Wat ik nou vind van... WIDM 2019 afl. 3?

Rood! Voor wie?
Aflevering 3 alweer. Deze begint met een pot waarin €2000,- zit. En ik heb mijn punten evenredig verdeeld over Merel en Evelien.

De titel van deze aflevering? "Niet gered"

We zien Sarah en Evelien in gesprek tijdens het make-uppen. Ze hebben het over de gevulde jokers. Wat doe je ermee? Breek je ze open, met kans op vrijstelling, of niets meer? Of zet je ze in?

Niels en Robért hebben een gezellige, knusse ochtend, waarbij Robért een kop koffie voor Niels maakt en daarmee een icoon wordt voor Niels. Daar is niet veel voor nodig dus. Ik denk dat er op zijn volgende album een liedje voor Robért staat.
Robért zelf is ook erg gecharmeerd van de 30 jaar jongere Niels. Die kan dus ook niet de Mol zijn.
Als straf.

Dan is het tijd voor opdracht 1: Vlag uithangen
Er hangen 9 waslijnen door een dorpje heen, kriskras over een Rocky-waardige trap.
Die moet de groep volhangen met kleding etc, in de kleuren (en juiste volgorde) van de Colombiaanse vlag.
Rik geeft iedere kandidaat 1 woord in het Spaans, met vertaling. De meerwaarde hiervan snap ik niet helemaal, want ze staan bij elkaar, iedereen kan die paar woordjes zelf ook wel onthouden en ze mogen zelf weten hoe ze zich opdelen. Behalve Jamie en Evelien. Zij hebben ook ieder een woord gekregen, maar omdat zij sowieso Spaans spreken, worden zij uit de groep gehaald.

Dit duo mag inschatten hoeveel lijnen de rest van de groep correct volgehangen krijgt; 5 of minder? Of 6 of meer? Bij de juiste inschatting verdient de groep €1500,-

De 7 anderen gaan bij de dorpsbewoners was ophalen. Diegeven dit allemaal graag af; Top! Zo'n breng-en-haal-wasservice! Toch jammer dat het bij ophangen blijft, en niet even met Fleuril kleurbehoudend wasmiddel in de machine gaat. Want écht, wat hebben die mensen een felle kleuren kleding. En gordijnen. En handschoenen.

Trots is de groep dan ook als alle 9 lijnen vol hangen. RP heeft de boel grotendeels opgehangen, Nikki heeft lief staan zwaaien naar Colombiaanse kindertjes, Merel is ondergedoken en heeft was van verkeerde waslijnen afgepikt, Sinan heeft zijn roeping als knijperaangever misgelopen, maar al met al; "Mission Accomplished! 
"Kom maar op met dat geld!"
Ja...niet dus. Jamie en Evelien hebben een cursus slecht acteren gevolgd in het afgelopen half uur en staan schoorvoetend toe te geven dat zij de groep niet zo snel hadden ingeschat. Sorry... Geen geld voor de pot.

Onderweg in de bus oppert Sarah dat het wellicht tijd wordt om van penningmeester te wisselen. Nikki schrikt zich kapot; ze heeft toch niets verkeerd gedaan?
Eerst wordt geopperd Robért deze functie in de cupcakes te schuiven, maar die weigert vooralsnog: 
Waarop Sarah (die de discussie opstartte dus) wordt aangewezen. Well played, Sarah, well played. 

Tijd voor opdracht 2: Stapelgek
In een uiterst decoratief bamboebosje staan 4 tafels met het spel Jenga erop.
Jenga dus.


Maar voor ze aan deze opdracht beginnen, komt Rik met een joker aanzetten. Deze joker kan gratis zijn, óf €2000,- kosten, De hele inhoud van de pot dus. Wanneer ze (zonder loting) binnen 2 minuten kunnen besluiten wie hem krijgt, is de joker gratis. Zo niet... pot leeg.
Niels krijgt na kort overleg de joker toegewezen en is er zielsgelukkig mee. Totdat hij hoort dat hij nu niet mee mag doen met opdracht 2, waar maar liefst 3 jokers de man te winnen zijn. 
Ze spelen dus Jenga, met 2 spelers per tafel.
Op sommige blokjes staat een deel van een afbeelding van een joker. Is die compleet, verdien je dus een joker. Ook zijn er blokjes die samen het getal 2 vormen. Heb je die ook compleet, krijg je er nog 2 bij. Echter, dan moet je dus ook de joker hebben. Gooi je in jouw beurt de Jenga om? Dan ben jij alles kwijt, en je tegenspeler mag houden wat hij of zij dan verzameld heeft. Snappie?

Nikki de JengaQueen speelt tegen Sarah. Nikki verliest en Sarah wint 1 joker.
Jamie speelt tegen RP. Ze spelen steen, papier, schaar om te beslissen wie er begint, maar snappen zelf niet zo goed hoe het werkt. Zowel Jamie als RP winnen geen jokers,
Sinan speelt tegen Robért. Sinan gooit de stapel bewust om, als Robért 1 joker heeft, want 'hij gunt het hem'.
En dan Merel en Evelien, mijn 2 Mogelijke Mollen. Eerst gaat Merel erg lekker, en pakt 2 x het middenstuk van en joker. JE weet wel, waar 'de Mol' opstaat. En dat houdt ze blij voor haar voorhoofd:
Bijna??


Een keiharde strijd volgt, waarin Evelien voor komt te staan met maar liefst 3 jokers. En Merel ziet dat ze dit onmogelijk kan winnen, en dus haar joker gaat verliezen. Zij had m.i. prima kunnen proberen voor het cruciale moment bereikt was om een dealtje te sluiten met Evelien, om er in ieder geval zelf nog iets aan over te houden, maar nee, ze laat de stapel crashen en gaat zonder winst dit spel uit.

Grote winnaar met 3 jokers is dus Evelien. Niels vertelt ons dat hij daar iets aan gaat proberen te doen.
Net als Jamie. Die heeft samen met Merel een stil plekje opgezocht, omdat Merel gaat testen in hoeverre Jamie te vertrouwen is. Ze gaat haar joker uit afl. 2 openbreken. Alleen Jamie weet daarvan, dus zodra iemand anders er dan over begint, weet ze dat Jamie een roddeltante is.
Jamie vindt het risico de joker te slopen wel groot, maar TADAAA... Merel tovert er een vrijstelling uit. Geheimpje!
Dan zegt Jamie dat hij iets wil doen aan de 3 jokers van Evelien. Hij gaat over lijken! Hij wil ze stelen en er dan 1 aan Merel geven. Zegt hij.

Intussen heeft Niels ook zijn joker gesloopt, maar vindt hierin alleen houtsplinters.

We gaan naar opdracht 3: Op treden.
Wederom met een spatie na het voorzetsel. Dit vraagt om nader onderzoek.

In deze opdracht gaan ze volgens Rik een levensgroot raadsel oplossen. Tsja, iemand moet het doen nu Stephen Hawking er niet meer is...
Het blijkt dat meneer Hawking deze puzzel onmogelijk in zijn eentje had kunnen oplossen, want de groep moet blokken hout, die een trap vormen, versjouwen van de ene kant van een parcours naar de andere, en er dan weer een trap mee bouwen naar het geld. In het parcours hangen ijzeren buizen, die het bemoeilijken. Vier van die buizen kunnen los, en zijn nodig om de trap mee te bouwen.


O ja, en de groep moet inschatten of ze dit binnen 30 minuten kunnen of binnen 45 minuten. Met de eerste optie is €2500,- te verdienen, met de 2e €1500,-. 
De meningen zijn verdeeld; op safe spelen voor minder geld? Robert, Evelien, Niels, Sarah, Jamie en Nikki.
Vol gas en cashen? Sinan, RP, Merel en wéér Nikki. 
Uiteindelijk wordt besloten voor 3 kwartier te gaan en dat gaan ze Rik vertellen. Merel neemt het voortouw en vertelt dus dat het binnen een half uur wel lukt. Protest van de rest van de groep, en Merel probeert zich er uit te lullen, maar heeft dezelfde acteerlessen gehad als Jamie en Evelien, dus heel geloofwaardig komt het allemaal niet over.
Goed, de tijd begint te lopen en 7 man stort zich op de buizen. Sarah en Merel gaan zorgen voor de puzzel. Sarah gaat heel slim te blokken markeren, zodat duidelijk is hoe deze weer opgebouwd moeten worden. Niet echt een mollenstreek, maar wel heel slim bedacht.Niels doet bar weinig, want hij kan dat allemaal niet. Hij pakt de buizen aan en legt ze klaar bij de puzzel. Maar één buis belandt buiten op het gras, niemand weet wie dit heeft gedaan. Gelukkig vindt Evelien deze weer terug. Sarah vraagt nog: "Is dat die paal van achter de bosjes?", wat wel heel vreemd is, want waarom heb je dat dan niet eerder gemeld?
Nikki is de hele opdracht buizen aan het ronddraaien, met bar weinig effect. Sinan staat erg interessant te zijn, maar ook uit zijn handen komt niet veel.
Uiteindelijk zijn er 3 buizen los (waarvan er 1 dus buiten ligt) en moet er nog 1 uitgedraaid worden. Maar dat lukt niet erg... Iedereen raakt gefrustreerd, maar Robért besluit dat er dan gewoon een andere techniek gebruikt moet worden en begint aan de ándere kant van de buizen te draaien. Evelien probeert hem nog tegen te spreken, maar Robért zet door (Ik gun hem zó de winst!) en voilá! 
Snel wordt de puzzel in elkaar gezet, Sarah beklimt de trap en pakt de €1500,-. Die zijn binnen!
Uiteindelijk hebben ze er minder dan een half uur over gedaan,,,

Totaal van de pot staat nu op €3500,-

Tijd voor de test. De kandidaten worden allemaal naar het dak van een gebouw gestuurd. Ieder een ander gebouw, wel.
Op ieder dak staat een laptop voor de test. 

Niels maakt de test op Evelien en ook op Sinan
Nikki speelt op Evelien
Sarah zet haar joker in en Evelien
Sinan ????
RP speelt op Sinan
Merel zet haar vrijstelling in
Jamie zit als een van de weinigen niet op Evelien, maar op wie wel?
Robért verdenkt Merel en Jamie
Evelien spreidt op Nikki, RP, Jamie en Sinan, en zet jokers in. 
Die zijn dus nog in haar bezit en de dreigende woorden van Jamie en Niels zijn niet meer dan dat gebleken: woorden.

Daarna moet ieder zijn eigen mogelijke executie voltrekken. Rik is denk ik op visite bij Art ofzo, want die is in geen velden of wegen te bekennen.
De witte lichtstralen die bij iedere kandidaat de lucht inschijnen, worden om beurten groen. 
Beam me up, Scotty!
Tot er één rood wordt. Die van Nikki, óf die van Robért… Dat is de vraag waarvoor we een week moeten wachten op het antwoord!
Reacties