Wat ik nou vind van... WIDM 2019 afl. 6?

Allereerst; mijn excuses voor het niet verschijnen van de recap van afl. 5 Ik was te ziek om WIDM te kijken, en dat zegt wel wat in mijn geval.

Snel verder met aflevering 6 dus; 'UITHALEN'

Nog in het spel zijn: Sinan, Jamie, Merel, RP, Sara en Niels. In de pot: €7900,- Sara is penningmeester, Merel is de Mol.
Vorige week viel Robért af, die ik totaal niet verdacht, maar die van mij winnaar had mogen worden, ik had het hem gegund.

In de bus onderweg naar de opdracht, zien we de groep in hun boekjes schrijven en onderzoekende blikken op elkaar werpen, vergezeld door hun gedachten, die alleen voor de kijkers van WIDM hoorbaar zijn.

Ze zijn op weg naar een steenfabriek, waar opdracht 1, 'Steentje bijdragen', gespeeld gaat worden.
Er valt €2500,- te verdienen.
5 opdrachten, waarvoor in eerste instantie per opdracht €250,- voor staat. Máár, per opdracht kan er ook max. €250,- uit de pot worden ingezet. Lukt de opdracht, verdubbelt dat bedrag, mislukt het? Dan gaat het dus definitief uit de pot.

Er wordt even gediscussieerd wat te doen; met de hele groep naar de opdrachten? Wel of geen geld uit de pot inzetten? Niels gaat ervoor géén geld in te zetten, Merel wil de groep in 2en verdelen.
Al snel besluiten ze gewoon te gaan kijken per opdracht met hoeveel ze deze spelen en of er geld wordt ingezet.
De 1e lijkt simpel: vierkanten tellen. Niels en Jamie spelen deze en zetten er €150,- op in dat het lukt. Tot zo ver Niels' standvastigheid.... Ze komen op 27 vierkanten, ik zelf had er 37 geteld.

De 2e slaan ze even over: Er ligt een soort Mol-logo dat ze moeten namaken.
Ze denken dat het te veel tijd kost en lopen door naar de volgende opdracht.

Sinan heeft vorige week Moltalk gezien want roept spontaan: "Dat is een opdracht voor mij, jongens!" Hij heeft wat te bewijzen.
Voor deze opdracht moet iemand op een wals (heel goed RP) een soort doolhof door, zonder iets te raken. Sinan wil dit wel in z'n eentje doen, maar niemand is het daar mee eens en Sara blijft erbij om enige sturing te geven. Dit pakt goed uit, en de opdracht wordt gehaald. Ze hebben géén geld ingezet uit de pot.

De 4e is voor RP en Merel; Zoek de 9 verschillen. Er zijn 2 opstellingen met karretjes en stenen gemaakt, met dus 9 verschillen. 'Eitje,' denken RP en Merel, en zetten €250,- in. Hiermee kan Mol Merel het gewonnen bedrag van vorige week weer wat omlaag halen, want de opdracht blijkt uiteindelijk niet gelukt. Terwijl ze nog gecontroleerd waren door Sinan, nadat hij uitgewalst was.
Niemand heeft schijnbaar de joker gevonden die tussen de stenen in lag.

Het 5e spelletje is voor Jamie en Niels. Zij moeten een rode draad volgen en het einde ervan vinden. Deze draad is onder, achter, tussen, boven en door steenstapels heen getrokken en samen besluiten zij datzelfde te doen en de draad letterlijk te volgen. Dat daarmee geen stapels gecrashed zijn, verbaast me nog het meest. Sara komt hen uiteindelijk helpen en ze bedenken dat ze het touw ook los kunnen knopen om het gemakkelijker te maken. En met een extra inzet van €100,- is dat wel wijs. Helaas... het lukt ze niet om het eind binnen de tijd te vinden.

Intussen zijn Merel, RP en Sinan toch aan de 2e opdracht begonnen, het Mol-logo namaken. In verband met de tijd durven ze er geen geld op in te zetten.
Heel verstandig, want de opdracht mislukt dan ook. Wel weet RP nog een joker tussen de stenen vandaan te plukken en deze onopvallend bij zich te steken.

Time's up en Rik komt in beeld. De steenfabriek heeft de groep niets opgeleverd, sterker nog; het heeft ze €250,- gekost (500,- verloren door inzet, en €250,- gewonnen met de wals van Sinan). Daarmee staat de pot nu op €7650,-

"O ja," zegt Rik, "er waren hier 3 jokers te vinden".
Ongeloof bij iedereen, en meteen wordt Jamie verdacht als Jokerdief, want hij lacht iets te veel. Een stripsearch tot op zijn boxershort volgt, maar er valt geen joker te vinden.
Ook de anderen moeten broekzakken platdrukken om te showen dat er zich geen jokers bevinden. Klein shockmomentje voor RP, die dus wél een joker heeft... Gelukkig heeft hij deze net daarvoor in zijn onderbroek verstopt, en hoeft hij níet zijn boxershort te laten zien.

Voor we naar de 2e opdracht van de aflevering gaan, zien we nog even dat RP en Sinan door het vertrek van Robert en Evelien nu bedbuddies zijn. RP vindt dit prima ivm zijn verdenkingen richting Sinan.

We gaan op bezoek in een dorpje waarbij in 2 shots de kerkklok op 10 voor 2 staat. Is dat in eerdere shots in eerdere afleveringen ook zo geweest? En zou dat iets betekenen, behalve dat lunchtijd voorbij is?

Opdracht 2 heet 'Links/rechts'.
De groep wordt in tuktuks gezet, met ieder een kaart van het dorp, en 2 enveloppen, met een 1 en een 2 erop. Daarin zit geld. Afhankelijk van of ze op tijd zijn, gaat het bedrag in de enveloppen in of uit de pot
Ze hebben 15 minuten de tijd om Rik te vinden, die verstoppertje speelt in het dorp. Hij wil het ze echter niet te makkelijk maken en geeft ze daarom restricties:
Sinan en Sara mogen alléén bochten naar rechts maken.
Merel en Jamie alleen bochten naar links.
Niels en RP mogen alleen om en om links rechts, links rechts.
Hiermee wordt hun idee om allen achter elkaar achter RP (die Koning Kaartlezer schijnt te zijn) direct om zeep geholpen.
Rik vertelt ze nog wel waar hij te vinden is, en dan begint het.

Sinan is in z'n element, zo'n tuktuk is nét een ouwe schakelbrommer. Sara is op zoek naar het instructieboekje van de tuktuk en de rest begint aan de race. Het is net een caviarace, al is Niels naar eigen zeggen meer een schele bever.
Jamie komt als eerste bij Rik aan, gevolgd door Sinan en Merel als 3e. Dan is de tijd op en sommeert Rik iedereen via de porto om te stoppen waar ze nu staan, en verdere instructies af te wachten.
Waarop RP rustig aan komt tjoeken. "Ik heb daar niks over gehoord??" Een korte porto-check leert Merel, Sinan en Jamie dat dát wat ongeloofwaardig is.

Rik geeft ze een nieuwe locatie om hem te vinden, en iedereen start zijn of haar schakelbrommertuktuk. Niels vraagt nog via de porto of de restricties nog gelden, krijgt geen antwoord en vat dat op als een 'nee'. Dá's mooi makkelijk!
Sara intussen is een studie tot cartograaf begonnen en is aan het blokken voor een examen in haar tuktuk.

Niels komt (niet verwonderlijk) als eerste bij Rik aan. Sinan als 2e en RP is de nummer 3.  Sara komt net buiten de tijd aan en Merel en Jamie pas veel later. 

Rik begint met het blijde nieuws: Er is 550,- binnen gebracht:
Jamie was goed voor €100,- Sinan voor €50,-, Merel bracht €250,- binnen, Sinan nog een keer €50,- en tot slot RP €100,-
Echter, de enveloppen die niet op tijd (of eerlijk) binnen kwamen bedroegen in totaal €650,-
(Niels €50,-  Sara €100,- RP €250,- Niels €100,- Sara €50,- Merel €50,- en Jamie €50,-/
Dat betekent nogmaals geld uit de pot ipv erin: €100,- weg.

Tijd voor de test. 
Huh, wat? Na 2 opdrachten al? We zitten niet in de finale hoor!
"Maar,'' roept Sara positief, ''Rik zei alléén test, en géén executie!''
En dat klopt.

RP verdenkt vooral Jamie, daarnaast Merel en Sinan. Hij heeft zijn joker uit zijn onderbroek gehaald (dit klinkt wel wat dubbelzinnig😏) en zet deze in
Sara verdenkt RP, Merel en Jamie
Niels wil misschien Sinan van zijn lijstje schrappen en op niet meer dan 2,5 persoon spelen
Sinan verdenkt Niels en RP
Jamie vindt RP vooral vreemd doen
Merel verdenkt RP en Jamie ook nog wel.

Dan volgen er weer wat sfeerbeelden, met wederom héél véél vogels in beeld. Dat móet toch wel naar Merel wijzen?

Na deze onverwacht vroege test werpt Rik de groep een Reddingslijn toe, en dat is tevens de naam van opdracht 3.

Ze moeten 2 teams maken die goedpresteren onder extreme druk. Niels en Sara vinden beiden dat zij dat niet kunnen, en dus zeker niet samen in één team moeten zitten.
De teams worden opgedeeld in Merel, RP en Niels, vs. Sinan, Jamie en Sara.
Als een team de opdracht laat slagen, hoeft dát team niet hun scherm te zien. Lukt het beide teams, dan gaat er dus niemand naar huis.

Om beurten worden de kandidaten en Merel een berg opgeschopt, om daar langs een zipline op 800 m hoogte naar beneden te glijden. 

Onderweg komen ze 10 rode en groene bordjes tegen, en moeten ze de volgorde waarin deze hangen onthouden.
Denk je even in, met adrenaline en angst in je lijf, herhalend in je hoofd: "rood... rood groen  hé dat kan ik... rood groen groen… poeh wel hoog hier...rood groen groen rood.... o god, wat was de eerste ook alweer.. o shit daar is de volgende alweer... heb ik er nu een gemist? eeuh rood groen groen rood was het toch?" 
Persoonlijk denk ik, onthoud dan bijvoorbeeld alleen de nummers van de rode bordjes (of alleen de groene for that matter): "okee… 1 is rood....   en 4.  Dus 1 en 4, 1 en 4, 1 en 4 oooh en 7..en 8! Dus 1,4,7,8.... Check!"
Maar goed, ik zit achter mijn schermpje en heb makkelijk praten zo, dat besef ik me ook.

Gelukkig hebben ze 3 kansen per groep om de volgorde goed op te slaan.
In beide groepjes is er echter één die niet durft (zowel Sinan als Niels), dus blijven de kansen op succes gelijk, maar iets kleiner.

En daar zien we Rik en zijn laptop of doom alweer.
Team Merel, RP en Niels kan opgelucht ademhalen; hun groepje had de bordjes goed onthouden. Top!
Dan de andere groep, die intussen peentjes zit te zweten. 
Tergend langzaam vertelt Rik hen... dat ook zíj de juiste oplossing hadden. Er viel géén geld mee te verdienen, maar niemand hoeft naar huis.

Resumé deze aflevering: Nog altijd 6 kandidaten, en €350,- uit de pot die nu op €7550,- staat.


Reacties