuil of bank. Ook het sfeertje is goed.

Als je niet in je eigen genre schreef, wat zou je dan schrijven?

Fantasie, science fiction.

Als iemand een blind date heeft met een van jouw boeken, wat verklapt dan dat het een boek van jou is?

Huh?

Hoe kunnen we als Nederlandse schrijvers een plek vinden tussen alle buitenlandse auteurs?

Dat is dus heel moeilijk. Een goed orgineel verhaal is 1, maar de marketing en aandacht trekken is 2.

Wil je beroemd worden?

Ach… gelukkig en gezond blijven. Een beetje erkenning is natuurlijk leuk.

Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven?

Als je de keuze hebt; een matig verhaal en zeer mooie cover of een goed verhaal en matige cover?

Natuurlijk is een goed verhaal en goede cover de beste optie, maar als ik als voorbeeld Enter van Willen Asman neem; Dat is een goed verhaal. Heb ik gelezen op basis van een recensie en de literatuurprijs. Maar de cover spreekt mij niet aan… daar zou ik het boek niet op uitgezocht hebben. Ik zie de cover toch ook al een soort trailer voor een film…
Dus vraag ik mij af, 'Waarom zijn de meeste boekcovers zo ‘simpel’?'

Met dank aan Edward Petrovics mag ik een exemplaar van 'de Huns' weggeven!
Laat daarvoor een reactie achter op dit Facebookbericht, en noem iemand die ook kans zou willen maken op dit boek!Reacties