Wat ik nou vind van... 'Dag en nacht' van Romy Hausmann?


Dit boek kreeg ik als recensie-exemplaar toegestuurd door Harper Collins, waarvoor dank!

"Hij wil controle. Hij neemt controle. Hij houdt controle."

Matthias is de vader van Lena. Lena, die al 14 jaar vermist wordt. Al 14 jaar is er geen spoor van hun dochter te vinden.
Tot hij een telefoontje krijgt: "Ze is terecht en ze leeft." 
Samen met zijn vrouw Karin spoedt hij naar het ziekenhuis, om er daar achter te komen dat het een vrouw is die weliswaar op Lena lijkt, maar niet Lena is. Al antwoordt ze op de vraag hoe ze heet wél 'Lena'.

De vrouw doet haar verhaal: ze is opgesloten geweest in een hutje in een bos, met 2 kinderen. De man die haar opsloot dwong haar om zich voor te doen als de moeder van de twee kinderen. Hij noemde haar Lena.

Wie is deze man? Hoe heeft ze kunnen ontsnappen? En natuurlijk de grote vraag: Wat is er met de échte Lena gebeurd?

Romy Hausmann heeft een zenuwslopende thriller geschreven. Meerdere malen dacht ik door te hebben hoe het in elkaar stak, maar steeds wist ze me op het verkeerde been te zetten.
Tel daarbij op de bloedstollende finale en je hebt een fantastische thriller.

Het verhaal wordt vanuit diverse perspectieven verteld: 'Lena', of althans de vrouw die zich zo noemt, Hannah, één van de kinderen die met haar opgesloten zat, en Matthias.

Ondanks dat je hierdoor hun gedachten kunt lezen, laten ze geen van allen het achterste van hun tong zien. Hierdoor blijven er steeds wat deurtjes gesloten die Hausmann op het juiste moment open weet te breken en de lezer voor nieuwe feiten en verrassingen stelt.

Mede door deze wisseling van perspectief  houdt het boek je continu scherp, baan je je weg door het boek alsof het een logicapuzzel is die je op wil lossen: Steeds heb je het gevoel dat de oplossing voor het grijpen ligt maar je er nét niet bij kunt. Om vervolgens een ander pad in te slaan en je weg te voeren van waar je dacht dat het antwoord lag.

Het boek is beangstigend, schokkend en ongelooflijk spannend.
Ik heb het letterlijk in één ruk uitgelezen en kan niet wachten op méér schrijfsels van deze debuterende auteur.
Ja hoor, alle 5 voor 'Dag en nacht'!👍👍👍👍👍


Reacties