Nederlandstalige auteurs in de Spotlight: Filip Plompen

 HOOFDSTUK 36: Door omstandigheden heb ik even een tijdje geen interviews geplaatst, maar bij deze: we zijn terug! Dit keer heb ik de vragen voorgelegd aan Filip Plompen!

• Wie ben je, en waar kunnen we je van kennen? 

Mijn naam is Filip Plompen. Ik ben de auteur van ‘Het geluid van de stilte’ en van ‘De jongen bij de moefti’.

• Wat heeft je aangezet om je eerste boek te schrijven?

In mijn jeugd had ik het niet altijd even gemakkelijk. Uiteindelijk begon ik te lezen in het boek ‘De 64 stappen naar je ultieme doel’ van Jack Canfield. Het zette me aan om alle zaken te noteren die ik in mijn leven wilde realiseren. Zo kwam ‘een boek schrijven’ op de lijst waarvan ik ondertussen al aardig wat zaken heb mogen afvinken.

• Waarom schrijf je en voor wie schrijf je?

Ergens is het een helingsproces geweest, waardoor ik dus ook voor mezelf schrijf. Dit is iets wat ik pas achteraf ben beginnen beseffen. Uiteraard doe ik het ook voor een publiek, maar ik zal niet zomaar iets neerpennen, omdat iemand dit wil of verwacht. Ik schrijf graag om een boodschap over te brengen, om mensen aan het denken te zetten.


Dit is heel afhankelijk van verschillende factoren. Het ene verhaal is gemakkelijker te brengen dan het andere. Tijd en je eigen emoties zijn daarbij ook heel belangrijk gegevens.

• Ontdek je al schrijvende het verhaal of weet je van te voren precies wat er allemaal gaat gebeuren? 

Ik weet vooraf de grote lijnen, maar het verhaal is dan zeker nog niet af. Het krijgt gaandeweg vorm.

 • En dan is je eerste verhaal af…. Wat nu? Hoe heb je het aangepakt? 

Het is absoluut niet vanzelfsprekend om een uitgever te vinden. Ik heb het geluk gehad om in contact te komen met mijn uitgever, Beefcake Publishing. Ik ben nog steeds zeer te spreken over onze samenwerking en ik ben oprecht dankbaar voor de kans die ze mij – en vele andere, onbekende auteurs – durven te geven.

• Ben je bezig met een volgend boek? Waar haal je de inspiratie vandaan?

Ik was bezig met het vervolg van ‘De jongen bij de moefti’ en er liggen nog verschillende manuscripten klaar. Alleen ontbreekt het momenteel aan tijd door een nieuwe job, verhuis, … Door je ogen en oren goed open te houden, kan je veel inspiratie opdoen in het dagelijks leven.

• Heb je een favoriete passage van je eigen hand? 

Ik heb geen specifiek favoriete passage, maar ik probeer wel steeds voldoende humor in mijn verhalen te steken, om het luchtig te houden.

 • Heb je een quote uit een boek die je is bijgebleven? 

‘Als nomaden dolen wij door de woestijn, schijnbaar verloren, tot we ons op die plek bevinden waar ook ons hart naar verlangt’ van Paulo Coelho zal me altijd bijblijven!

• Heb je misschien een tip voor schrijvers in de dop? 

Misschien wel de belangrijkste van allemaal: om nooit op te geven. Het is trouwens niet alleen voor schrijvers van toepassing.

• Leest jouw naaste omgeving je boeken? 

Mijn beide ouders zijn mijn trouwste proeflezers en vrienden en familie lezen de boeken wanneer ze effectief gedrukt zijn.

• Vind jij het moeilijk om promotie te maken voor je boek? Hoe pak je dit aan? 

 De mogelijkheden zijn volgens mij nog nooit zo uitgebreid geweest door allerhande sociale media die er zijn bijgekomen, maar net dat maakt het misschien ook moeilijker, omdat veel mensen op de duur het bos niet meer door de bomen zien. Wat zeker kan helpen, is om (lokale) media te halen en promotie te voeren op straat tijdens bijvoorbeeld de Boekenbeurs of tijdens een boekenmarkt. Ik heb de mogelijkheid gekregen om op een school te gaan praten. Dit is iets wat zeker ook kan helpen.

 • Wie is je favoriete karakter uit jouw boeken?

Ik praat eigenlijk niet zo graag over mijn eigen boeken. Ik weet dat ik hierin nog veel stappen kan zetten en ik wil vooral luisteren naar wat de lezer goed vindt of wat er beter kon. Niet dat ik me hier door wil laten leiden, maar ik wil wel graag bijleren en luisteren naar feedback.

• Als je niet in je eigen genre schreef, wat zou je dan schrijven? 

Ooit wil ik graag een (auto)biografie schrijven.

• Van welk boek zou je willen dat jij het geschreven had? 

De hele reeks van Carlos Ruiz Zafon en ‘Het winterpaleis’ van John Boyne.

Welk boek van een andere, Nederlandstalige schrijver zou jij aanbevelen aan de lezer?

Ik ken ondertussen een aantal andere Nederlandstalige schrijvers en eentje ervan is echt wel een goede vriendin geworden. Haar werk is te vinden onder Ilyo Hansen.

• Zijn er onderwerpen of genres voor jou taboe of zijn er aspecten waar je absoluut nooit over zou schrijven? 
Als schrijver van romans zal ik waarschijnlijk nooit te expliciete seks- of geweldscènes schrijven, omdat ik wil schrijven voor een breed publiek waarbij vooral het onderwerp en mijn personages belangrijk zijn.

• Hoe ga je om met je tijd? De meeste auteurs kunnen niet leven van het schrijven, en werken ernaast, al dan niet in combinatie met een gezin. Hoe doe je dat? 
Hoe geef je prioriteit aan iets waarmee je meestal niet veel inkomen vergaart? 

Ik heb de afgelopen jaren 4/5e gewerkt, waardoor ik die tijd wel kon verdelen wanneer ik een prioriteit maakte van het schrijven. Momenteel ben ik begonnen aan een nieuwe job, waarbij ik fulltime werk.

• Hoe kunnen we als Nederlandse schrijvers een plek vinden tussen alle buitenlandse auteurs? 

Er zijn steengoede Nederlandstalige schrijvers. Ik denk dat dit vooral een taak is van instanties die mee kunnen werken aan de promotie van dit gegeven. Soms zijn we hier misschien iets te bescheiden in.
Ik denk dat het vooral ook met onze cultuur te maken hebben. Wij zijn opgegroeid met Engelstalige muziek en films, voor ons zijn Engelstalige boeken vanzelfsprekend. Onze taal is enorm ‘verengelst’. Omgekeerd zie ik dit veel minder gebeuren, integendeel.

• Bij wie zou je graag aan tafel zitten om over je boek te praten, en welke twee tafelgasten zitten er dan naast je? 

Ik zou het veel interessanter vinden om over andere boeken te praten 😉

• Welke vraag zou ik moeten toevoegen voor de volgende auteur? (En wellicht wil je daar zelf ook antwoord op geven? 

Wat is het boek dat jouw leven veranderde? 

Voor mezelf is dit dus ‘De 64 stappen naar je ultieme doel’ van Jack Canfield.

Reacties