Wat ik nou vind van 'Hannelore, het meisje uit de sekte' van Frank Krake?Ook ik ben overstag gegaan voor de blik van dit meisje in haar rode outfit op de cover, en heb dit boek aangeschaft. 
Mede omdat het begrip 'sekte' intrigeert. Hoe functioneert dat, waarom gaan mensen hierin mee? 
In het geval van Hannelore; zij had weinig keus. Als peuter gaat ze met haar ouders mee naar de diensten die Sipke Vrieswijk houdt. Haar ouders zijn al snel om en doen alles wat hij verlangt. Immers, dat is de enige weg op goedkeuring van God. En híj kan het weten! Waar anderen leren óver God, krijgt hij zijn onderwijs direct van Hem zelf.
Op een gegeven moment woont het gezin, samen met meer leden van de Gemeente Gods én Vrieswijk zelf, in een oud klooster. 
Volledig overgeleverd aan de grillen van deze man, die zich 'De Profeet' noemt.
Met volstrekte willekeur leidt hij zijn gemeente, stuurt volgelingen weg, neemt ze weer terug, straft ze en liefkoost hij ze.
Niemand weet meer wie of wat goed is, en iedereen vertrouwt alleen nog maar op de waanzin van deze gevaarlijke man.

Hannelore wordt op haar 17e bevrijd uit de sekte. Tegen haar wil, want zij wil niet anders dan Vrieswijk blijven volgen. Ze weet immers niet beter, heeft geen referentiekader om haar bestaan tegen af te zetten.
Maar fysiek vrij uit deze gemeente, betekent nog niet psychisch vrij. De echte uitdaging, het participeren in het normale leven, begint dan pas.

Wat een indrukwekkend verhaal zeg.
Maar ook een verhaal dat vragen oproept.
Ik snap bijvoorbeeld niet zo goed dat Hannelore na haar bevrijding nog steeds zo'n vertrouwen heeft in het geloof.
Begrijp me niet verkeerd, dat is geen veroordeling, een ieder moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt, zolang daar niemand mee gekwetst wordt, maar ík snap het niet.

Ik ben dan ook op zoek gegaan naar interviews met Hannelore en vond o.a. dit filmpje: https://youtu.be/XfkLm1IsjwE wat een mooie aanvulling is op het boek.
Ook blijkt er een boek te zijn, geschreven door Geertje, één van de vrouwen die met Hannelore samen in de sekte zat.

Ook het vervolg van de Gemeente Gods, na Hannelores bevrijding,wordt beschreven in haar boek. En ook hierover viel ik bijna om van  verbazing. Ik heb duidelijk géén idee hoe ver indoctrinatie kan gaan, zelfs jaren zónder de boosdoener in beeld. 

De namen van de meeste sekteleden zijn gefingeerd (al wordt 1 iemand per ongeluk een keer met de echte naam genoemd), de personen die Hannelore hebben gered staan wel met hun eigen naam in het  boek. 

Frank Krake, de auteur, heeft samen met Hannelore een verslag neergezet van de zieke geest van Vrieswijk en zijn partner Aagje, van hun gif, dat langzaam bezit nam van zijn volgelingen en de strijd van diegenen die dat zagen gebeuren.

Nogmaals: wat een indrukwekkend verhaal.
Een aanrader!

(Zoals al vaker gezegd, vind ik dat ik aan waargebeurde verhalen geen oordeel kan hangen in de vorm van duimpjes, aangezien ik niet vind dat ik het recht heb een oordeel over iemands leven te hebben.)

Bekijk 2Doc:: De Hoofdvrouw op https://www.npostart.nl/KN_1699035 een docu over de dochter van Aagje, de partner van Vrieswijk.  Erg intrigerend, aanrader om te kijken!

Reacties