Wat ik nou vind van... 'Volg me' van Sophie Jansen?

 Gisteravond las ik 'Volg me' van Sophie Jansen. 

Als moeder van een kind dat (bijna) in de doelgroep valt, was dit een boek waarvan ik het zeker eerst zelf wilde lezen vóór ik het aan hem liet. Conclusie: daar wachten we nog even mee. Zolang zoenen en seks nog 'blegh' en 'ieeuwl' zijn, is dit boek nog wat te vroeg 😅. 

 Ik denk wel dat de sfeer en verhoudingen binnen het voortgezet onderwijs goed zijn weergegeven, de struggles waar jongeren mee te maken hebben en de druk die op hen gelegd kan worden. 

 Mooi ook, de leraar die onverwacht zo anders als verwacht uit de hoek kan komen en de vriendengroep die er ondanks alles voor elkaar is. Het boek is vlot geschreven, leest makkelijk weg en dat is denk een een voorwaarde voor de doelgroep, zeker als er een boodschap uit een boek gehaald  kan worden.Het moet dan niet belerend gaan worden, dan spreekt het niet meer aan, maar net zo goed als dat de boodschap er niet plakaat-dik bovenop moet liggen, moet deze ook niet onder 3 lagen beeldspraak en wollige taal verloren gaan. 

 Sophie Jansen heeft i.m.o. de juiste toon getroffen. 

Het verhaal wordt verteld door afwisselend Marlou en Mick. Beide zitten op dezelfde school, waar tevens een anonieme leerling achter het populaire blog van BLOGGER4818 zit. Op deze blog verschijnen de laatste nieuwtjes en roddels, en er blijft weinig geheim. 

Mick behoort tot dé populaire groep op school, maar zijn thuissituatie is niet zo gemakkelijk. Marlou gaat redelijk onbezorgd door het leven, tot er een foto van haar rond gaat op school. 

Verliefdheid, angst, gêne, wraak, verdriet... alles komt in dit boek voor. 

3,5 duim👍👍👍✊

Reacties