Wat ik nou vind van... 'De perfecte moeder' van Esther Boek? ***MET WINACTIE***

Schrijfster Esther Boek stuurde mij in februari een recensie-exemplaar van haar nieuwe boek, 'De Perfecte Moeder', waarvoor dank!
Eerder las en recenseerde ik al haar debuut 'Geen kind meer'.
Nu was het dus de beurt aan haar tweede roman.
Het verhaal van 2 vrouwen, beiden dochter, beiden moeder.
En beiden met een achtergrond waaraan ze het liefst zouden willen ontsnappen, die hen heeft gemaakt tot wat ze nu zijn.
Hun verhalen worden verteld vanuit hun beider perspectief. Zo kan het dus gebeuren dat je als lezer een gebeurtenis 2 x voorgeschoteld krijgt, maar vanuit een ander oogpunt. En dat maakt het verhaal mooi, en doordat er veel met tijdsprongen gewerkt is, volgen deze 2 standpunten elkaar niet direct op.

Het speelt zich af tussen 1968 (waarin Nelleke, dochter uit een arm gezin, haar zinnen heeft gezet op rijkeluiszoon Jacob) en 2018 (waarin Helena besluit dat het bij elkaar houden van haar gezin belangrijker is dan al het andere).

Nelleke heeft het in haar jeugd niet makkelijk gehad, wat in haar volwassen leven zo zijn weerslag heeft. Degene die daar het meest van meekrijgt, is haar dochter Helena.
Zij wordt heen en weer geslingerd tussen de enorme liefde voor haar lieve, gezellige moeder, en de angst voor haar dronken, agressieve moeder. 
Als op een dag Helena's vader Jacob getuige is van deze agressie, grijpt hij in.
Maar zoals vaker bij Jacob, kiest hij daarna de weg van de minste weerstand. Een leugentje om bestwil, zo je wilt. Maar dan hebben we het wél altijd over zíjn bestwil. 

Hoe ouder Helena wordt, hoe meer ze doorkrijgt hoe haar vader in het leven staat.
Zelf pakt ze de dingen zo op haar eigen manier aan.

Haar vriend Eric haalt de scherpe randjes van haar bestaan af, zorgt dat ze de blauwe lucht achter de sluierbewolking ziet. Samen worden ze volwassen en gaan ze het leven aan.

Een roman over opgroeien, acceptatie, onmacht, trouw en (on)afhankelijkheid. Over familiebanden. Je familie kies je niet, maar hoe ga je er mee om als je het gevoel hebt dat jij óók niet diegene bent die jouw familie gekozen zou hebben?
Wat als je verleden je zo dwars zit, dat je het heden niet recht in de ogen kunt aankijken? 

Esther Boek heeft een mooie familieroman geschreven , en weet de personages levensecht neer te zetten.
Ze belicht hen van meerdere kanten, waardoor je hen beter begrijpt, alhoewel sommige zaken natuurlijk nóóít goedgekeurd mogen worden.


Op de website van de auteur staat op het moment van het schrijven van deze recensie (inmiddels is dit aangepast) over 'De Perfecte Moeder': "Dit boek zal zowel de lezers van romans als ook de liefhebber van meer spanning aanspreken." 
Dit voelt als een belofte dat het boek een roman is die wat naar een thriller neigt, maar in mijn ogen is dat niet juist. Wanneer je naar een thriller op zoek bent, is dit niet het boek dat je zoekt. Echte spanning zit er niet in. Dat is niet erg, want het boek is prima, maar deze uitspraak schept dus voor mij verkeerde verwachtingen.

De eerder genoemde tijdsprongen waren even wennen; ondanks dat er boven ieder hoofdstuk staat vanuit welk perspectief en op welk moment in het verhaal we lezen, is er wel heel veel 'geheen-en-weer'. Ik heb er een klein tijdlijntje naast gelegd om het overzicht te bewaren.
Nu moet ik er bij vermelden dat ik het boek digitaal las, met een fysiek boek zal dit waarschijnlijk minder 'lastig' zijn, omdat je dan makkelijker even snel terugbladert.

Goed, tijd voor de score.
Ik moest even wennen aan het tempo (omdat dit wat lager lag dan in een thriller die ik dus enigszins verwachtte), maar eenmaal in het verhaal wilde ik wel erg graag weten hoe het deze beide vrouwen en hun gezin verder zou vergaan. Het verwachtingspatroon was redelijk snel bijgesteld, waardoor ik van mening ben dat dit geen effect heeft op mijn uiteindelijke oordeel.
Ik geef 'De Perfecte Moeder' met veel plezier dan ook 4 duimpjes! 👍👍👍👍

Wil jij nou óók graag dit boek lezen? Dat kan!
Esther beloofde me een gesigneerd exemplaar voor een winactie!
Wat je daarvoor moet doen?

Like Esthers FB-pagina, en die van 'Wat ik nou vind...'.
Laat een reactie achter onder dit Fb-berichtje en wacht in spanning af...
Op 15 april wordt de winnaar bekend gemaakt!

Reacties

  1. IK ben enthousiast na het lezen van je recensie, dus wil heel graag het boek zelf ook lezen. Graag doe ik mee met de winactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zag bij Esther Boek - auteur de tip, ben gaan lezen op je site, liker was ik al, maar helemaal gemist. Wat een pracht recensie, ik lees hele mooie over De perfecte moeder, ik doe het ze allemaal niet na, zo uitgebreid. Toch graag een kans om het boek te mogen en kunnen lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, ik ben te laat, denk ik. Jammer! 😢

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten