Wat ik nou vind van... 'Noorderlicht' van Mariska Overman?


 

Allereerst wil ik de Crime Compagnie bedanken voor dit recensie-exemplaar. 

Dit was niet mijn eerste kennismaking met Mariska Overman , dus ik was erg benieuwd naar dit boek. 

"Vier mensen zoeken een slachtoffer. Iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken." 

Deze 4 mensen hebben elkaar online leren kennen, op een literair forum. Ze chatten met elkaar over boeken, over wat deze boeken met hun doen, hun gedachten en ideeen.

Dan oppert één van hen een idee. Het idee neemt een vorm aan, de vorm wordt een plan en dan is het zover.

Ze bevinden zich op een zeilschip, samen met de bemanning en 9 andere passagiers. De meeste mensen zijn aan boord om walvissen te spotten en het noorderlicht te zien. De meeste mensen. Ons viertal heeft een ander doel.

Iemand moet dood. De reis duurt ruim een week. In die week moeten ze niet alleen de moord uitvoeren, ze moeten het ook eens worden over wie het slachtoffer wordt.

Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. En wanneer je weet dat er naast jou nog 3 potentiële moordenaars aan boord zijn... slaap je dan nog lekker?

De dood is een belangrijk onderwerp in dit boek. Naast het feit dat er besloten is dat er iemand vermoord moet worden, bedoel ik dan. Maar ook; het leven.

Want wanneer je moet beslissen wie je gaat doden,  is het onvermijdelijk dat je je gaat afvragen wiens leven het wel of niet waard is om beëindigd te worden. En wat zijn daar dan precies de doorslaggevende argumenten voor? Is het voldoende om iemand gewoon irritant te vinden? Of moet hij of zij al op leeftijd zijn? Je aan iemand doen denken? Een strafblad hebben? Te dichtbij zijn gekomen?

Natuurlijk heeft ieder van de 4 zijn eigen motief, zijn eigen reden om dit plan concreet te maken, om nu aan boord te zijn van dit zeilschip.

We lezen vanuit het perspectief van één van deze 4, Noor. Kort voor Eleonora. We lezen hoe zij nadenkt over de moord, haar eigen motief, haar angsten en (on)zekerheden. Wel doorzetten? Niet doorzetten? De gevolgen van welke keuze ze ook maakt.....


Bijzonder om eens vanuit een heel andere hoek een thriller te lezen, één waarvan je alleen weet dat er iemand dood moet. Maar wie, wanneer en hoe exact? En wie is er uiteindelijk de dader? Alle 4? Eén van de 4, of een deel ervan?

Vragen die ervoor zorgen dat je blijft lezen. Je wil antwoorden! Je gaat als vanzelf je favorieten krijgen onder de reizigers, mensen waarvan je hoopt 'die niet. Laat die leven.' En ontegenzeggelijk dus ook mensen waarvan je denkt 'dan die maar. Als er dan tóch iemand moet....'   En wat zegt dat over jou als lezer? 

Ik ben enthousiast over dit boek! Ik geef het 4 duimpjes 👍👍👍👍

Reacties