Wat ik nou vind van 'Uitgekookt' van Pat Craenbroek?


 Eerder las ik al 'Uitgebroed' van Pat Craenbroek, en dat vond ik een fantástisch boek! De lat lag dus hoog, na zo'n prachtdebuut...

In 'Uitgekookt' weeft de schrijfster weer net zo moeiteloos als in haar debuut meerdere verhaallijnen door elkaar heen;
-Die van openbaar aanklager Margeaux, die zichzelf wil bewijzen en daarom het uiterste wil halen uit de zaak die ze toegewezen krijgt.
-Die van Fré, die in het ziekenhuis ligt en zich niet goed kan herinneren hoe hij daar terecht kwam.
-Die van de verschillende, uiteenlopende moorden die ogenschijnlijk los van elkaar staan.

Spijt van dingen die je in het verleden hebt gedaan.... daar zal iedereen wel eens last van hebben. De één heeft misschien wel eens een lippenstift gejat bij de HEMA, een ander heeft zijn geliefde pijn gedaan, en weer een ander is vroegtijdig van school gegaan.

De ene beslissing heeft gevolgen die verder gaan dan de andere.
Daar komen ook 2 broers achter; een moment van onoplettendheid of egoïsme kan je leven én dat van anderen behoorlijk beïnvloeden. Hoe ga je hiermee om? Wat bepaalt of je jezelf recht in de ogen kunt kijken of niet? Laat je je spijt- of schuldgevoel je leven bepalen?

En sommige mensen lijken helemaal géén schuldgevoel te hebben. Zij denken alleen aan zichzelf, en de gevolgen voor een ander?  Daar denken ze niet over na.

Pats schrijfstijl is erg prettig en leest makkelijk weg.
Ondanks het gitzwarte onderwerp (waarvan ik niet verklap wat het is), blijft het boek zelf licht om te lezen, zonder dat deze lichtheid iets afdoet aan de ernst van het onderwerp.

De spanningsopbouw is echt prima! Gedurende het hele boek heb je als lezer vragen, wil je weten hoe of wat, vraag je je af wat de waarheid is en wie er liegt.
Ook de verschillende perspectieven zijn prima te handelen, geven het boek een extra dimensie: goede keus!

Als ik dan een minpuntje moet benoemen is het dat ik de dialogen in dit boek wat minder natuurlijk vind overkomen als in 'Uitgebroed'.
Maar over all kan ik niet anders zeggen dan dat Pat gewoon wéér een sterkte thriller heeft neergezet.
En dat zorgt voor één probleem.....

de lat voor nummer 3 ligt nóg weer even hoger...

4 duimpjes👍👍👍👍Reacties