Wat ik nou vind van... 'De wandelhoer' van Iny Lorentz?Mocht je om een praatje verlegen zitten? Ga dan vooral ergens in het openbaar dit boek zitten lezen...aanspraak gegarandeerd!

Het is dan ook een opvallende titel natuurlijk, 'De wandelhoer'....
Maar dat is wel waar het leven voor Marie, het hoofdpersonage op neerkomt.
Opgegroeid als beschermde en geliefde dochter in een welvarend gezin, heeft haar vader de beste bedoelingen als hij haar in het jaar 1414 aan de advocaat Ruppertus uithuwelijkt.
Deze blijkt echter meer behoefte te hebben aan het familiefortuin dan aan de dochter en op slinkse wijze komt hij onder het huwelijk uit, mÊt behoud van niet alleen de bruidsschat, maar het hele vermogen van de familie.
Marie wordt onterecht beschuldigd, gemarteld en uit de stad verbannen. De enige manier om te overleven gezien de omstandigheden is haar lichaam te verkopen. Met behulp van de ervaren Hiltrud leert ze op deze manier zo veilig mogelijk de kost te verdienen.
De gedachte aan wraak houdt haar op de been; hoe dan ook zal ze Ruppertus straffen voor wat haar en haar familie is aangedaan.

In het boek volgen we Marie gedurende een aantal jaar op de voet. Door hun tenten zo veel mogelijk op marktterreinen op te slaan, weten Marie en Hiltrud zich zeker van klandizie.
Toch is het niet ongevaarlijk wat ze doen en ze komen meer dan eens in penibele situaties.
Enige politiek komt er ook in het boek voor; niet te veel, maar genoeg om bepaalde logica te zien in het doen en laten van de hogere heren die (bewust of onbewust, gewild of ongewild) Maries pad kruisen.

Iny Lorentz is niet van plan geweest de lezer te sparen; de mishandelingen en martelingen in het boek zijn  niet voor al te tere zieltjes geschreven.
Maar het verhaal van Marie ís dan ook hard. Het zou niet passend geweest zijn om haar verhaal in zachte doekjes te winden.

De schrijfstijl is rauw, direct, en daarmee passend bij het verhaal. Een historische roman met een schurend randje.
4 duimpjes! 👍👍👍👍

Reacties