Nederlandstalige auteurs in de Spotlight... hoofdstuk 25 ***MET WINACTIE***

Hoofdstuk 25 van deze interviewserie, wat vind ik het waanzinnig leuk dat er zich nog steeds auteurs voor aanmelden!
Dit keer is de beurt aan Patricia Bonilla. Benieuwd wat zij zoal geschreven heeft? Of er nieuw werk van haar aan zit te komen, wie haar levensverhaal wel zou mogen schrijven? Lees het hieronder!• Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 

Ik ben Patricia Bonilla. Wellicht dat jullie mij kennen van blogs waaraan ik een bijdrage heb gegeven: Storyhunters en daarna NineSisters. Of van mijn boeken: De zon achterna, Verslaving en Overdosis. Ook schrijf ik (soms) via Sweek.

• Wat heeft je aangezet om je eerste boek te schrijven? 

Inspiratie en slapeloze nachten. Ik had een verhaal in mijn hoofd en ik kreeg maar geen rust totdat ik besloot om het op papier te zetten.

• Hoelang doe je over de eerste versie van je verhaal? 

Voor de eerste draft niet zo lang. Ik gok 3 maanden. Het heeft een jaar geduurd voordat hij werkelijk in boekvorm bestond.

• En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt?

Proeflezers zoeken. Dat heb ik als eerste gedaan. Ik zat natuurlijk met wat vragen: was mijn verhaal goed genoeg? Wat zou het publiek vinden? Hoe moest ik een uitgever vinden? Wilde ik het wel gaan uitgeven? Etcetera etcetera.. Alle proeflezers vonden dat ik echt die stap naar de uitgever moest maken. En dat heb ik gedaan: mailen, mailen, mailen en dan afwachten...

• Hoe voelde het toen je je boek voor het eerst daadwerkelijk in je handen had?

 Zoooo gaaf! Een beetje onbeschrijfelijk ook. En mega eng, want nu zou iedereen het verhaal kunnen lezen!

• Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan?

Ik ben momenteel bezig met twee verhalen af te ronden en dan weer de zoektocht op te zetten naar een passende uitgever.
Inspiratie valt me binnen. Het begint vaak met achtereenvolgende dromen. Een aantal nachten achter elkaar droom ik stukken van het verhaal wat ik dan aan elkaar moet breien. Als ik eenmaal begin, dan komt de rest vanzelf.

• Heb je een favoriete passage van je eigen hand? 

Ja, maar van een verhaal die nog niet af is. Ik zou hem graag delen, maar ben bang dat die gebruikt gaat worden door iemand anders :-)

• Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven?

Van Laura Nowlin uit If he had been with me: “This book is a treasure; I did not suspect it would be so good when I picked it up, but now I can feel the printed words seeping through my skin and into my veins, rushing to my heart and marking it forever.” 

• Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop?

Just finish the first draft ! Hoe incompleet je eerste draft ook is, schrijf het gewoon af. Schrijven, schrijven, schrijven. Schrappen komt later. En bijschrijven ook!
Mijn boek Verslaving heeft ook al velen versies. En de eerste draft is zoooo anders dan het verhaal zoals die in boekvorm is verschenen. Het hele proces is geweldig om mee te maken.
Het kan voelen alsof dat niet zo is. Alsof je continu in rondjes zwemt en nergens komt, maar uiteindelijk... Uiteindelijk is het resultaat zo mooi. Geduld ;-)

• Leest jouw naaste omgeving je boeken? 

Jazeker, ondanks dat het niet hun genre is, lezen ze toch mijn boeken.

• Wat zou je nog willen bereiken als schrijver? 

Een bestseller schrijven.

Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had? 

The Iron Fey serie van Julia Kagawa. Geweldig hoe zij personages van Shakespeare tot leven heeft laten komen in deze geweldige serie. Ben gewoon jaloers! Maar ook zoooo dol op deze serie.

• Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer? 

Ik geniet enorm van de boeken van J. Sharpe, Kim ten Tusscher en Kelly van der Laan.

• Als je jouw levensverhaal mocht laten schrijven door een bekend auteur, wie koos je dan?

Als het een internationale auteur mag zijn, dan kies ik voor Tahereh Mafi. Hoe zij alles beschrijft in een boek, hoe de personages alles ervaren, is zo mooi. Zij zet precies neer hoe het over moet komen.

• Wat is je favoriete plek om te schrijven? 

Ik heb geen favoriete plek. Zet mij maar ergens neer met een laptop en het komt goed.

• Luister je muziek bij het schrijven, en zo ja, waar luister je naar? 

Niet altijd. Meestal wel. Ik maak per boek een playlist met nummers die gevoelens van de personages weergeven of de setting van het verhaal.

• Wie is je favoriete karakter uit jouw boeken?

Uit Verslaving & Overdosis kies ik voor Nathan. Een ware vriend die door vuur gaat als het moet.

• Als je niet in je eigen genre schreef, wat zou je dan schrijven? 

Thrillers. Lijkt me zo gaaf.

• Ben je weleens verrast als je iets van jezelf terugleest?

Jazeker. Vooral in de tijden dat ik tot 4-5 uur snachts schreef. Als ik dan de volgende dag wakker werd en het terug las, dacht: “Oh wauw... Is dit van mij??”

• Als iemand een blind date heeft met een van jouw boeken, wat verklapt dan dat het een boek van jou is?

De eerlijkheid van de hoofdpersoon. Mijn hoofdpersonen zijn vaak direct en eerlijk.

• Hoe kunnen we als Nederlandse schrijvers een plek vinden tussen alle buitenlandse auteurs? 

Goede vraag! Er zijn genoeg Nederlandse schrijvers die minstens zo goed – of vaak zelfs beter – zijn dan de buitenlandse auteurs. Het is alleen dat de buitenlandse auteurs vaak gehyped worden. Ze zijn al groot voordat ze de Nederlandse bodem raken en dat maakt het voor ons lastig om daar tussen te komen.
Ik denk dat het zal helpen als wij ook zo gehyped worden door Nederlandse blogs, uitgevers en influencers.

• Hoe kijk je naar de uitgeverswereld?

Tweezijdig. Van de ene kant, denk ik dat ze een hell of a job hebben met iedereen die manuscripten instuurt. Er zit talent tussen, maar ook genoeg wat vreselijk slecht is. Ik heb respect voor hen dat ze alles (deels) lezen en doorgaan met hun zoektocht naar waar talent.

Van de andere kant heb ik het idee dat ze bekendere namen kiezen. Onbekende mensen hebben geen schijn van kans.

• Benoem in drie woorden wat schrijven voor jou is. 


Passie, dromen en liefde


Patricia wil wel een exemplaar van Overdosis beschikbaar stellen! 
Om dit te winnen, laat je een berichtje achter onder dit Facebook berichtje. Meedoen kan tot 3 februari!

Reacties