Wat ik nou vind van... 'Het Pilgrim Fathers Complot'?



Tijdens het lezen van dit boek, betrapte ik mezelf erop steeds naar mijn telefoon te grijpen.
En nee, dit keer niet omdat het boek me niet pakte, maar omdat er zó veel interessants in staat, waar ik méér over wilde weten! Google is your best friend, en maakt dat je de achtergrond van dit verhaal nog beter leert kennen.
Ik bedoel, wie heeft 'the Da Vinci Code' en 'het Bernini Mysterie' gelezen en níet gezocht naar afbeeldingen en achtergrondverhalen?

Die vergelijking maak ik niet heel toevallig, want de auteur van dit boek wordt wel 'de Dan Brown van de lage landen' genoemd. Dan Brown dus, de auteur van de net genoemde boeken. Waarvan de films (met Tom Hanks in de hoofdrol) overigens ook prima te doen zijn! 👌

Ennieweej...
Dit was mijn eerste 'Windmeijer' en ik moet zeggen... dit smaakt naar meer!
De vergelijking zoals ik hierboven noemde kan ik absoluut onderschrijven.
De grens tussen de fantasie van de auteur en de werkelijkheid (welke dit ook mag zijn) is flinterdun en maakt dat ik dus ook weer ging zitten Googlen: "Verzint hij dit nu of is dit een échtbestaand boek/persoon/gebeurtenis?"

Hoofdpersoon Peter de Haan, docent op de universiteit van Leiden, is met zijn vriendin Fay mee naar een open avond van de vrijmetselaarsloge, als zij samen de voorzitter vinden. Vermoord.
Ongeveer tegelijkertijd vind een vriend van Peter, Piet, een manuscript, geschreven door één van de Pilgrim Fathers; de 'oprichters' van de Verenigde Staten, die aan het begin van de 17e eeuw vanuit Leiden naar Amerika vertrokken, om in het hun beloofde land een nieuw begin te maken.

Dit is het begin van een avontuur waarin Peter ongewild verzeild raakt en dat hem naar Amerika en Egypte voert.

Gedurende het hele boek, bijna 500 pagina's, vraag je je af wát er feit en wát er fictie is. En blijkt dat soms feiten óók niet meer dan fictie zijn.
Diverse overtuigingen die tegenover elkaar staan, waarvan voor elk iets te zeggen valt, zorgen voor interessante gespreksstof.

"Vrijheid kan per definitie niet onbeperkt zijn, omdat jouw vrijheid ophoudt waar die van een ander begint." (p. 337)

Maar niet alleen 'grote' vraagstukken worden 'behandeld' (al klinkt dit wel erg belerend, zo is het boek absoluut niet geschreven), ook kleinere, alledaagse issues komen ter sprake.
Want hoeveel weet je bijvoorbeeld van je partner? Hoeveel openheid binnen je relatie is 'normaal'?


Niet alleen Peters verhaal wordt verteld, ook lezen we het bewuste manuscript én kijken we over de schouder van rechercheur Rijsbergen, belast met het onderzoek naar de moord, mee. Dit zorgt voor een fijne afwisseling die bovenal diepte geeft aan het verhaal.

Wat ik ook erg prettig vond om te lezen, was het realistische van de personages.
Met hun 'vreemde' en daardoor menselijke gedachtegangen, zoals Rijsbergen die zichzelf graag net zo beroemd ziet worden als zijn grote voorbeeld Hercule Poirot.

Ik heb oprecht géén minpunten kunnen ontdekken aan dit boek, het zit zó enorm goed in elkaar!
Een hele diepe buiging en pétje af voor Jeroen Windmeijer! 5 duimpjes! 👍👍👍👍👍

(Er zijn 3 boeken verschenen van Jeroen Windmeijer met Peter de Haan in de hoofdrol. Naast 'Het Pilgrim Fathers Complot' zijn er ook 'De bekentenissen van Petrus' en 'Het Pauluslabyrint'.
Beide boeken heb ik overigens meteen besteld, want écht... die móet ik lezen! 
Binnenkort komt er een nieuw boek uit, genaamd 'de Offers', welke niet tot deze reeks behoort. Daarover binnenkort méér op dit blog!)

Reacties