Wat ik nou vind van 'Zondagsleven' van Judith Visser?

 

Dank aan Harper Collins voor het digitale recensie-exemplaar! 


'Zondagsleven' gaat daar verder waar 'Zondagskind' ophield.

Lazen we in 'Zondagskind' over Jasmijns jeugd en haar schooltijd, in 'Zondagsleven' vertelt de auteur over Jasmijns leven daarná: hoe vergaat het Jasmijn gedurende haar job als receptioniste?  

Hoe houdt ze zich staande tussen collega's, werkprotocollen en sociale regels? Kan zij, naast het werk, een relatie handelen? Op zo'n manier dat niet alleen zijzelf, maar óók haar vriend Nick zich daar goed bij voelt? 

Jasmijn besluit haar droom waar te maken en een noek te schrijven. Een boek over haar autisme. Eigenlijk dus het boek 'Zondagskind'.

Een hele opgave, naast bovengenoemde baan en relatie.  Gelukkig heeft ze haar hond Romy, bij wie ze zich veilig voelt, die haar steun en vertrouwen geeft. Samen met Romy kan ze de wereld beter aan.

Jasmijn heeft het nodig om dingen 'vooruit te beleven'; een inschatting maken hoe een situatie zal verlopen en hoe zij hier op zal reageren. Dit maakt dingen overzichtelijker, en hier voelt ze zich prettiger bij. Niet álles is echter voorspelbaar, soms lopen situaties anders dan verwacht....

En mensen... waarom denken alle andere mensen nou zo ánders dan Jasmijn? Voor haar volstrekt logisch beredeneerbare acties worden door anderen afgekeurd, maar waaróm? Door haar autisme heeft Jasmijn moeite dingen vanuit een ander perspectief als het hare te zien. Sinds anderhalf jaar heeft mijn zoon de diagnose ADHD icm autisme. Langzaam maar zeker leren wij tipjes van de sluier die autisme heet op te lichten, krijgen we een inkijkje in zijn manier van denken. Een manier die wij vaak volstrekt onbegrijpelijk vinden. Om er dan meteen bij te denken; 'Wij vinden jóuw manier van denken misschien onbegrijpelijk.... maar jíj vindt de rest van de wéreld onbegrijpelijk! Dat moet nog veel lastiger zijn!'

Het inkijkje dat Jasmijn/Judith Visser geeft in een autistisch hoofd, draagt imo dan ook zéker bij aan begrip voor autisme. Gelukkig weten we inmiddels wel al dat autisme lang niet alleen maar 'Rain man' is, maar er valt nog meer dan genoeg begrip te kweken. 

Erg knap dat Judith een tweede boek over Jasmijn heeft weten te schrijven, dat net zo goed tot z'n recht komt als het eerste.

4,5 duim! 👍👍👍👍✊

Reacties