Wat ik nou vind van 'Familieopstelling' van Kluun?

 


Het is alweer een tijd geleden dat 'Komt een vrouw bij de dokter' uitkwam, en o jongens wat heb ik destijds gejankt om dit boek, toen Carmen afscheid nam van haar dochter Luna.

En wat heb ik me verbaasd over het gemak waarmee Stijn ogenschijnlijk zijn trouwbeloftes over de schutting smeet. Wat was ik boos op Stijn, ik wilde een hekel aan hem krijgen met zijn arrogantie, zijn 'ik krijg de vrouwtjes tóch wel'- attitude, bah.... maar ergens mócht ik hem toch ook wel, was zijn enorme liefde voor Carmen voelbaar, ondanks zijn acties.

Daarna kwam 'De weduwnaar', dat las ik ook, maar maakte minder indruk. Ik zou vandaag de dag niet eens meer kunnen zeggen wat er in dat boek gebeurt (maar het is dan inmiddels ook al wel behoorlijk wat jaar terug dat ik het las). Het vervolg 'Haantjes' heb ik niet meer gekocht of gelezen.

En dan nu, tijdens een snelle boodschap bij de Jumbo, ligt dit boek ineens in de schappen. Ik laat  het liggen. Maar de dag erna kom ik het wéér ergens tegen. Spreek ik iemand die het wil lezen. Zie ik het nóg eens liggen. Heb ik het zomaar ineens gekocht. 

Stijn is inmiddels 55. Luna is 21 en Sofie, de dochter van Stijn en Roos is 11. O ja, en Roos en Stijn zijn al weer even uit elkaar.

Stijna huidige grote liefde is Maud, zijn secretaresse uit KEVBDD. Tot zij dat ineens niet meer lijkt te zijn.   Wijsheid komt met de jaren, zeggen ze wel eens, maar voor Stijn lijkt dit niet te gelden. Zijn verdriet om de gebroken relatie werkt hij weg met seks en drugs. Beste vriend Frenk vindt hier wel wat van en is er een beetje klaar mee.

Intussen lijkt het met Stijns moeder niet zo goed te gaan, waardoor hij terugblikt op de familiegeschiedenis. Wat is het verhaal van zijn ouders & grootouders?

Frenk biedt Stijn een kans; hiervoor moet Stijn niet alleen de weg vinden naar The Green Glendalough Estate, maar ook naar zichzelf. Wat maakt Stijn tot de Stijn die hij nu is? Zijn afkomst? Zijn vrienden? Zijn succes?

Van de losbandige Stijn die we kennen uit de eerdere boeken tot een kijkje in het Brabant gedurende WOII, in 'Familieopstelling' kom je beiden tegen, en nog veel meer.

Stijns band met zijn moeder en zus bijvoorbeeld wordt mooi in beeld gebracht, waarbij hij niet bang is kritisch naar zichzelf en zijn aandeel hierin te kijken. 

Krijgt Stijn zijn leven op orde? Krijgt hij zijn vriendschap met Frenk weer op de rails?  Kan hij gelukkig worden zonder steeds weer een andere vrouw aan zijn zij of in zijn bed?

Niet alles wordt beantwoord, desondanks wordt het boek mooi afgesloten. Komt er nog een boek over Stijn? Het zou zómaar kunnen. 

'Familieopstelling' krijgt van mij 4 duimpjes! 👍👍👍👍

Reacties