Nederlandstalige auteurs in de Spotlight: Rik Raven ***MET WINACTIE***


Hoofdstuk 28


Maak kennis met Rik Raven, óf leer haar beter kennen! Wat heeft zij zoal geschreven? Wat heeft haar geïnspireerd? Wat zijn háár favoriete schrijvers? 
Dit en meer vertelt ze hieronder!


• Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 

Ik ben Rik Raven. Ik schrijf boeken, verhalen en gedichten.
De magisch realistische romans 'Bron', 'Zucht', 'Recht' en 'De overlevers' zijn van mijn hand.
Er zijn een flink aantal korte verhalen in bundels gekomen waaronder twee Engelstalige en ik schrijf gedichten die veelal in bloemlezingen worden geplaatst.
Nu nog gezellig samen met andere dichters, maar in het vierde kwart van dit jaar komt er een bloemlezing uit met eigen gedichten.

• Wat heeft je aangezet om je eerste boek te schrijven? 

Mijn aller-aller-eerste boek is al een hele lange tijd geleden(in mijn puberjaren) geschreven en godzijdank nooit uitgegeven.
Maar nadat ik in 5 Havo een brommerongeval kreeg, heb ik minstens twintig jaar helemaal niet meer kunnen schrijven.
Verhalen kregen geen ruimte om te groeien omdat mijn hersenen erg druk waren en veel tijd nodig hadden om te herstellen. Ook al was dit best vreemd, want ik moest in mijn jonge jeugd altijd het verhaal bedenken, als ik samen speelde met vriendjes of vriendinnetjes.

In die twintig jaren na mijn ongeval ben ik toch weer begonnen met lezen en toen ik De donkere toren van Stephen King las, wist ik gewoon dat ik zulk soort verhalen ook in me had.
Niet zoals King, natuurlijk, maar het voelde absoluut als een openbaring dat ik na al die jaren eindelijk weer die onstopbare aandrang kreeg om te schrijven.
Na al die jaren van ellende en teleurstellingen wist ik eindelijk wat ik nog wel kon.
Dit euforische gevoel hield nog wel een tijdje aan. Dat was ook erg lekker, moet ik zeggen.

Mijn eerste boek 'Zucht' schreef ik nadat ik ‘Over leven en schrijven’ van King las en mijn tweede boek 'Bron' schreef ik als eerbetoon aan King, en de invloed van ' de Donkere toren' is al aan de omslag af te zien.

Saillant detail is dat 'Bron' mijn debuutroman werd en 'Zucht' mijn tweede.

• Hoelang doe je over de eerste versie van je verhaal? 

Een eerste versie van een verhaal in boekvorm duurt best lang.
Dit is een proces dat ik niet wil haasten, want mijn ideeën komen langzaam en het lijkt nogal eens op puzzelen.
Vaak schrijf ik tussendoor korte verhalen en gedichten om het schrijfproces aan de gang te houden. Een eerste versie, die ik bereid ben aan proeflezers te laten lezen, (her)schrijf ik in één tot twee jaar tijd.

• Ontdek je al schrijvende het verhaal of weet je van tevoren precies wat er allemaal gaat gebeuren? 

Een beetje van allebei. In het begin is het vrij duidelijk waar mijn personages naar toe moeten omdat het einde vast staat, maar er moet nog wel wat gebeuren anders gaat het een saai boek worden.
Dus ik begin met het verhaal, met scenes en personages die ook ik nog moet leren kennen..

En opeens komt er een nog onbekend personage op de proppen die nodig lijkt te zijn voor een element in een bepaalde scene.
Uiteindelijk is er gerede kans dat dit personage op de een of andere manier later nog eens terugkomt als een evil spirit of zo.

Vaak nemen mijn personages beslissingen die bij hun karakter horen en dan kan ik wel eigenwijs zijn en ze een andere richting in willen schrijven, maar via een omweg komen ze toch waar moeten zijn. En dat is goed, want het is logisch.

Het is dus ook onmogelijk om alles van tevoren te weten en inderdaad gaan de dingen weleens net even anders dan ik had voorzien.
Het einde is ook een verhaal apart, want ook al ken ik dat al, ik doe het daadwerkelijke schrijfwerk pas als ik de hele eerste versie zowat helemaal klaar heb en zelfs enkele keren heb herschreven. Alles moet gewoon kloppen.

• En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt? 

Mijn eerste boek 'Bron' kwam uit bij Books of Fantasy en gelukkig had ik in die tijd de uitgever die de dingen voor me regelde.
Het enige wat ik toen hoefde te doen, was op komen draven op de festivals om mijn boek te verkopen, ik heb nog een boekpresentatie gehouden in mijn dorp en ik moest op enkele boeksigneringen op komen draven.

Tegenwoordig is het helemaal anders, als selfpublisher moet je alles zelf regelen, dat betekent dat je contact moet opnemen met o.a. de redacteur, de vormgever en de drukker, maar ook dat je moet zorgen dat alles in orde is wat betreft Centraal Boekhuis, waar je boeken liggen opgeslagen zodat bijv. de boekhandels en Bol ze kunnen bestellen.

Maar je moet ook niet vergeten je boek naar Biblion te sturen om de bibliotheken de kans te bieden het in huis te halen. Als selfpubber ben je ook altijd bezig je boeken te promoten.
Gelukkig zitten we met zes auteurs bij Nimisa allemaal in hetzelfde schuitje en staan we elkaar met raad en daad bij.

• Hoe voelde het toen je je boek voor het eerst daadwerkelijk in je handen had? 


Of ik nu mijn eerste boek in handen heb of mijn vierde, het is iedere keer opnieuw een gevoel alsof ik een belangrijke eerste prijs heb gewonnen.
Zo van: dat heb ik toch maar weer mooi geflikt. Je boek is jouw creatie en ik beschouw mijn boeken als mijn literaire kinderen.
Ik ben ontzettend benieuwd wat ze gaan doen in de wijde wereld en bedroefd dat ze me verlaten omdat ze op zichzelf gaan wonen.
Gelukkig krijg ik vaak bericht van mijn lezers dat ze veilig zijn aangekomen.

• Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan? 

Ik ben op dit moment een nieuw boek aan het plannen/schrijven/puzzelen.
Daar kan ik nog niet zo veel over kwijt omdat het een ingewikkeld proces wordt om te schrijven.
Het enige dat ik wel kan zeggen, is dat het gedeeltelijk over mezelf gaat en dat de 'Bronserie' tot een einde komt.
Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijks leven, van het papiertje dat een fietser op de grond gooit tot het geluid van een dichtslaand autoportier dat weerkaatst tegen een kerk.

• Duivels dilemma: je krijgt de kans onder pseudoniem een boek te schrijven waarvan min of meer gegarandeerd kan worden dat het een bestseller wordt, óf je krijgt een contract voor een boek onder je eigen naam waarvan je weet dat het bikkelen wordt voor een paar centen. Waar kies je voor? 

Schot voor open doel, want ik schrijf al onder een pseudoniem.
Toch impliceert deze vraag dat je het voor de centen zou doen en dat je dus het ultieme succes zou bereiken als je een pseudoniem gebruikt.
Wel, als ervaringsdeskundige kan ik je garanderen dat dit niet zo is.
Ik heb dan ook een ander motief om bestsellers te willen uitbrengen (let wel, al mijn boeken zijn in wezen bestsellers, ik heb alleen nog niet de juiste marketing-people getroffen om de verkoopcijfers op te krikken 😉).

Mijn beweegreden is dezelfde als de opdracht die ik in mijn boeken heb gezet. Ik wil mijn nah(niet aangeboren hersenletsel)-lotgenoten een hart onder de riem steken en hersenletsel nog eens voor het voetlicht brengen, maar tegelijk nog een spannend en uitdagend boek schrijven .

• Heb je een favoriete passage van je eigen hand? 

“Welkom in mijn Verwoeste Land, de reconstructie is bijna voltooid. Het wordt sensationeel! Het zal de ogen strelen. Evenals dat het onrust baren zal.” 

• Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven?

Uit “Over leven en schrijven”: ‘Als je een verhaal schrijft, vertel je jezelf het verhaal. Als je het herschrijft, is het vooral zaak dat je alle dingen eruithaalt die níet het verhaal zijn.’

• Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop? 

Schrijf veel en proeflees andermans schrijfsels. Van het proeflezen en redigeren van verhalen van anderen heb ik meer geleerd dan welke cursus of workshop dan ook.

• Leest jouw naaste omgeving je boeken? 

Enkelen, de rest zegt schaamteloos: “We zijn niet zo’n lezers”.

• Wat zou je nog willen bereiken als schrijver? 

Dat mijn boeken of in ieder geval een ervan een bestseller wordt. Dat ik eindelijk kan zeggen: Kijk nou, zie je wel, een nah’er kan ook goede boeken schrijven, boeken die heel veel anderen willen lezen. 😉

• Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had? 

De Donkere torenserie

• Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer? 

Dit is moeilijk want iedere lezer heeft een voorkeur voor een bepaald genre.
Dus ik noem niet de boeken, maar wel de schrijvers, want ik heb zeker collega’s in mijn schrijfvriendenkring die ik kan aanbevelen omdat ze stuk voor stuk goede boeken schrijven en kwaliteit leveren.
Ik noem er slechts enkele in willekeurige volgorde, maar we zijn met veel meer, dus ik wil niemand horen zeggen dat hij/zij niet is genoemd: Marieke Frankema, Joost Uitdehaag, Mark van Dijk, Atalanta Nehmoura, Sophia Drent, Jasper Polane, Loek Kessels, Anthonie Holslag, Tom Thys , Melissa Skaye, Jaap Boekestein, Mike Jansen, Martijn Adelmund, Theo Akse eva.

• Wat is je favoriete plek om te schrijven? 

Ik zit het liefst aan mijn bureau met een snurkende hond naast me, terwijl ik op het keyboard van mijn desktop tik met de deur van mijn kamer dicht.

• Luister je muziek bij het schrijven, en zo ja, waar luister je naar? 

Meestal niet omdat het me afleidt, maar als ik wel luister is dat vaak naar klassieke muziek, blues of rock.

• Wie is je favoriete karakter uit jouw boeken?

Jack de Pater.

• Als je niet in je eigen genre schreef, wat zou je dan schrijven?

Geen flauw idee, maar ik denk schrijfsels die literair genoemd willen worden, of zo.

• Ben je weleens verrast als je iets van jezelf terugleest?

Eh… ja, best wel.

• Als iemand een blind date heeft met een van jouw boeken, wat verklapt dan dat het een boek van jou is?

Weet ik niet, ik ben natuurlijk geen potentiele lezer van mijn boeken. In ieder geval zijn mijn boeken moeilijk onder één genre onder te brengen, thriller, fantasy, horror, zelfs litaratuur, ik heb het allemaal gehoord.
Ze zijn spannend en gaan over mensen die je in het dagelijks leven zou kunnen tegenkomen. Ze maken alleen wel gebeurtenissen mee die je je niet voor kunt of wilt stellen.

• Hoe kunnen we als Nederlandse schrijvers een plek vinden tussen alle buitenlandse auteurs? 

Dan zullen de reguliere uitgevers eens meer Nederlandse auteurs moeten toelaten en niet alleen doorgaan met de bekende buitenlandse schrijvers uit te geven die al naam hebben gemaakt met hun bestsellers.
Echter, de selfpubbers winnen terrein bij het lezerspubliek.
Waarom denk je dat dat is? Wij schrijven eindelijk eens iets anders, iets dat spannend is en niet de zoveelste Dan Brown of aftreksel van Judas.

• Benoem in drie woorden wat schrijven voor jou is. 

Zingeving, hersentraining. (ont)spanning.

• Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven? 

Voor wie schrijf je? 

Mijn antwoord is: voor iedereen die verder wil en kan zien dan het verhaal alleen, maar ook voor degenen die op zoek zijn naar een uitdagend verhaal.

Rik stelt een exemplaar van 'De overlevers' beschikbaar, in ruil voor een recensie. Wil jij hier kans op maken, en kun jij vóór 31 maart een recensie online zetten op bv Bol.com, Hebban, je eigen blog?
Laat dan onder dit FB-bericht een reactie achter.

Reacties