Nederlandstalige auteurs in de Spotlight... Hoofdstuk 17 ***MET WINACTIE***

In hoofdstuk 17 van deze serie maken we nader kennis met Mariëlle Brouwer. Ken je deze auteur nog niet? Reden te meer om het interview te lezen en bovendien kans te maken op één van haar boeken!


• Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 


Ik ben Mariëlle Brouwer en blog nu een aantal jaar op Duntax.nl. Verder ben ik op facebook en op instagram ook te vinden onder duntax. Dus misschien dat je me daar al van kent.
En je kunt me natuurlijk kennen van de Structure serie!

• En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt?

Ik schrijf New Adult, wat op dat moment nog niet heel bekend was en heel weinig werd uitgegeven van Nederlandse bodem. Daarbij wilde ik zelf de vrijheid in titelkeus en coverkeus, omdat ik het voor mijn boeken niet vond passen om een halfnaakte man op de omslag te zetten.
Ik heb graag zelf veel in de hand, dus de keus om zelf uit te geven was vrij snel gemaakt. Ik ben me daarom gaan verdiepen in kanalen en uitgeefplatforms en in marketing.

• Hoelang doe je over de eerste versie van je verhaal?

Ik heb de eerste versie van Chaos & Structure in een maand geschreven. Het is namelijk een NaNoWriMo verhaal.
Daarna heb ik er nog ongeveer een half jaar aan geschreven om het vervolgens te gaan herschrijven. Ik doe ongeveer driekwart jaar van letter 1 tot de winkel over een boek. Alleen nu met de tweeling gaat het minder hard. Een eerste versie duurt ongeveer 3 maanden (afhankelijk van de inspiratie).

• Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan?

Ja, ik ben bezig met Storm & Structure. Het vierde deel van de serie. Ik haal inspiratie uit het dagelijkse leven, muziek en boeken die ik lees.

• Heb je een favoriete passage van je eigen hand?

Ja, meerdere.
De eerste is de theemietje scene zoals ik hem noem. Die zag ik zo duidelijk voor me dat ik vind dat Mika daar heel duidelijk uit de verf komt. Voor mijn gevoel spatten zijn onzekerheden daar van het papier.
Dan heb ik nog het begin van de eerste seksscene van Mika en Lily, waarin de stroom uitvalt en Mika valt.
Als laatste scene heb ik er eentje uit Lust & Structure, waarbij de karakters een film proberen uit te zoeken en ze het over Wolverine hebben. Daar komen Noahs en Sils droge opmerkingen goed op papier.

• Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven?

Ja. Uit Chaos & Structure: Ben jij wel een theemietje dan? 
Uit Wild & Structure: Maar ze zijn niet jou, Bloempje.
Uit Lust & Structure: Wolverine huppelt niet, die sprint.

• Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop?

Blijf schrijven en oefenen. En laat het aan anderen lezen. Ja, het is doodeng, maar je hebt zoveel aan goed opbouwende kritiek. Daar leer je enorm van.

• Wat zou je nog willen bereiken als schrijver?

Ik zou willen dat ik als New Adult schrijver nog meemaak dat boekhandels meer openstaan voor Indieschrijvers en het New Adult genre. Nu krijg je vaak een deur in je gezicht.
Ik zou willen bereiken dat meer mensen mijn boeken lezen en dat ik voor hen een beeld schets, waardoor ze zich geraakt voelen.
Het zou ook fijn zijn als ik nog meemaak dat mensen niet meteen zeggen dat ik seksboeken schrijf als ik het woord New Adult laat vallen. Het is zoveel meer dan seks…

• Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had?

De Deal van Elle Kennedy. Die vrouw kan schrijven. Zij is mijn grootste idool samen met Sarina Bowen (die binnenkort ook eindelijk vertaalt wordt door SVM Publishing ❤

• Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer? 

Lisette Jonkman heeft hilarische boeken. En Ongetemd van Liz Hartevelt uit hetzelfde genre.

• Als je jouw levensverhaal mocht laten schrijven door een bekend auteur, wie koos je dan? 

Ik zou vragen of Elle Kennedy en Sarina Bowen samen willen werken zoals ze al eerder hebben gedaan voor mijn levensverhaal. Dat zou het beste boek ooit zijn.

• Ben je eerder een ochtend- of avondmens? En ben je ook productiever gedurende een deel van de dag? 

Ik ben een avondmens en ook productiever in de avond. Ik schrijf daarom ook vaak ’s avonds als de kinderen op bed liggen. De inspiratie komt dan ook makkelijker.

• Wat is je favoriete plek om te schrijven?

Ik schrijf graag op de bank. Gewoon met mijn laptop op schoot. In bed is ook prima. Of gewoon lekker aan de keukentafel, maar het fijnste is toch de bank met een lekker fleecedekentje.

• Als je niet in je eigen genre schreef, wat zou je dan schrijven? 

Dan zou ik New Adult Fantasy schrijven in plaats van contemporary. Ik hou van de liefde, dus dat moet erin blijven, anders wordt het hem niet.

• Als iemand een blind date heeft met een van jouw boeken, wat verklapt dan dat het een boek van jou is? 

Ik heb een bepaald taalgebruik in mijn boeken, dat heel erg bij mij hoort. Als je mij kent, hoor je sommige zinnen ook wel eens door mij gebruikt worden. Ik denk dat dat wel heel specifiek herkenbaar is voor mijn boeken. Ook heb ik een aantal droge, sarcastische opmerkingen erin zitten, dat ook typisch mij is.

• Hoe kunnen we als Nederlandse schrijvers een plek vinden tussen alle buitenlandse auteurs? 

Lastige vraag. Zeker met de plaats van de uitgevers op dit moment. Zij gaan voor zekerheden met bekende auteurs en dat zijn vaak de grote buitenlandse uitgevers.
Ik denk dat het publiek toch eens moet proberen om een onbekende nieuweling op te pakken en niet meteen gaan voor de grote namen als Stephen King (niet dat een Stephen King lezer blij wordt van mijn boeken, maar je snapt vast wat ik bedoel).

• Wil je beroemd worden? 

Niet per se beroemd. Ik zou het leuk vinden als mijn boeken beroemd worden. Of in ieder geval als mensen zich fijn voelen door mijn boeken. Ikzelf hoef niet beroemd te zijn.

• Als je de keuze hebt; een matig verhaal en zeer mooie cover of een goed verhaal en matige cover?

Goed verhaal met een matige cover. Dan verspreidt mond op mond reclame uiteindelijk wel hoe goed je boek is. Mensen pakken een boek vaak op door een cover en dat begrijp ik, maar soms zitten er echt pareltjes in de lelijkerds.

• Noem in drie woorden wat schrijven voor jou is. 

Ontspanning, uitlaatklep, vrienden

• Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven? 

Wie is je favoriete karakter uit jouw boeken? 

Dit vind ik zelf een lastige vraag. Voor mij toch wel Mika, omdat hij voor mij de jongen is over wie ik graag wil lezen en die er nog niet was. Daarbij is met Mika alles begonnen. Zonder hem geen Structure en geen uitgegeven boek.

Mariëlle geeft aan één van de lezers van dit blog één van haar e-books weg! Wat je daarvoor moet doen? Vermeld eenvoudigweg welk deel van de serie je zou willen ontvangen onder dit FB-berichtje!

Reacties

  1. Ik heb interview mogen lezen en ben heel nieuwsgierig geworden naar je boek. Zal daarom ook heel graag winnen. Ik hoop dan zelf te lezen en te laten lezen aan jongeren om dat ook altijd benieuwd ben naar hun mening. Graag win ik deel 1.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten