Wat ik nou vind van... 'The talented mr. Ripley' van Patricia Highsmith?

'...But what had he said about risks? Risks were what made the whole thing fun.'

Een boek dat werd geschreven in 1955 en ook vandaag de dag nog staat als een huis.
Tom Ripley is opgegroeid bij zijn niet zo liefdevolle tante, zijn ouders zijn jong overleden bij een auto ongeluk. Hij heeft al vroeg het huis van zijn tante verlaten om op eigen benen te staan. Dit doet hij door wat fraude links en rechts te plegen en door de politie een stap vóór te blijven.
Dan wordt hij benaderd door de vader van een oud schoolgenoot. Deze is in de veronderstelling dat Tom en zijn zoon Dickie veel beter bevriend waren dan ze in werkelijkheid waren. Dickie woont in Italië en is niet van plan terug te komen naar New York. Maar aangezien zijn moeder leukemie heeft, willen zijn ouder dit wél graag. Of Tom (op hun kosten) naar Italië wil afreizen om Dickie te overtuigen terug naar huis te komen...

Tom grijpt het aanbod met twee handen aan en niet lang daarna bevindt hij zich op een zonovergoten strand in Mongibello, Italië.
Hij snapt al snel waarom Dickie niet terug wil komen, want die leeft er als God in Frankrijk Italië. 
Al snel raken Tom en Dickie bevriend, tot grote ergernis van Dickies goede vriendin Marge.
Tom houdt van zijn vriendschap met Dickie, maar ook van diens levensstijl. En daar blijft hij gráág van profiteren. Ook als dat bepaalde offers vergt...

Wat een fantástisch geschreven boek vind ik dit! Het klopt van a tot z, overal is over nagedacht en 65 jaar na het schrijven staat het nog altijd stevig in z'n schoenen.

Tom is een aparte... na het lezen van het boek weet ik nog altijd niet of ik van hem ben gaan houden of hem ben gaan haten...en of ik met het einde oké ben, of het liever anders af had zien lopen.

De steeds andere sfeer van de verschillende plaatsen in Italië vind ik ook echt goed neergezet; Rome heeft in het boek bijvoorbeeld écht een andere vibe als Venetië, en dat merk je aan het doen en laten, het humeur van de hoofdpersoon.

Sowieso zijn de hoofdkarakters goed uitgewerkt, hebben ze hun positieve én negatieve eigenschappen en bedoelingen.

Ik vond dit boek een feestje om te lezen! 👍👍👍👍👍

Reacties