Wat ik nou vind van... WIDM 2019 afl. 7

Door omstandigheden een dagje later, maar hier is dan de recap van aflevering 7, seizoen 2019.

We beginnen deze aflevering met €7550,- in de pot, met Merel als mol, en de overige kandidaten in het spel zijn Jamie, Sinan, RP, Niels en Sara.

Let's go!
De aflevering heeft als titel: Inhalen. Daar kan ik niet zo veel mee, wat inhalen, wie inhalen?
We gaan het zien.

De kandidaten zijn verkast naar Mata de Platano, aan de kust. Na een avondje relaxen met Mochito's en het permanente geluid van de zee op de achtergrond, is het tijd voor de volgende opdracht.
RP krijgt meteen de zenuwen, als hij kisten ziet staan... daar heeft de groep al enige ervaring mee, al moeten ze het nu zonder de 'hulp' van Nikki stellen...

Opdracht 1: Getouwtrek
Verspreid over het strand (met bomen) liggen kisten met een geldbedrag erop vermeld. De groep moet zorgen dat er aan beide kanten van het speelveld een totaalbedrag van €750,- komt te liggen.
Ze hebben niet veel beweegruimte, meldt Rik vooraf; dat klopt, want ze worden ieder aan een boom gebonden met ongeveer een meter touw om zich te kunnen bewegen.
Aan de kisten zijn ook touwen gebonden, met aan het andere eind een kokosnoot; dit om de touwen makkelijker te kunnen gooien.
Want met maar een meter loopruimte, moeten die kisten op een andere manier verplaatst worden; ze moeten gesleept door het zand, van de ene naar de andere kandidaat (en de Mol).
RP staat aan het ene uiteinde, Sinan aan het andere.
Het totaalbedrag van de kisten is €1500,- dus als er bij RP €750,- ligt, komt dat aan de andere kant precies goed uit en andersom.
Dit is echter een waanzinnig moeilijke rekensom. Sara snapt het helemaal niet, RP rekent het goed uit, maar verwerpt de rekensom van Jamie en Sinan, die net zo goed is, waardoor het niet lang duurt of er heerst verwarring. Over het sommetje 1500/2. Merel, die natuurlijk helemaal niet wil dat dit opschiet, doet vrolijk haar best om die verwarring zo lang mogelijk in stand te houden.

Uiteindelijk wordt er met het oud-Colombiaanse spelletje kokosnootwerpen, wat volgens de beide dames niet zo makkelijk is als het lijkt.
RP doet zijn uiterste best om Merel uit te leggen waar ze heen moet gooien, Jamie loopt wanhopig tegen een boom aan als hij Sara ziet 'gooien', het schiet allemaal niet heel erg hard op bij deze 2.
Jamie en Niels intussen, gooien kokosnoten alsof ze hun leven lang niet anders gedaan hebben.

Gelukkig voor de groep weten ze tussen het vergaderen door toch nog de opdracht te laten slagen, en verdienen ze €1500,- voor de pot. Hoera! De pot staat op €9050,-!
'Geniet er nog even van,' zegt Rik, 'want later vandaag zullen jullie één voor één voor een lastig dilemma komen te staan.'
"YES!" doen Jamie en Niels daarop, wat ik een heel vreemde reactie vindt op zo'n vooruitzicht, maar hee, wie ben ik.

RP en Niels besluiten samen dat hun triple-bondje met Sara ten einde is, en dat het bondje tussen hén twee het Enige Echte is. En Sara gebruiken ze. Waarvan akte.
Niels wil het liefst met RP samen, met z'n tweeën, in de finale. Verrassing Niels: Daar komt sowieso nog iemand bij! (Merel natuurlijk...)

Een prachtig shot van de omgeving volgt, begeleid door allerlei vogelgeluiden.

Voor opdracht 2 (Roulette) heeft Rik 9 boomstammetjes neergezet met op elk een bakje.
In die bakjes zitten geldbedragen, óf enveloppen.
Iedereen mag om beurten bij Rik komen, om te vertellen of ze 1, 2 of 3 jokers willen, óf de snelste tijd bij de test. Natuurlijk staat daar wat tegenover;
Voor 1 joker mogen ze 2 enveloppen kiezen die in de bakjes gaan, voor 2 jokers 3 en voor 3 jokers 4 enveloppen. Kies je voor de snelste tijd, pak je 3 enveloppen.
(Wat er gebeurt als er meerdere voor de snelste tijd kiezen????)
In één van die enveloppen zit dan een kaartje met daarop het aantal gewenste jokers, in de andere enveloppen een hoop narigheid zoals €0,- €500,-mingeld, €1000,- mingeld óf de tekst '2 rode schermen'.
Want doordat er vorige week niemand weg hoefde, zitten we nu met een kandidaat te veel!
Het kán dan ook niet anders dat die enveloppe gepakt gaat worden, en om daar zeker van te zijn, moet de Mol deze wel pakken.

Daarna lopen ze de route langs de boomstammetjes, en mogen ze de keuze maken voor geld voor de pot, óf één van de (gesloten) enveloppen. En teruglopen mag niet.
Niels kiest voor 3 jokers: 4 enveloppen worden in de bakjes gestopt en hij pakt de enveloppe uit bakje 4.
RP kiest voor 2 jokers. Hij pakt de enveloppe uit het 1e bakje met daarin...
Jamie wil ook 2 jokers. Hij neemt zich voor de eerste enveloppe te pakken, maar zodra hij die ziet (in bakje 4) krijgt hij een bijna magische ingeving dit niet te doen. Hij pakt de enveloppe uit bakje 6. Overigens gaf hij aan dat het 1e bakje leeg was?
Merel besluit ook voor 2 jokers te spelen. Ze pakt de enveloppe uit het 8e bakje.
Sinan zegt: 'de dood of de gladiolen! 3 jokers!' Het 6e bakje bevat de enveloppe naar zijn keuze.
Sara tenslotte kiest bescheiden voor 1 joker. Ze pakt de enveloppe uit het 3e bakje.

Niemand koos dus voor geld voor de pot.
Wat hebben ze in de enveloppes zitten?
Niels: 3 jokers
RP: €0,-
Sinan: €1000,- in de min... uit de pot dus....
Jamie: 2 jokers
Merel: 2 rode schermen!
Sara: €1000,- uit de pot.

De pot bedraagt nu dan ook nog maar €7050,-..

Gelukkig kunnen ze in de 3e opdracht nog wat geld proberen te verdienen, maar dat er dus 2 kandidaten vertrekken mag duidelijk zijn.

Ieder excuus om de dansende banaan te plaatsen is er één!
Opdracht 3 is er typisch één voor WIDM, waar heerlijk gesaboteerd kan worden.
Deze opdracht vindt plaats op een bananenplantage en heeft de naam 'Geld oogsten'.


De bananentrossen worden via een soort trekschuit (maar dan niet in het water) verplaatst.
De groep krijgt 4 stations toegewezen, met de kleuren oranje, blauw, geel en groen. Op ieder station liggen trossen bananen, met een gekleurd label eraan. Alle trossen moeten naar het station dat overeen komt met de kleur van het label. Eitje toch?
Met kekke helmpjes en hippe laarsjes verdeelt de groep zich over de posten, en Jamie en Niels werpen zich op als trekpaard (want dat hoort bij een trekschuit).

Sara zit op het oranje station, Sinan op de blauwe, Merel op groen en RP op geel.

Op Sinans station liggen 5 groene trossen, dus die moeten eerst weg. Jamie en Niels beginnen er enthousiast mee. Ik persoonlijk vind groene bananen helemaal niks, maar da's een kwestie van smaak.
Merel begint op haar station heel onmols al met het ophangen van trossen die niet van haar kleur zijn.
RP heeft een marathon afgelegd om bij zijn station te komen, heeft het warm, is chagrijnig en het is duidelijk niet zijn opdracht.
Merel constateert dat niet iedere tros een label heeft (ha, kijk, tóch weer lekker op z'n mols!).
Sara gaat eerst de hele plantage afzoeken naar een zwarte vrijstelling. Kost gelukkig geen tijd. Levert niets op, ook.
RP hangt alle oranje trossen op, met een enthousiasme waarvan je alleen maar kunt dromen.
Jamie en Niels echter, zijn wél lekker enthousiast bezig. Tot Merel roept dat haar trekschuit vol is, dan krijgt ze te horen dat ze maar even moet wachten.

RP besluit zelf op pad te gaan met zijn trossen, en komt Sara tegen die nog verwilderd op zoek is naar vrijstellingen en de bananen de bananen heeft gelaten.

Hoewel Merel dus fanatiek begon, is ook zij in de loop van de opdracht gaan dwalen, samen met Sara.
Niels laat deze week geen kans onbenut om anderen af te kraken, dus ook hier volgt een hoop commentaar op.
En dan is de tijd op. Niet alle trossen zijn op het goede station, hebben ze nu niets verdiend?

Gelukkig, dat blijkt niet het geval. Tussen de trossen met het oranje label zaten kokertjes met geld.
Van deze trossen zijn er 7 (van de 12 )op het goede station terechtgekomen. Met een beetje geluk zitten hier dus trossen met kokers bij! Er was €1500,- te verdienen. De groep spit snel de trossen uit en komt met  kokers terug. In totaal vinden ze 2 kokers, met in totaal €1000,-

De derde koker zit er ook tussen, maar zien ze over het hoofd. En met 'ze' bedoel ik waarschijnlijk Merel, die ontzettend dommig vraagt: 'Waar hangt het dan?' Sinan biedt haar de makkelijke uitweg door te antwoorden dat het er ook níet kan hangen, want immers zijn niet alle trossen aanwezig.

Dat maakt dat de pot op €8050,- komt.  Dit had, vertelt Rik later, meer dan €25.000,- kunnen zijn.

Niels neemt RP even apart, om hem te vragen of hij al wat is bijgekomen van de bananenplantage en om hem 1 van zijn 3 jokers te geven.
Hij vindt het een prettig idee om RP naast zich te hebben tegen het blok Merel/Jamie.

Tijd voor de test.
Merel: verdenkt Jamie
RP: verdenkt Merel en Jamie en zet 1 joker in
Sinan: verdenkt Jamie en Niels
Sara: verdenkt RP en nog iemand
Niels: verdenkt Jamie en zet 2 jokers in
Jamie: verdenkt RP en spreidt een beetje op Merel en Sara, en zet 2 jokers in

Jamie krijgt als eerst zijn scherm te zien. Rood.... ondanks zijn 2 jokers. Die zag de groep niet aankomen, hij werd zó veel verdacht! Vooral Merel heeft er moeite mee. En Jamie zelf natuurlijk.
Het 2e scherm is voor Niels. Zijn scherm is groen.
Ook Sara krijgt haar scherm te zien, een groen. Ze lijkt hier heel erg van onder de indruk.
Dan is het de beurt aan RP. Helaas... ook hij krijgt een rood scherm te zien en mag het spel verlaten.

De groep praat nog even na, en Niels vertelt dat het nu al de 4e x is dat hij op iemand zit, die er vervolgens uit ligt. Sara beaamt dat dat ook voor haar geldt. Waarop Sinan zegt, dat dan iedereen verkeerd zit, en dat het een hele goede mol is. Merel zien of horen we hier niet.

Het zou me zo waanzinnig leuk lijken als ik dit jaar éindelijk eens kan zeggen dat ik de Mol heb ontmaskerd!
Ik heb nog steeds hoop!
Tot volgende week!


Reacties