Nederlandstalige auteurs in de Spotlight: Hoofdstuk 26

Tijd voor een nieuw interview! Daarom legde ik de  vragen voor aan Marina Folkers. Wie is haar favoriete boekpersonage? Is ze bezig met een nieuw boek? Je leest het hieronder!


• Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 

Mijn naam is Marina Folkers en jullie kunnen mij kennen van mijn 3 feelgoodromans Faye en Sean, Zoektocht terug en Onder de sterren van Montpellier.

• Wat heeft je aangezet om je eerste boek te schrijven? 

Als kind schreef ik al graag, maar dat is op een gegeven moment een beetje in de vergetelheid geraakt. Na de geboorte van mijn zoon had ik ineens de tijd, de gelegenheid had en een idee. Hieruit ontstond mijn debuutroman Faye en Sean.

• Hoelang doe je over de eerste versie van je verhaal? 

Dat is een moeilijke vraag. Ik weet ongeveer hoelang ik bezig ben met mijn script in zijn totaliteit, maar ik heb nog nooit gemeten hoelang ik met de eerste versie bezig ben. In verhouding vrij lang, denk ik. Soms ben ik al schrijvende al aan het verbeteren, wat in latere versies dan weer tijd scheelt. Het is vaak een hele zoektocht voor ik de eerste versie klaar heb.

• En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt? 

Uitprinten en opsturen naar passende uitgevers. En dan wachten en hopen.

• Hoe voelde het toen je je boek voor het eerst daadwerkelijk in je handen had?

Faye en Sean zag ik pas voor het eerst op mijn boekpresentatie en ik was best onder de indruk. Prachtige cover en een heerlijke dikke pil!

• Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan? 

Ja, momenteel ben ik bezig met mijn vierde feelgood, die dit najaar zal verschijnen. Inspiratie haal ik uit muziek en foto’s.

• Heb je een favoriete passage van je eigen hand? 

In elk boek heb ik wel favoriete passages, meerdere, maar ik vergeet ze zodra ik met een nieuw verhaal bezig ben. Laatst wilde ik weten hoe Faye en Sean was afgelopen; dat was ik echt helemaal kwijt. De laatste hoofdstukken ben ik toen weer gaan lezen en had ik een heleboel ‘o ja!’ momenten.

Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven? 

Nee, meestal weet ik niet eens meer de namen van personages van boeken die ik heb gelezen. Laat staan quotes! 

• Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop? 

Schrijf wat je zelf wilt lezen!

Leest jouw naaste omgeving je boeken?

Jazeker! Mijn man en mijn moeder lezen ook de eerdere versies mee.

Wat zou je nog willen bereiken als schrijver? 

Nog meer en nog beter schrijven en hopen dat nog meer mensen er veel plezier aan beleven.

• Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had? 

Geen idee!

• Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer? 

Het boek dat ik net uit heb: Van Chanel naar flanel van Marijke Vos. Heerlijke schrijfstijl en leuke humor!

• Als je jouw levensverhaal mocht laten schrijven door een bekend auteur, wie koos je dan? 

Ik zou niet weten door wie. Een voorwaarde zou zijn dat ik die persoon vertrouw.

• Wat is je favoriete plek om te schrijven? 

Op de bank in de kamer, met uitzicht op de tuin.

• Luister je muziek bij het schrijven, en zo ja, waar luister je naar?

Ja, ik luister altijd naar muziek. En elk boek heeft zijn eigen muziek. Met Faye en Sean luisterde ik alleen naar The Luck, met Zoektocht terug luisterde ik veel naar klassieke muziek, met Onder de sterren van Montpellier luisterde ik voornamelijk naar David Hallyday en nu met mijn vierde luister ik ook voornamelijk naar Franstalige muziek.

• Wie is je favoriete karakter uit jouw boeken? 

Ik heb een zwak voor Sean Ryan (uit Faye en Sean), maar Max Jordan (uit Zoektocht terug) komt daar ook dichtbij in de buurt.

• Als je niet in je eigen genre schreef, wat zou je dan schrijven? 

Misschien helemaal niet? ;-) Nee, geen idee.

• Ben je weleens verrast als je iets van jezelf terugleest? 

Jazeker! Zoals ik hiervoor ook al schreef, vergeet ik vaak wat ik heb geschreven en als ik dan later bepaalde scènes teruglees, denk ik weleens: heb ik dat geschreven? En ja, dan ben ik soms zeer verrast.

• Als iemand een blind date heeft met een van jouw boeken, wat verklapt dan dat het een boek van jou is? 

De schrijfstijl waarschijnlijk, de setting (niet in Nederland) en misschien ook het feit dat de personages niet uit Nederland komen.

• Hoe kunnen we als Nederlandse schrijvers een plek vinden tussen alle buitenlandse auteurs? 

Dat is een lastige vraag. Zo goed mogelijk je best doen en je steeds meer bekwamen op technisch gebied. Maar of je goed verkoopt heeft vaak met marketing te maken.

• Hoe kijk je naar de uitgeverswereld? 

Soms met verbazing... Ja, echt. De uitgeverswereld vind ik een mysterieus iets.

• Benoem in drie woorden wat schrijven voor jou is. 

Passie. Passie. Passie.

• Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven? 

Ik vind het altijd interessant om te lezen hoe een schrijver schrijft: Ontdek je al schrijvende het verhaal of weet je van te voren precies wat er allemaal gaat gebeuren? 

Ik val zelf in de eerste categorie. Ik begin met een vaag idee of een gevoel en dan schrijf ik lukraak scènes die daarbij passen. Ik schrijf ook niet chronologisch, maar ik ga kris-kras door het verhaal heen. Al schrijvende wordt me duidelijk waar ik naar toe ga.


Reacties