Wat ik nou vind van... 'De kaasfabriek' van Simone van der Vlugt?

 


Ondanks dat ik ongeveer alles wat Simone van der Vlugt schrijft heb verslonden, sprak dit boek me, eigenlijk vanwege de titel alleen, niet echt aan.

Daarom duurde het even voor ik er in begon, maar toen las ik het ook in één ruk uit.

Er zit zó ontzettend veel in dit boek; liefde, geheimen, familiebanden, oorlog, angst, verlangen, vrouwenrechten, noem maar op.

Het begint in 1892 met Lydia, wiens ouders pas zijn overleden. Lydia ontdekt dat haar vader plannen had een kaasfabriek te beginnen, voorzien van de modernste technieken. Hij had zelfs als een bedrijfsleider in gedachten. In navolging van zijn plannen, benadert zij deze Huib.

Jaren later besluit Nora, de dochter van Lydia, te trouwen met de Vlaamse Ralph, al is haar moeder het er niet mee eens. Ze hebben op dat moment flink onenigheid, wat mede de reden is dat Nora zich afzet tegen haar moeders wensen.

Het huwelijk betekent een verhuizing naar België voor Nora, maar wat zij dan nog niet weet is dat Europa zich op de vooravond  van WOI bevindt. 

Het duurt dan ook niet lang voor zij en haar echtgenoot moeten vluchten uit hun huis.  Naast het gevaar van de oorlog, beseft Nora dat haar man iets voor haar achterhoudt. Haar toekomst staat op losse schroeven...

Een heerlijk boek weer, dat erom vraagt om in één keer uitgelezen te worden!

Het speelt zich af in een enorm roerig tijdperk, waar buiten de oorlog nog veel meer speelt: met  name de strijd voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen wordt in dit boek meegenomen.

Sterke persoonlijkheden, een goed verhaal, boeiende omstandigheden.... het recept voor een goed boek. Helemaal als Simone van der Vlugt achter het fornuis staat!

4,5 duim 👍👍👍👍✊

Reacties