Nederlandstalige auteurs in de Spotlight... Hoofdstuk 24 ***MET WINACTIE***

Dit maal heb ik de vragenlijst voorgelegd aan Susanne van den Beukel. 
Lees verder om meer over haar te weten te komen, en maak kans op het Ebook 'Verslingerd

 • Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 

Hai, ik ben Susanne en ik ben gek op verhalen vertellen, in een gesprek en op papier. Ik vind bijzondere wetenswaardigheden leuk. Verder houd ik erg van series kijken. Vooral van Amerikaanse series en dat merken lezers ook in mijn verhalen. Je kunt me kennen van Facebook, Instagram en www.susanneschrijft.jouwweb.nl waar ik regelmatig iets op plaats.

 • Wat heeft je aangezet je eerste boek te schrijven? 

Ik liep al jaren met het idee om een boek te schrijven en opeens dacht ik: ik begin gewoon.

Hoelang doe je over de eerste versie van je verhaal? 

Ik doe ongeveer een maand over het maken van de rode draad. Daarna ga ik het uitwerken, herschrijven, naar proeflezers sturen, weer herschrijven. Dit proces duurt ongeveer twee jaar.

• En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt? 

Aan mijn schoonzus heb ik gevraagd of ze bij ieder hoofdstuk een tekening wilde maken (mijn eerste boek was een verhalenbundel voor kinderen). Daarna heb ik honderd boeken laten drukken, familie en vrienden uitgenodigd en mijn eerste boekpresentatie gehouden.

• Hoe voelde het toen je je boek voor het eerst daadwerkelijk in je handen had? 

Super en onwerkelijk. Dat wat ik al jaren in mijn hoofd had, was opeens zichtbaar voor iedereen. Pas toen voelde ik me echt een schrijver.

• Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan? 

Ja, ik ben op dit moment bezig met het derde deel van mijn trilogie. Mijn inspiratie kan overal vandaan komen. Het eerste deel kwam na het bericht dat Michael Jackson overleden was, het tweede deel na een bericht uit het journaal over een baby die achtergelaten was en het laatste deel door een zin uit een boek, dat werd eerst een scene en wordt nu een volledig verhaal.

• Heb je een favoriete passage van je eigen hand?

Dit stuk komt uit Verdraaid goed en geeft mooi weer hoe Crystal wat meer zelfvertrouwen krijgt. "Automatisch slaat ze haar ogen neer. Zo raakt ze haar set kwijt, het enige waar ze echt om geeft. Dat laat ze zich niet zomaar afpakken! Na een diepe zucht kijkt ze Frank aan. ‘Je wist dat ik moest werken en ik kan er niets aan doen dat het uitloopt.’ Hij geeft niet op. ‘Dan ga je toch een keer niet, lekker boeiend. Ik vind mijn toekomst een stuk belangrijker dan een of ander bijbaantje.’ De tijd begint nu echt te dringen en Crystal voelt de paniek naar boven komen. ‘Jij vindt een dj misschien niet belangrijk, maar ik wel.’ De verbazing staat op zijn gezicht. ‘Ben jij een dj?’ ‘Als ik nu vertrek wel.’ "

• Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven? 

Niet een quote, maar het boek ‘Over leven en schrijven’ van Stephan King heb ik al een paar keer gelezen. Dat vind ik echt een goed boek en natuurlijk ook herkenbaar.

• Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop? 

Wacht niet op inspiratie, dat is alleen nodig voor het eerste idee. Voor het schrijven van een verhaal, moet je vooral veel schrijven. Het liefst iedere dag, ook al is het maar een kwartiertje.

• Wat zou je nog willen bereiken als schrijver? 

Dat ik een lezersgroep krijg die naar mijn boeken vragen en ernaar uit kijken. Voor de trilogie wil ik graag zoveel mogelijk mensen met een onzichtbaar litteken bereiken, door mijn boeken hoop geven en laten weten dat ze niet alleen zijn.

 • Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had? 

The Green Mile van Stephen King. 

• Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer? 

Vijftien van Marlies Slegers

• Als je jouw levensverhaal mocht laten schrijven door een bekend auteur, wie koos je dan? 

J.K. Rowling 

• Ben je eerder een ochtend- of avondmens? En ben je ook productiever gedurende een deel van de dag? 

Ik ben echt een avondmens, dat is echt mijn schrijfmoment.

• Wat is je favoriete plek om te schrijven?

Op de fiets krijg ik vaak inspiratie als ik vastzit in een scene. Het uitwerken doe ik op de pc

• Wie is je favoriete karakter uit jouw boeken?

Met alle meiden uit mijn trilogie heb ik een speciale band, maar mijn favoriet is Sam uit mijn eerste boek.

• Als je niet in je eigen genre schreef, wat zou je dan schrijven?

Waarschijnlijk zou ik dan thrillers schrijven, omdat ik die het liefst lees.

• Ben je weleens verrast als je iets van jezelf terugleest? 

Jazeker, vooral als de tekst al wat ouder is.

• Als iemand een blind date heeft met een van jouw boeken, wat verklapt dan dat het een boek van jou is?

In mijn boeken wil ik graag een boodschap meegeven.

• Hoe kunnen we als Nederlandse schrijvers een plek vinden tussen alle buitenlandse auteurs? 

Door elkaar te steunen en onze krachten te bundelen.

• Wil je beroemd worden? 

Ik wil liever dat mijn boeken beroemd worden dan ikzelf.

• Als je de keuze hebt; een matig verhaal en zeer mooie cover of een goed verhaal en matige cover?

Een goed verhaal, want dat is mijn onderdeel en daar doe ik erg mijn best voor.

• Welke vraag wordt nooit aan je gesteld waar je wel eens antwoord op zou willen geven? 

Zou je een boek over mij willen schrijven? Dat lijkt me wel bijzonder als iemand me dat zou vragen.

• Benoem in drie woorden wat schrijven voor jou is. 

Mijn favoriete tijdsbesteding

Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven? 

Draai je muziek tijdens het schrijven en zo ja: welke? Zelf draai ik graag Metallica of Norah Jones

• Hoe kijk je naar de uitgevers wereld? 

Het is een harde wereld die weinig voor een schrijver doet. Daarom kiezen steeds meer schrijvers net als ik voor het uitgeven in eigen beheer.

• Leest je naaste omgeving jouw boeken? 

Zowel familie, vrienden als collega’s lezen mijn boeken en als ik zelf even niet aan mijn verhalen denk, beginnen zij erover. Dat is wel bijzonder.

Susanne wil zoals gezegd het Ebook van Verslingerd ter beschikking stellen. Om hier kans op te maken, reageer je op dit FB-bericht. Meedoen kan t/m 30 januari!

Reacties