Nederlandstalige auteurs in de Spotlight... hoofdstuk 19 ***Met winactie***

Van het schrijfgeweld van Jeroen Windmeijer naar een heel ander soort auteur: Sandra van der Steen. 
Afgelopen zomer recenseerde ik haar boek 'Het stilzwijgen Voorbij', waardoor ik het idee had deze vrouw al redelijk 'te kennen', het is immers een boek over haar eigen leven. Maar natuurlijk is er méér; lees hier het interview dat ik met Sandra had.

• Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 

Ik ben Sandra van der Steen, bijna 49 jaar en ik woon in Nijkerk. Dit jaar heb ik mijn eerste boek uitgebracht met de titel 'Het stilzwijgen voorbij'. Het boek gaat over mijn leven, een leven waarin misbruik centraal staat, therapieën die ik heb gevolgd, hoe overdrachtsgevoelens kunnen ontstaan en hoe ik mij staande heb gehouden.

• En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt? 

Als eerste heb ik het enkele mensen laten lezen en redigeren. Alle feedback in ontvangst genomen en deze grotendeels verwerkt in mijn boek. Ik vond dit een heel spannend proces. Vooral omdat enkele lezeressen zelf ook met misbruik te maken hebben gehad in hun leven. Via iemand die al eerder een boek heeft laten afdrukken ben ik in contact gekomen met diezelfde drukkerij (Het Boekengilde, red.). Zij hebben mij geholpen tot wat het eindresultaat is geworden.

• Hoelang doe je over de eerste versie van je verhaal? 

Ik riep al mijn hele leven "Ik kan wel een boek schrijven over mijn leven". Het bleef bij roepen...
Tot ik drie jaar geleden mijn laptop opende en dacht: "Ik doe het gewoon!"
Ik heb toen al heel snel de eerste 52 pagina's geschreven. Nadien af en aan wat erbij geschreven. Ik pakte het op en legde het net zo hard weer weg.
Tot ik afgelopen februari in mijn eentje een huisje boekte en het hele boek verder afschreef! De inspiratie vloog me om de oren.

 • Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan? 

Nee, nog niet maar ik heb die wel in de planning staan. Eigenlijk een soort vervolg op mijn verhaal. Alle ellende heb ik van me afgeschreven in het eerste boek en nu zou ik graag willen schrijven over hoe het verder is gegaan.
Schrijven over mijn verdere therapie en hoeveel sterker ik daaruit ben gekomen. Hopende hiermee anderen te inspireren en te laten weten dat niemand alleen hoeft te staan in misbruik!

Heb je een favoriete passage van je eigen hand?

 'Wat er in mij opkomt? Wat moet ik nou allemaal opnoemen? Mijn gedachten gaan van hot naar her, mijn hart zit in mijn keel en ik kan geen woord uitbrengen. Ik heb een koptelefoon op mijn hoofd die de afgelopen minuten klikjes hebben laten horen in mijn oren. Het is december 2011 en ik onderga mijn allereerste EMDR behandeling'.

• Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven? 

Hier kan ik zo gauw niet opkomen.

• Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop? 

Gewoon gaan beginnen, zet je ideeën op papier, maak een opzetje en ga ervoor zitten. Laat anderen lezen waar je mee bezig bent. Niet denken dat je het niet kan.

• Wat zou je nog willen bereiken als schrijver? 

Ik zou het natuurlijk geweldig vinden als meer mensen mijn boek gaan lezen. Dat mijn boek in een boekhandel terecht komt (een plaatselijke is al goed). Dat mijn verhaal een inspiratie is voor vrouwen en mannen die zelf met misbruik te maken hebben (gehad). Een steun voor hen zijn, laten weten dat ik hen zie en hoor.
Misschien zelfs als schrijfster uitgenodigd worden bij bijeenkomsten voor lotgenoten, ik zou willen spreken, mijn stem laten horen.
Grootse dromen zijn dat mijn boek in de media komt, op tv, haha een vrouw mag dromen hebben toch?

• Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had? 

'De geboorte van een moeder' van Daphne Deckers! Heerlijk ongenuanceerd geschreven.
Dit boek is zo hilarisch en is me altijd bijgebleven, ik raad het iedere zwangere vrouw aan.

• Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer?

Suzanne Vermeer is één van mijn favoriete schrijfsters. Haar boeken lezen lekker weg.

• Als je jouw levensverhaal mocht laten schrijven door een bekend auteur, wie koos je dan? 

Uhhh, ik heb mijn levensverhaal geschreven haha, dus door mezelf! Maarja ik ben geen bekend auteur...dan zou ik kiezen voor Isa Hoes! Zij kan zo geweldig schrijven en ik vind haar een prachtmens.

• Ben je eerder een ochtend- of avondmens? En ben je ook productiever gedurende een deel van de dag? 

Avondmens!! Zonder twijfel. Ik ben zo'n diesel die op gang moet komen. In de middag begint mijn
favoriete schrijftijd, tot diep in de nacht.

• Wat is je favoriete plek om te schrijven? 

Ik moet zeggen dat zo'n huisje huren het heel goed doet! Middenin de natuur, tussendoor even het bos in, eten en drinken wanneer je zelf wilt, niemand om je heen die je kan afleiden. Bij een volgend boek zal ik zéker weer een huisje huren.

 • Wie is je favoriete karakter uit jouw boeken? 

Dat is een lastige, mijn boek gaat over mijzelf. Natuurlijk komen er mensen voorbij die in mijn leven zijn geweest. Mijn favoriete persoon is mijn zus. Mijn lieve zus Anita. Ik mis haar nog steeds ontzettend.

• Als je niet in je eigen genre schreef, wat zou je dan schrijven? 

Thrillers waarin niks te gek is, beetje naar science fiction toe.

• Als iemand een blind date heeft met een van jouw boeken, wat verklapt dan dat het een boek van jou is? 

Dat ik een sterkte vrouw ben die vele orkanen heb doorstaan. Dat ik voor flink hete vuren heb gestaan en mij er niet onder heb laten krijgen. Dat is een gevoelsmens ben met een heel klein hartje. Dat ik een enorme doorzetter ben en inspirerend kan zijn voor anderen.

• Hoe kunnen we als Nederlandse schrijvers een plek vinden tussen alle buitenlandse auteurs? 

Lastige vraag, als ik het antwoord wist zou ik het zeker doen.

• Wil je beroemd worden? 

Beroemd klinkt zo groot...ik wil graag veel meer bekendheid voor mijn boek. Dat het een soort hulpboek wordt in de hulpverlening. Natuurlijk droom ik van grote oplages en lijkt het mij te gek als mijn boek meer aandacht zal krijgen. Dream big.

• Als je de keuze hebt; een matig verhaal en zeer mooie cover of een goed verhaal en matige cover?

Niet zo moeilijk, dat laatste!

• Welke vraag wordt nooit aan je gesteld waar je wel eens antwoord op zou willen geven? 

Of ik het anders heb gedaan in mijn eigen gezin.
Als je bent opgegroeid in een liefdeloos gezin, en dus nooit een voorbeeld hebt gehad van hoe het moet, is het lastig om zèlf een liefdevolle moeder te zijn.
Ik kan zeggen dat ik dat ook heel vaak als moeilijk heb ervaren en dat ik mezelf echt niet altijd een goede moeder heb gevoeld.
Gelukkig ervaren mijn kinderen een fijne jeugd, ondanks een moeder die vaak in therapie zat. Ik heb het in ieder geval totaal anders gedaan dan mijn eigen moeder en daar ben ik trots op!

• Noem in drie woorden wat schrijven voor jou is.

Vrijheid, loslaten, therapeutisch

• Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven? 

Hoe voelde het toen je je boek voor het eerst daadwerkelijk in je handen had? 

Ik voelde mij zo overweldigd, een boek in mijn handen dat geschreven is door MIJ, wauw.
Hier droomde ik altijd al van en nu is het zo ver. Ik bladerde erdoor en voelde mijn trots groeien.
Dit heb IK gedaan, nu is het echt.

Sandra stelt een exemplaar van haar boek 'Het Stilzwijgen Voorbij' beschikbaar. Om hier kans op te maken reageer je op dit FB-berichtje.

Reacties