Wat ik nou vind van... 'Het beest met de kracht van tien paarden' van Lida Dijkstra?


Als liefhebber van oude mythen en verhalen én van jeugdboeken, mocht een exemplaar van dit boek natuurlijk niet ontbreken in mijn boekenkast.

En, het is nog toffer dan ik me van te voren had kunnen indenken!

'Het beest' in dit boek is natuurlijk de Minotaurus.
Theseus, kroonprins van Athene is één van de 14 jongeren die eens in de 9 jaar geofferd moeten worden aan de Minotaurus.
Dit om een oorlog tussen Athene en Kreta, met koning Minos aan het hoofd, te voorkomen.

We beginnen het boek bij de afdaling van deze 14 in het labyrint. Maar is dat ook het begin van het verhaal? Want...
'waar begint een verhaal? Bij je geboorte?  Of al voor je geboorte?  Bij de eerste tegenslag die je moet overwinnen? Of misschien is een verhaal rond als een bal, en heeft het in werkelijkheid geen begin of eind, maar kun je het op duizenden manieren bekijken?' (Pag. 7)

En inderdaad, waar het verhaal echt begint, dat valt te bezien.
De veertien jongeren, met Theseus als zelfgekozen leider, dalen af in het immense doolhof en stuiten op verrassend mooie fresco's op de muren van het labyrint. Fresco's die ook een verhaal vertellen.

'Van alle bezittingen is een vriend het kostbaarst,' (pag. 135)

In de oude mythen komt bloed voor, en dood, en seks. Is het boek hierdoor te heftig voor tere kinderzieltjes?
Nee, want dit heeft de schrijfster subliem opgelost!

De tekeningen van Djenné Fila zijn in stijl, en vullen het verhaal echt aan. Ik bladerde tenminste regelmatig alvast vooruit om de verwachte tekening bij het verhaal te vinden. Dat zegt denk ik genoeg!


Het verhaal van de Minotaurus is bij velen waarschijnlijk wel bekend, maar toch is dan ook dit boek een aanrader om te lezen. De manier waarop het verhaal van Theseus wordt aangevuld met de voorgeschiedenis van het vervaarlijke beest is écht top gedaan, en ik kan alleen maar hopen dat de auteur meer mythen op een dergelijke manier in boekvorm weet te gieten.
Ik zou zo'n verzameling een absolute aanvulling op mijn boekenkast vinden!
5 duimpjes, zonder twijfel! 👍👍👍👍👍

Reacties