Een interview met Carla Kovach, bekend van de Gina Harte-thriller 'Stil maar'.

Ik mocht voor dit blog Carla Kovach interviewen, die we in Nederland pas sinds kort kennen, van haar thriller 'Stil maar'. Superleuk om te doen, ze gaf uitgebreid antwoord op mijn vragen.
Net zo nieuwsgierig naar haar als ik was? Benieuwd naar haar tips voor beginnende schrijvers?
Lees dan snel hieronder verder!


In Nederland hebben we Gina Harte net ontmoet in 'Stil maar'. (Lees mijn recensie hier)
Kun je haar aan ons voorstellen? Wie is zij? Hoe ben je op haar personage gekomen?

Gina Harte is een moeder, een oma en een inspecteur van in de veertig. Ze komt uit een gewelddadig huwelijk en ik hoop dat mensen haar zien als een beetje ‘bad-ass’, onrustig, menselijk, aardig en ze heeft haar fouten.
Ik denk dat we eigenlijk allemaal wel zo zijn. We hebben allemaal een verleden, de één een fijn, de ander een slecht. Maar iedereen om je heen kan een Gina zijn, Gina’s praten niet altijd over wat er binnenshuis gebeurt.
Ik kwam met haar personage op de proppen voordat ik ‘Stil Maar’ schreef, maar op dat moment was ze alleen een algemene schets: oogkleur, leeftijd en andere basiskenmerken.
Ik had de misdaad en het onderzoek bedacht, maar ik liet het verhaal van Gina zich ontwikkelen terwijl ik het boek schreef. Ik wilde dat ze diep getroffen zou worden door de vermissing van Deborah Jenkins.
Door Gina’s eigen verleden met mishandeling, kon ik haar de empathie geven die ze nodig had om zich met Debbie te kunnen identificeren.

Werk je altijd zo? Weet je altijd vanaf het moment dat je begint te schrijven, waar het naartoe gaat? Of ontwikkelt het verhaal zich ook terwijl je schrijft?

Ik ben een planner en plotter. Ik weet hoofdstuk voor hoofdstuk waar mijn verhalen heen gaan, maar ik denk graag dat de ‘magie’ en de goede ingevingen vanzelf komen tijdens het schrijfproces.
Mijn oorspronkelijke plan heeft altijd genoeg flexibiliteit om mee te veranderen.

Er zijn nu 6 Gina Harte-boeken. Als je niet over haar zou schrijven, waar zou je dan over schrijven? Kunnen we in de toekomst boeken verwachten met een ander hoofdpersonage, of niet-thrillers?

Als ik geen Gina Harte-boeken zou schrijven, zou ik waarschijnlijk nog steeds misdaad schrijven. Ik heb ook andere detective-ideeën in de ideeënbank.
Ik heb ook veel plots liggen voor psychologische thrillers waar ik op een dag graag aan zou werken en
daarnaast nog een notitieboek vol met al mijn ideeën. Ze variëren van dystopisch tot liefdesperikelen. Ik geniet gewoon van het verkennen van menselijke relaties en word enthousiast over nieuwe personages.

Je wordt vergeleken met M.J. Arlidge. Ben je het daarmee eens? Is hij een auteur waar je naar opkijkt, of is hij een inspiratie voor jou?

Ik heb onlangs een exemplaar van ‘Iene Miene Mutte’ gekocht en ik kijk er naar uit om te lezen. Ik ben absoluut gevleid om vergeleken te worden met zo'n populaire auteur.

Vind je überhaupt dat jouw boeken met andere kunnen worden vergeleken?

Ik weet niet of ik mijn boeken kan vergelijken met die van anderen, ik veronderstel dat dat aan anderen is om te beslissen.
Ik denk dat veel boeken met een politieagent(e)in de hoofdrol beginnen met een moord, gevolgd door een onderzoek dat omringd wordt door dreigingen van meerdere kanten.
Ik hoop dat ik met Gina een uniek personage heb neergezet.

Wat zijn je favoriete auteurs? Waarom?

Een van mijn favoriete auteurs is Val McDermid. Ik hield van de serie 'Wire in the Blood' en ik streef ernaar om op een dag zo briljant te zijn als Val. Wat betreft de klassiekers ben ik dol op Bram Stokers ‘Dracula’ en George Orwell’s ‘1984’.
Een ander boek waar ik dol op was, is ‘The Hungry Ghosts’ van Anne Berry. Het bleef zo bij me hangen nadat ik het had gelezen, ik had het gevoel dat ik door een emotionele wringer was gehaald.

Wat is je motivatie om te schrijven? Ben je altijd al met schrijven bezig geweest?

Ik hou ervan om mensen te vermaken. Weten dat mensen mijn verhalen lezen en ervan genieten, dat is wat mij vooral motiveert.
Als kind en tiener schreef ik veel verhalen en verzon ik graag dingen. Ik denk dat ik een overactieve verbeeldingskracht had en ergens een plek nodig had om alles wat eruit kwam te dumpen - haha.
Toen ik begin dertig was, begon ik toneelstukken te schrijven, waarvan sommige werden geproduceerd.
Als schrijver is het geweldig om te zien hoe je woorden worden uitgevoerd.
Ik heb ook gewerkt aan een tv-horrorserie, de eerste aflevering wordt net bewerkt en zal als pilot fungeren. Spannende tijden!

Hoe ga je om met recensies? Goede en/of slechte ...

Ik vond recensies altijd erg belangrijk en was extatisch als iemand een goede achterliet, of huilde als iemand echt gemeen was.
Nu ben ik nog steeds dol op de goede recensies, maar ik raak niet meer zo overstuur over de slechte.
Ik realiseer me dat alle recensies slechts meningen zijn en dat ik niet iederéén kan laten genieten van wat ik doe. Ik blijf gewoon doen wat ik doe en probeer positief te blijven.

Heb je het gevoel dat je je nog steeds ontwikkelt als schrijver? Hoe kijk je nu terug op je eerder geschreven boeken?

Ik hoop dat ik als schrijver voortdurend beter word en merk zelf ook dat mijn schrijfstijl met elk boek sterker wordt. Elke keer als ik iets schrijf, leer ik iets nieuws.
Als ik eerdere schrijfsels van mezelf teruglees, heb ik wel echt het gevoel dat dat is hoe ik toen ook was. Alles wat ik heb gedaan, maakt deel uit van het proces om me te brengen waar ik nu ben.
Ik zou zeggen, omarm je verleden en blijf groeien.

Als iemand een 'blind date' zou hebben met een van je boeken, hoe zouden ze dan weten dat het een van jouw boeken was?

Als iemand een blind date had met een van mijn boeken, zóuden ze dan weten dat het van mij was? Hmm, ik weet het niet zo zeker. Ik denk dat mijn boeken nogal introspectief zijn en veel vragen stellen, een beetje zoals ik.
Ik kies een paar karakters om echt op in te zoomen, ik hoop dat dat zou doorkomen.

Is er iets dat je als schrijver wilt bereiken?

Als schrijver is mijn grootste droom om gepubliceerd te worden en mijn baan van te kunnen maken. Ik heb mijn droom gerealiseerd, het wordt niet beter.
Ik wil alleen maar blijven schrijven en mensen blijven vermaken met mijn verhalen.
Eigenlijk, nu je het zegt, zou een detectiveserie op tv geweldig zijn.
Gina tot leven zien komen op een scherm zou mijn leven compleet maken!

Is er een boek dat je zou willen dat je had geschreven? Welke en waarom?

Ik wou dat ik ‘1984’ had geschreven. Ik vond het eng en provocerend op een manier die ik nog nooit had gevoeld voordat ik het las. Ik zou zo'n grote impact willen hebben op lezers. Dat is episch.

Voor degenen die schrijven maar niet weten hoe ze hun werk gepubliceerd moeten krijgen: heb je tips voor hen? Wat wel of niet te doen?

Lees veel boeken. Varieer tussen genre en literaire fictie. Lees buiten je gebruikelijke genre en geniet van alles.
Krijg gevoel voor structuur, graaf diep bij het ontwikkelen van je personages. Sluit je ogen en speel je scènes na alsof je in een film zit.

Durf je te vervelen. Naar mijn mening is verveling de vonk waarin je je geest kunt laten afdwalen terwijl je alledaagse taken uitvoert.
Ontwikkel je unieke stem - dit komt met oefenen.
Lees een boek waarin de basis van creatief schrijven wordt uitgelegd en ontdek wat er binnen in je zit. Wees grenzeloos wanneer je denkt en schrijft, houd je niet in. Als het je dwarszit, graaf dan dieper. Wanneer je jezelf vindt en je je ‘jou’ kunt uitdrukken in je werk, polijst het en ga het vervolgens pitchen.
Je eerste werk wordt mogelijk niet gepubliceerd. Maar, schrijf er dan nog een en dan nog een, waarbij je altijd focust op wat je kunt leren verbeteren. Stop nooit met lezen en stop nooit met schrijven.

Doorzettingsvermogen en hard werken werpen hun vruchten af ​​- je hebt beide nodig.
Je hebt ook veerkracht nodig - het is een lastige markt. Afwijzing en kritiek maken deel uit van het proces. Maar geef nooit op.
Ik zeg altijd dat als je van schrijven houdt, elk moment dat je eraan besteedt nooit een verspilling is.
Je verhaal wordt misschien niet gepubliceerd, maar jíj hebt het gemaakt, jíj hebt het bedacht - wees trots op jezelf.
Overweeg ook eens een blog of selfpub. Er zijn veel manieren om jouw werk met de wereld te delen.

Reacties