Wat ik nou vind van 'De ijzige verloofde (De Spiegelpassante deel 1)' van Christelle Dabos?Wanneer de cover van dit boek me nog niet over de streep getrokken zou hebben, dan wel het veelbelovende 'deel 1' in de linkerbovenhoek'. O ja, en de tekst op de achterzijde van het boek:
"Een adembenemende wereld van zwevende arken en familieclans vol intriganten... Treed binnen in een fabelachtig universum waar je voor altijd wilt blijven!"

Nah, 'voor altijd' vind ik wat lang, ik heb ook nog een baan en een gezin enzo, maar voor een paar uur: Yes please!

En zo was ik getuige van Ophelia, die door spiegels kan reizen en voorwerpen kan 'lezen', die uitgehuwelijkt wordt.
Aan de meest barse kerel die je je kunt bedenken.
Ze zit er vanzelfsprekendniet om te springen, maar voor haar familie gaat ze er maar in me. Haar tante Rosalinde escorteert haar gedurende haar verloving van een jaar, die ze door zal gaan brengen in het thuis van verloofde Thorn.
En daar is het koud... hij woont namelijk niet alleen op de Pool, maar ook lijkt er ijs door de aderen van Thorn zijn familie te stromen.
Ophelia's komst wordt bovendien niet door iedereen gewaardeerd, en ze blijkt een pion te zijn in een spel tussen de verschillende leden van de hofhouding op de Pool.
De vraag is in hoeverre Ophelia zelf iets te vertellen heeft in dit hele gebeuren...

Het boek begint en eindigt met een fragment. Waaruit? Dat laat zich vooralsnog alleen maar raden,

Het wordt verkocht als een YA, maar heeft duidelijk verschillende lagen, waardoor het voor zowel de 'zo-nu-en-dan-lezer' als de 'Ik-adem-letters-en-eet-pagina's-lezer', zowel jong als oud(er), een fijn boek is.
Er gebeurt van alles, er zit magie in, spanning, liefde en haat, angst en moed, achterbaks gekonkel en dappere eerlijkheid.

Ophelia leest dan wel niet zozeer boeken (ze leest de historie van voorwerpen met haar handen),  toch ziek ik haar voor me als een prototype boekenwurm: Haar in een slordige knot, bril op een klein neusje, klein en smal, wandelt rond met een grote, grof gebreide sjaal tot op de grond, en hoewel ze wellicht wat afwezig lijkt, krijgt ze toch alles mee.
Op de sjaal en bril na heb ik dit beeld zelf bedacht, maar ik denk dat dit wel een beetje het type is dat  de auteur voor ogen had.
Zij heeft de sfeer prima neergezet, met genoeg ruimte om je eigen fantasie het beeld te laten completeren. En daar hou ik van!

Ik ben absoluut benieuwd naar de volgende delen van deze serie!
'De ijzige verloofde' krijgt van mij 4 duimpjes! 👍👍👍👍Reacties