Wat ik nou vond van... het boek 'Christiane F.'?De film, die had ik wel al een paar keer gezien een aantal jaar geleden. Het boek nog niet gelezen, tot nu toe. 

Net zo indrukwekkend als de film, maar veel gedetailleerder (voor zover ik me kan herinneren). Met o.a. commentaar van haar moeder en enkele hulpverleners is dit boek een mini docu over niet alleen Christiane, maar over de drugsscene in Berlijn van die tijd. De harde realiteit is schrikwekkend! Het lezen waard? Absoluut!

De jonge Christiane komt uit een arm arbeidersgezin. Vader kan geen werk vinden en/of houden, haar moeder gelukkig wel.
Haar vader is agressief, waardoor haar ouders uiteindelijk scheiden. 
Christiane groeit op bij haar moeder, die naar eigen zeggen achteraf beter minder vaak had moeten werken en er meer voor haar gezin had moeten zijn. Op dat moment echter, wil ze haar gezin het best mogelijke geven en werkt ze hard om geld te verdienen. 

Christiane kan haar draai niet vinden in de wijk en op school, tot ze in de kerkelijke discotheek 'Haus der Mitte' in aanraking komt met een groepje jongeren dat blowt. Ze wil hier graag bijhoren, en al snel zit ze regelmatig met hen te blowen.
Maar een deel van het groepje heeft hier na een tijdje niet meer genoeg aan, en probeert wat sterkers.  Opnieuw voelt Christiane de noodzaak mee te gaan doen, om zich gewaardeerd en gezien te voelen. 
Dit gaat van kwaad tot erger, tot zij uiteindelijk moet tippelen om haar heroΓ―ne te kunnen bekostigen.

5 duimpjes πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Reacties